BVB şi RASDAQ Scădere foarte uşoară, pe un rulaj sub 14 milioane de lei

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 octombrie 2012

Scădere foarte uşoară, pe un rulaj sub 14 milioane de lei

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,17%, indicele general BET-C fiind ţinut aproape de nivelul de luni de creşterea uşoară înregistrată de acţiunile BRD (BRD), într-o piaţă apatică şi unde tranzacţiile au cumulat doar 13,8 milioane lei.

Piaţa a debutat pe creştere cu 0,3%, însă după primele 25 de minute a pierdut câştigul uşor şi a trecut pe roşu, urmând linia burselor vest-europene. Spre mijlocul zilei, acţiunile BRD au readus indicele general BET-C foarte uşor pe verde.

În a doua parte a şedinţei, unele ordine de cumpărare au ridicat uşor şi preţul acţiunilor OMV Petrom, astfel că cele două titluri au menţinut indicele BET-C în imediata apropiere a nivelului de luni, datorită ponderii ridicate pe care o au în calculul indicelui.

"După scăderea destul de abruptă înregistrată anterior de acţiunile BRD, în acest moment au apărut investitori interesaţi să acumuleze pachete mari de acţiuni la aceste preţuri. Cel mai probabil, în perioada următoare preţul se va consolida în jurul acestor valori. În ceea ce priveşte Petrom, aici cumpărătorii clasici, şi anume fondurile Franklin Templeton şi nu numai, îşi continuă achiziţiile şi probabil că vor face acest lucru încă o perioadă de timp. Din acest motiv, nu văd o corecţie foarte importantă pentru acţiunea Petrom, ci mai degrabă o evoluţie pozitivă, ţinând cont şi de aşteptările în ceea ce priveşte rezultatele economice", a declarat şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula, citat de Mediafax.

La închiderea pieţei principale, acţiunile băncii erau în creştere cu 0,38%, la 7,85 lei, iar ultima tranzacţie cu titlurile OMV Petrom a fost realizată la 0,41 lei, preţ similar ultimei cotaţii de luni. Acţiunile BRD au consemnat al patrulea rulaj din piaţă, de 1,3 milioane de lei, în timp ce operaţiunile cu titlurile OMV Petrom au însumat 1,4 milioa-ne lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,48%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, cu 0,6% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,91%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu numai 0,2%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,86% sub nivelul de la finalul şedinţei precedente.

"Piaţa noastră are în continuare potenţial de creştere, dar se corelează foarte mult cu evoluţiile pieţelor externe. Avem câteva companii pentru care există în continuare interes, cum ar fi OMV Petrom, Fondul Proprietatea sau BRD, dar pentru restul titlurilor piaţa este rămâne foarte speculativă. Nivelurile foarte ridicate la care sunt cele mai multe pieţe externe îi determină pe investitorii locali să fie mai reţinuţi la cumpărare şi precauţi la marcarea profiturilor. Avem un echilibru relativ în acest moment, care se va menţine atât timp cât nu vom avea o direcţie clară pe pieţele dezvoltate. Foarte important va fi perioada de după alegerile din SUA, atunci când se vor termina şi raportările financiare ale companiilor americane", a mai spus brokerul.

Volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Investitorii au transferat în total acţiuni de 13,8 milioane lei (5,2 milioane de euro), valoare cu 47% peste rulajul de luni, de numai 9,4 milioane lei (2 milioane de euro).

Titlurile SIF Transilvania şi Fondul Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 4,9 milioane de lei şi, respectiv, de 3 milioane de lei. Cea mai mare parte a rulajului SIF Transilvania a fost asigurat de un deal de 3,6 milioane lei.

Deal-ul a fost realizat la 0,61 lei, preţ cu 0,49% peste ultima cotaţie de luni, iar pe piaţa principală acţiunile au scăzut cu 1,32%, la 0,599 lei.

Cea mai recentă tranzacţie cu titlurile Fondului Proprietatea a fost realizată la 0,525 lei, preţ cu 0,28% sub nivelul de luni.

Pe segmentul destinat produselor structurate investitorii au transferat titluri de 5,2 milioane lei (1,1 milioane de euro), aproape o treime din rulajul de pe segmentul de acţiuni. Tranzacţiile cu produse structurate sunt oprite la ora 18:30, cu aproape două ore după închiderea pieţei de acţiuni.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 279.000 de lei, valoare cu 44% peste rulajul de luni, de 194.000 de lei.

Titlurile firmei Iproeb (IPRU) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 66.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 2,82%, la 0,69 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb