BVB si RASDAQ Simion Tihon: "Atitudine mai defensivă a investitorilor, după aprecierile recente"

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 septembrie 2014

Simion Tihon: "Atitudine mai defensivă a investitorilor, după aprecierile recente"

Bursa de Valori Bucureşti a închis şedinţa de tranzacţionare de ieri cu o lichiditate de peste 24,77 milioane lei (5,23 milioane euro).

La sfârşitul şedinţei de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, scădea procentual cu 0,33%.

BET Plus, care înlocuieşte indicele compozit BET-C, s-a diminuat şi el, cu 0,31%.

Potrivit BVB, BET Plus este un indice ponderat cu capitalizarea free float-ului, "ce reflectă evoluţia companiilor româneşti listate pe piaţa reglementată a BVB care îndeplinesc criterii minime de selecţie (referitoare la lichiditate şi la valoarea acţiunilor aferente free float-ului), cu excepţia societăţilor de investiţii financiare".

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a declarat: "Pe o lichiditate în scădere, comparativ cu şedintele precedente, Bursa a avut azi (n.r. ieri) o uşoară corecţie. În prima parte a zilei, scăderile au fost mai ample, titlurile Electrica înregistrând la un moment dat un declin de peste trei procente, însă după ora prânzului, cumpărătorii şi-au făcut simţită prezenţa."

Potrivit domniei sale, volatilitatea pieţei vine în contextul în care există o variaţie a interesului pentru companiile din sectorul energetic, interes ce se manifestă încă de la începutul anului.

Simion Tihon ne-a mai spus: "Pe de altă parte, acţiunile au înregistrat aprecieri importante, săptămâna trecută, iar acum asistăm la marcări de profit şi o atitudine mai defensivă a investitorilor".

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au închis la un preţ de 0,9250 lei/acţiune, în scădere cu 0,54% faţă de marţi, când acţionarii au decis reînnoirea mandatului de administrator al Franklin Templeton.

Titlurile Romgaz au finalizat şedinţa la 35,5 lei/acţiune, în uşoară scădere (0,14%) faţă de preţul de marţi.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au închis şedinţa de tranzacţionare la un preţ de 0,4678 lei/acţiune, în scădere cu 0,45%.

Astfel, indicele BET-NG, al acţiunilor din sectorul energiei, se afla, la sfârşitul şedinţei, în scădere cu 0,23%, în timp ce indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, creştea cu 0,22%.

Indicele extins BET-XT a pierdut 0,19 puncte procentuale, iar indicele BET-BK, 0,01%.

Pe piaţa Rasdaq, rulajul s-a ridicat la 107.293 lei (24.337 euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb