BVB şi RASDAQ Scădere la BVB, în concordanţă cu apatia din ultima lună

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 iunie 2013

Scădere la BVB, în concordanţă cu apatia din ultima lună

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au terminat ziua de ieri în scădere, indicele compozit BET-C coborând cu 0,69%, la 2.802,38 puncte. Piaţa acţiunilor a consemnat, ieri, o lichiditate scăzută, de doar 11,43 milioane lei (2,58 milioane euro).

Evoluţia pieţei acţiunilor de ieri a fost dată, încă o dată, de circumspecţia investitorilor, ne-a precizat Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la SSIF Intercapital Invest. Domnia sa ne-a declarat: "Evoluţia mixtă de astăzi (n.r. ieri) arată, încă o dată, indecizia investitorilor, dar şi prudenţa lor cu privire la evoluţia investiţiilor făcute. Din cauza faptului că pieţele externe transmit semnale negative, ce arată că perspectivele nu sunt îmbucurătoare, jucătorii din piaţa locală au devenit mult mai prudenţi. Acest lucru se vede în piaţă atât prin scăderea volumelor tranzacţionate, cât şi prin reticenţa de a intra la cumpărare. Din această cauză, s-a ajuns la momentul în care indicii externi cresc cu peste un punct procentual, iar cei locali au variaţii modice. Cred că şi pentru perioada următoare ne putem aştepta la o situaţie asemănătoare, respectiv la o evoluţie laterală, caracterizată de volume scăzute şi un interes redus al investitorilor pentru titlurile locale".

Rulajul scăzut de ieri a fost în linie cu scăderile înregistrate în ultima perioadă, potrivit lui Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Domnia sa ne-a declarat: "Şedinţa de azi (n.r. ieri) a fost caracterizată de apatia specifică ultimei luni, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni ajungând abia la 2,58 milioane euro. Remarcăm astăzi (n.r. ieri) presiunea pusă la vânzare pe titlurile OMV Petrom (simbol SNP) şi Transgaz (simbol TGN), după ce s-a anunţat faptul că proiectul Nabucco nu a fost ales pentru transportul gazelor din Azerbaidjan".

BVB a terminat în scădere şedinţa de ieri, în ciuda faptului că pieţele europene s-au menţinut pe trendul uşor pozitiv de la începutul săptămânii, ne-a declarat Georgiana Androne, analist financiar la Tradeville. Domnia sa ne-a precizat: "În mod particular, BET-ul a marcat a şasea corecţie consecutivă, reducându-şi avansul de la începutul anului la numai 1,88%. Dincolo de predilecţia generală a investitorilor de a lichida active de risc, după anunţul de săptămâna trecută al Rezervei Federale, indicii locali au fost traşi în jos de scăderile titlurilor Petrom (SNP), SIF Banat Crişana (SIF1) şi Transgaz (TGN), acestea din urmă fiind afectate de ştirea privind eşecul proiectului Nabucco. Lichiditatea a fost deosebit de modestă, de numai 2,58 milioane euro, aproape jumătate din rulaj fiind asigurat de tranzacţiile de pe piaţa principală şi deal cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP)".

Proiectul Nabucco West, în care este implicată şi România, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspică, de la Şah Deniz (Azerbaidjan), consorţiul care operează exploatarea optând pentru o altă rută de export către Europa, se arată într-un comunicat al OMV.

"Consorţiul Şah Deniz II a informat OMV, un acţionar al Nabucco Gas Pipeline International Gmbh (NGPI), în ceea ce priveşte decizia privind ruta preferată de transport al gazelor către Europa. Proiectul Nabucco West nu a fost selectat de consorţiu", se arată în comunicat.

Titlurile SNP au scăzut, ieri, cu 1,72%, la 0,4103 lei/unitate, fiind tranzacţionat un volum de 5,69 milioane acţiuni, în valoare de 2,34 milioane lei.

De asemenea, s-au corectat şi titlurile TGN, cu 1,97%, ajungând la 179,4 lei/unitate. Ieri, a fost realizat un volum de 4.166 acţiuni, în valoare de 758.013,2 lei.

În sfera SIF-urilor, cele cinci societăţi au înregistrat evoluţii mixte în şedinţa de tranzacţionare de ieri. Astfel, titlurile SIF Banat Crişana (simbol SIF1) şi SIF Transilvania (simbol SIF3) s-au micşorat cu 1,29%, la 1,15 lei/unitate, şi, respectiv, cu 0,28%, la 0,5365 lei/unitate. Acţiunile SIF Moldova (simbol SIF2) s-au majorat cu 0,66%, la 1,228 lei/unitate, în timp ce titlurile SIF Muntenia (simbol SIF4) şi SIF Oltenia (simbol SIF5) au stagnat la 0,6855 lei/unitate şi, respectiv, 1,415 lei/unitate.

Acţiunile Fondului Proprietatea (simbol FP) s-au depreciat, ieri, cu 0,32%, la 0,62 lei/unitate. Volumul tranzacţionat ieri a fost de 4,65 milioane de acţiuni, care s-a ridicat la 2,9 milioane lei.

Evoluţiile din sfera SIF-urilor, precum şi cea a Fondului Proprietatea, au dictat, ieri, o scădere de 0,22% pentru indicele BET-FI, care a ajuns la 24.329,44 puncte. Şi ceilalţi indici interni au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în coborâre, astfel: indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,44%, la 5.223,36 puncte, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), s-a diminuat, cu 0,31%, la 479,64 puncte, BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât uşor cu 0,07%, la 1.028,27 puncte, iar BET-NG, indicele titlurilor companiilor din sectorul energetic, a consemnat o diminuare cu 1,59%, la 612,39 puncte.

Ieri s-au realizat două tranzacţii Deal, una cu acţiuni FP, în valoare de 1,74 milioane lei, şi una cu titluri Compa (simbol CMP), care s-a ridicat la 270.000 lei. Acţiunile CMP s-au apreciat ieri cu 1,12%, la 0,54 lei/unitate. Cele două tranzacţii Deal au marcat aproximativ 18% din rulajul de ieri.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, acţiuni de 532.332,21 lei (120.543,51 euro), cu 85% mai puţin decât în şedinţa precedentă, când investitorii au tranzacţionat acţiuni de 3,5 milioane lei.

Şedinţa de ieri a fost suspendată preţ de 3 minute, în intervalul orar 12:00-12:03, pentru a marca Ziua de Doliu Naţional, în memoria victimelor gravului accident rutier din Muntenegru, potrivit unui comunicat BVB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb