BVB SNP "Petrom" a făcut jumătate din rulajul primei categorii

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 februarie 2006

Şedinţa bursieră de ieri a fost caracterizată de scăderi, însă cu intensitate mai redusă decît cele de marţi. Încă din prima parte a zilei, vînzătorii au fost activi în piaţă, ulterior însă şi-au făcut apariţia şi cumpărătorii, semnificativ mai puţini decît vînzătorii. Indicii bursieri au avut evoluţii contrare. Indicele BET, care reflectă evoluţia cotaţiilor celor mai lichide zece acţiuni listate, a crescut cu 0,05%, în timp ce indicele BET-FI s-a depreciat cu 0,9% comparativ cu nivelul din sesiunea anterioară. Lichiditatea a fost moderată, fiind tranzacţionate peste 62,5 milioane de acţiuni, în sumă de aproximativ 53 milioane de RON.

Cel mai mare rulaj de la prima categorie l-a avut "Petrom" Bucureşti. Cu 9,5 milioane de acţiuni SNP a fost perfectată şi o tranzacţie specială (deal), la preţul de 0,5950 RON/acţiune. Valoarea transferului special s-a cifrat la peste 5,65 milioane de RON. Cotaţia titlurilor SNP a atins ieri nivelul maxim al zilei de 0,6050 RON/acţiune, după care a scăzut pînă la preţul de închidere de 0,5900 RON/acţiune. Acesta a fost în scădere cu 0,8% faţă de cel anterior. Rulajul total perfectat cu acţiunile SNP a însumat circa 11 milioane de RON, respectiv jumătate din totalul primei categorii.

Acţiunile "Banca Transilvania" au urmat trendul general al pieţei, scăzînd uşor pînă la 1,46 RON/acţiune. Preţul la finalul sesiunii bursiere a fost cu 0,7% sub cel precedent. Singurul emitent de la prima categorie care a înregistrat o apreciere a cotaţiei a fost BRD. Brokerii apreciază că evoluţia acţiunilor BRD a fost asemănătoare cu cea a titlurilor SNP. Cotaţia a crescut pînă la maximul de 19,2 RON/acţiune, după care a scăzut în ton cu piaţa. Cursul la finalul zilei a fost de 19 RON/acţiune, în creştere cu 1,6% faţă de cel anterior.

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare s-au stabilizat la finalul şedinţei. Toate cele cinci SIF-uri au scăzut, cea mai mare depreciere fiind cea a SIF1 "Banat Crişana". Preţul la finalul şedinţei a fost de 2,45 RON/acţiune, în scădere cu 1,6% faţă de cel precedent. Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate cu titlurile SIF1 a fost de 3,85 milioane de RON. Cel mai tranzacţionat titlu la această categorie a fost SIF5 "Oltenia", cifrîndu-se la aproximativ 9 milioane de RON.

La categoria a doua, cotaţia acţiunilor "Impact" a crescut cu 0,9% pînă la nivelul de 0,5700 RON/acţiune. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate cu acţiunile firmei de construcţii a fost de peste 520.000 RON. Cu un rulaj de circa 1,2 milioane de RON, acţiunile societăţii de servicii de investiţii financiare "Broker" Cluj au cunoscut o creştere a preţului de 1,3%. Astfel, cotaţia a fost de 4 RON/acţiune, recuperînd o parte din deprecierea înregistrată zilele trecute.

"Rompetrol Well Services"

Cea mai bună evoluţie a cursului la categoria a doua au avut-o acţiunile "Rompetrol Well Services". Cotaţia la finalul şedinţei a crescut cu 5% pînă la nivelul de 0,2730 RON/acţiune, aceasta după ce societatea şi-a anunţat rezultatele fnanciare preliminate.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb