BVB si RASDAQ Revenire superficială

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 iunie 2013

Revenire superficială

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a continuat să scadă şi în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute, însă nu cu aceeaşi rapiditate ca în zilele precedente. Indicele compozit BET-C a ajuns, vineri, la 2.924,88 puncte, înregistrând o scădere de 0,13%. Rulajul a continuat să fie unul mic, investitorii tranzacţionând acţiuni în valoare de 18 milioane de lei (3,96 milioane euro), mai puţin cu 26,7% faţă de şedinţa de joi, când au fost tranzacţionate acţiuni de 24,55 milioa-ne lei (5,49 milioane euro).

Încrederea investitorilor în piaţa locală a continuat să fie şi vineri la cote de avarie, aceştia continuând să rămână în expectativă, ne-a precizat Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la SSIF Intercapital Invest. Domnia sa ne-a declarat: "Mizând, probabil, pe o continuare a scăderilor datorate factorilor externi, jucătorii locali au preferat să fie rezervaţi, această prudenţă fiind de înţeles, în condiţiile în care piaţa a avut, în ultimele luni, o evoluţie favorabilă, pes-te aşteptări. Faptul că preţurile acţiunilor sunt aproape de maximele perioadei creează o stare de nesiguranţă. Cu toate acestea, cred că, imediat ce situaţia la nivel global se va îndrepta, vom vedea şi o schimbare radicală a percepţiei investitorilor români. În orice caz, piaţa locală este supusă unor presiuni externe puternice, acest lucru văzându-se şi în evoluţia cursului de schimb, iar până nu se va tempera această situaţie, nu avem de ce să ne aşteptăm la o îmbunătăţire".

Starea de nesiguranţă se va disipa în perioada următoare, iar acţiunile nu vor intra într-o zonă de scăderi accelerate, a mai menţionat reprezentantul SSIF Intercapital Invest. Domnia sa a mai declarat: "Nu este exclus ca, începând chiar de săptămâna viitoare, preţurile să intre într-o zonă de reveniri. Pe fondul îmbunătăţirii percepţiei externe sau anunţării unor date macroeconomice favorabile, este posibil ca pieţele să înceapă să răspundă favorabil. Acest lucru ar putea crea premisele revenirii preţurilor după corecţiile actuale. Chiar dacă este prematur să anticipăm o tendinţă clară pentru perioada verii, cred că singurul lucru care va caracteriza evoluţia acţiunilor în această perioadă va fi volatilitatea ridicată a preţurilor şi, probabil, un nivel scăzut al volumelor tranzacţionate".

Piaţa autohtonă a fost, vineri, din nou corelată cu evoluţia burselor internaţionale, revenindu-şi cu aproximativ două ore înainte de închiderea şedinţei, potrivit lui Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Domnia sa ne-a declarat: "Scăderile de azi (n.r. vineri) au continuat până în apropierea orei 15:30, moment în care trendul s-a inversat. Schimbarea a fost determinată de evoluţia negativă a şomajului în SUA, acest indicator fiind un factor important în privinţa deciziei FED de a continua programul de stimulare economică prin injecţie de capital. Probabil că, până la şedinţa FED din această lună, volatilitatea va continua, chiar dacă temerile investitorilor au fost astăzi (n.r. vineri) uşor temperate. Scăderile acţiunilor şi devalorizarea leului din această săptămână (n.r. săptămâ-na trecută) sunt rezultatul temerilor privind continuitatea politicii monetare din SUA".

Cu excepţia SIF Moldova (simbol SIF2), ale cărei titluri au stagnat la 1,21 lei/unitate, acţiunile celorlalte patru SIF-uri au revenit, vineri, pe plus. Astfel, acţiunile SIF Banat Crişana (simbol SIF1) s-au majorat cu 0,83%, la 1,21 lei/unitate, cele ale SIF Transilvania (simbol SIF3) au crescut cu 1,13%, la 0,536 lei/unitate, acţiunile SIF Muntenia (simbol SIF4) au urcat cu 0,58%, la 0,6905 lei/unitate, iar cele ale SIF Oltenia (simbol SIF5) au crescut cu 1,36%, la 1,414 lei/unitate.

Acţiunile Fondului Proprietatea (simbol FP) au continuat şi vineri să scadă, coborând la 0,635 lei/unitate, corecţie de 1,24%. Corelată cu creşterile din sfera SIF-urilor, scăderea cotaţiei FP a dictat, ieri, o creştere uşoară, cu 0,09% a indicelui BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), acesta ajungând la 24.671,08 puncte. Alţi indici care au încheiat şedinţa de vineri în urcare au fost BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), care a crescut cu 0,14%, la 1.056,71 puncte, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), care a urcat uşor cu 0,1%, la 489,42 puncte, şi BET-NG, indicele titlurilor companiilor din sectorul energetic, care a încheiat ziua cu un avans de 0,5%, la 649,61 puncte.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a diminuat cu 0,11%, la 5.372,53 puncte.

Cele mai mari creşteri după preţ au aparţinut, la finalul şedinţei de tranzacţionare de vineri, titlurilor Electroputere (simbol EPT), care au crescut cu 6,45%, ajungând la 0,0165 lei/unitate.

Scăderile semnificative de preţ au fost înregistrate, vineri, de titlurile Şantierul Naval Orşova (simbol SNO), care s-au diminuat cu 4,19%, la 1,6 lei/unitate.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, vineri, acţiuni de 989.523,82 lei (217.310,6 euro), nivel puţin mai ridicat faţă de cel din şedinţa anterioară, când investitorii au tranzacţionat acţiuni de 825.510,09 lei (184.417,95 euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb