BVB SIF-urile se detaşează de restul acţiunilor cotate

George Constantinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 august 2006

Începutul de lună se anunţă unul favorabil Bursei, având în vedere că s-au încheiat ieri un număr de 5.160 de tranzacţii (cel mai ridicat din ultima lună), cu o valoare totală de 7,9 milioa-ne euro. Indicele celor cinci SIF-uri (BET-FI) a explodat în prima jumătate a şedinţei atingând maximul de 44.235 puncte şi ulterior s-a menţinut la cote înalte, în creştere cu +3,70% faţă de şedinţa precedentă. Indicii BET şi BET-C au fluctuat la nivelul de închidere al penultimei zile, iar la sfârşitul şedinţei au coborât cu -0,43%, şi respectiv -0,15%.

Ioana Stan, de la "Actinvest" Braşov, a comentat evoluţia extrem de dinamică a sectorului SIF, în special a emitenţilor SIF "Moldova" şi SIF "Oltenia" care au avut şi volume importante ale tranzacţiilor. Motivul poate fi convocarea AGA de la BCR din 4 august, ca urmare a iniţiativei SIF "Moldova" de a modifica o prevedere din statutul băncii. Investitorii au manifestat un interes ridicat pentru acţiunile "Petrom", care au adunat transferuri în valoare de 2,51 milioa-ne lei. Ca urmare a micşorării lotului de tranzacţionare, acţiunile "BRD - Groupe Societe Generale" au mai câştigat încă +1,76%, ajungând la 17,3 lei. Cursul titlurilor "Biofarm" a depăşit în câteva rânduri pragul de 0,6 lei, fiind susţinute de o lichiditate bună (peste 1,7 milioa-ne lei) şi de rezultatele bune anunţate pentru prima jumătate a anului. Orţan Vasile, de la "Carpatica Invest" Bucureşti, s-a declarat reticent cu privire la rezultatele pe care le vor anunţa mâine "Banca Transilvania" şi "Rompetrol Rafinare" Constanţa. Domnia sa susţine că evoluţia bună a SIF-urilor se datorează rezultatelor preliminare a trei dintre acestea, care indică o depăşire a valorilor profitului previzionat.

Marcel Murgoci, de la "Eastinvest" Focşani, afirmă că SIF-urile au început pe o uşoară creştere, cu presiune la cumpărare în special pe SIF 2 şi SIF 5. Cu privire la scăderea acţiunilor RRC, comentează că s-au realizat marcări importante de profit, generate de creşterile mari din ultima vreme. Ameninţarea distribuirii celor opt procente din capitalul "Petrom" către angajaţi, taie cu încă -1,82% din avântul luat de acţiunea SNP, care a închis ieri la 0,54 lei.

54% din acţiunile transferate ieri au purtat simbolul RRC. Acţiunea "Rompetrol Rafinare" Constanţa a oscilat puternic între 830 şi 849 ROL şi a înregis-trat în final o corecţie de -1,43%, preţul de închidere fiind 825 ROL/acţiune. După ce la mijlocul şedinţei preţul unei acţiuni TLV ajunsese la 1,09 lei, acesta a coborât pe final până la 1,07 lei (-0,83%), pe fondul unor volume mai importante. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni SIF a reprezentat 48% din total. Dintre acestea s-a remarcat SIF 5 care s-a apreciat cu 4.2%, beneficiind de o volatilitate bună de 0,1 lei, şi a închis la 2,50 lei.

SIF "Moldova"

SIF "Moldova" a fost cel mai "vânat" emitent, cu acţiunile sale realizându-se transferuri de 6,26 milioane lei, reprezentând circa 22% din valoarea totală a tranzacţiilor. Cursul acţiunii SIF 2 a urcat treptat până la 2,01 lei, şi a închis la un nivel cu 0,01 lei mai jos. Creşterea de ieri cu +5,82% a cursului acţiunii confirmă trendul pozitiv pe care s-a înscris aceasta. Pe 11 august investitorii vor afla performanţele companiei pe primele şase luni ale anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb