BVB şi RASDAQ Scădere cu 1,42%, lichiditate redusă

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 noiembrie 2011

Scădere cu 1,42%, lichiditate redusă

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis ieri în scădere, pentru a opta sesiune consecutiv, cu 1,42%, după o şedinţă în care prudenţa jucătorilor a limitat lichiditatea de pe segmentul acţiunilor la 10,85 milioane lei, cel mai redus nivel din această lună. Totodată, indicele general al pieţei, BET-C, a atins cel mai scăzut nivel din 5 octombrie.

Cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au încheiat şedinţa la cotaţii în medie cu 1,65% mai mici, iar titlurile companiilor din sectorul eneregtic au plasat indicele BET-NT cu 1,62% sub referinţă.

Acţiunile SIF-urilor au consemnat scăderi de până la 2,54%, iar titlurile Fondului Proprietatea nu s-au tranzacţionat pentru că are loc AGA. Astfel, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acestor acţiuni, a coborât cu 1,58%.

Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville, a declarat: "Astăzi (miercuri, n.r) s-a putut observa cât de importantă este acţiunea FP pentru piaţa locală de capital. Sus-pendarea titlului FP pentru AGA şi scăderea motivaţiei de a cumpara SIF-uri, ca urmare a amânării deciziei finale asupra proiectului de lege, au dus la scăderea drastică a lichidităţii".

Acţionarii Fondului au decis ieri modificarea modalităţii de vot, în sensul că o acţiune va da dreptul la un vot, şi au aprobat bugetul pentru anul viitor.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut ieri cu 1,74%.

Transferurile cu acţiuni au însumat 10,85 milioane lei (2,5 milioane de euro), sumă de cinci ori mai redusă decât rulajul din sesiunea precedentă, de 55,84 milioane lei (12,8 milioane euro). Un rulaj mai redus decât miercuri a fost înregistrat la BVB în data de 25 octombrie, de 9,88 milioane lei.

Analistul Tradeville crede, informează Mediafax, că în piaţă au rămas două categorii de investitori, res-pectiv cei care tranzacţionează pe termen scurt şi foarte scurt, care sunt mulŢumiţi de nivelul ridicat de volatilitate, şi cei care investesc pe perioade foarte lungi (5-10 ani), aceştia fiind în căutarea unor acţiuni care se vând la preţuri foarte scăzute faţă de valoarea lor intrinsecă. "Numărul investitorilor care speculează pe termen mediu pare din ce în ce mai mic, aceştia preferând să iasă din piaţă şi să aştepte vremuri mai bune", a spus Dărăbuţ.

Jucătorii au tranzacţionat ieri şi obligaţiuni (6,03 milioane lei) şi produse structurate ( 5,2 milioane lei).

Cele mai tranzacţionate au fost titlurile SIF Transilvania (SIF3) şi Erste (EBS), cu rulaje de 2,03 milioane lei, respectiv 1,75 milioane lei. Ultimul transfer cu acţiunile SIF Transilvania a fost perfectat la 0,55 lei, cu 0,9% sub referinţă, iar preţul titlurilor Erste a scăzut cu 5,51%, la 48,05 lei.

Pe piaţa Rasdaq operaţiunile au cumulat 281.600 lei, nivel apropiat de lichiditatea de marţi, de 265.000 lei (61.000 euro).

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb