BVB solicită preşedintelui să grăbească listările

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iunie 2011

Preşedintele Traian Băsescu a fost solicitat, prin corespondenţă, să ajute Bursa, aducând mai repede la cotă câteva societăţi de stat. Expeditorii scrisorilor au fost Bursa de Valori Bucureşti şi Franklin Templeton, adminis-tratorul Fondului Proprietatea.

Valentin Ionescu, directorul general al BVB, a anunţat, ieri, că a trimis, săptămâna trecută, o scrisoare preşedintelui, prin care îi solicita să nu promulge o lege ce amâ-nă pentru cel târziu finalul anului 2014 termenul limită pentru listarea companiilor de stat la care Fondul Proprietatea este acţionar. Domnul Ionescu a precizat că o scrisoare similară a fost trimisă şi de Franklin Templeton.

"Piaţa de capital traversează un moment propice iniţierii sau continuării privatizărilor", potrivit reprezentanţilor bursei.

Aceştia opinează că iniţierea şi finalizarea în cel mai scurt timp a procedurilor pentru listarea respectivelor companii ar fi avantajoase pentru statul român, vor consolida percepţia pozitivă a investitorilor, ar susţine dezvoltarea pieţei de capital autohtone şi nu în ultimul rând ar contribui la succesul Fondului Proprietatea ca mijloc de despăgubire a proprietarilor care şi-au pierdut proprietăţile confiscate în mod abuziv în perioada comunistă.

Potrivit lui Valentin Ionescu, listarea ar fi o soluţie pentru eficientizarea companiilor de stat, care vor fi obligate la raportări periodice.

Rămâne de văzut dacă toate aceste argumente îl vor convinge pe Traian Băsescu, care la finalul anului trecut, declara că BVB este atractivă doar pentru speculanti. Cu toate acestea, domnia sa a spus că susţine creşterea capitalizării companiilor prin intermediul bursei.

Solicitarea Franklin Templeton către Traian Băsescu să grăbească listarea societăţilor din portofoliul FP vine în condiţiile în care el a fost foarte bucuros de ideea Guvernului să pună în circulaţie acţiuni FP atunci când va crede de cuviinţă că nu distorsionează piaţa. Deci, Franklin Templeton judecă cu măsuri: pentru acţiunile FP, care vor fi trecute în posesia despăgubiţilor atunci când se va considera de cuviinţă, şi alta când cere listarea automată a companiilor de stat, fără nici o altă judecată.

Prin Legea 247/2005 care reglementează funcţionarea Fondului Proprietatea, statul s-a obligat ca până cel târziu la 31 decembrie 2008 să finalizeze procedurile de admitere la tranzacţionare la BVB a unor pachete de cel puţin 5% din acţiunile companiilor care alcătuiesc portofoliul Fondului Proprietatea.

Astfel, până pe 31 decembrie 2008, statul trebuia să vândă pe bursă prin ofertă iniţială sau secundară minim 5% din acţiunile pe care la deţine la mai multe companii de stat, printre care Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Poşta Română, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, administraţiile portuare şi complexurile energetice.

Procedurile pentru listare au început în 2008 doar pentru companiile din portofoliul Ministerului Transporturilor, însă ulterior au fost oprite.

În plus, în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI în luna mai se precizează că statul a renunţat la vânzarea de pachete minoritare la aeroporturile din Bucureşti şi Timişoara şi va ceda cel mult 20% din acţiunile Tarom prin listare la Bursă sau prin vânzarea pachetului unui investitor strategic.

Întrucât termenul limită prevăzut în Legea 247/2005 a fost depăşit, Guvernul a transmis Senatului, în iunie 2010, un proiect de lege care viza extinderea termenului limită până la finalul anului 2012, iar senatorii au aprobat propunerea Executivului.

Ulterior, în luna noiembrie, proiectul a fost transmis la Camera Deputaţilor, unde printr-un amendament adus de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi Comisia pentru buget, finanţe şi bănci termenul limită a fost extins pentru finalul anului 2014.

Proiectul a fost aprobat de Camera Deputaţilor în plen la 25 mai, cu termenul limită anul 2014, şi transmis Preşedinţiei.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Ca Presedintele stie ca orice listare va aduce profituri companiilor din portofoliul FP si implicit companiilor ramase in portofoliul statului este stiut. Important este ca si Boc sa inteleaga acest lucru , sa nu se lase santajat de actualii directori ai companiilor de stat. Acestia se var opune din rasputeri pentruca nu mai pot FURA.

    1. Poate vede si Boc evolutia actiunilor Olchim si Oil Terminal. Olchim acum nu mai stie ce sa faca cu banii. Poate cineva ii schimba ochelarii lui Boc si poate vedea ce se intimpla pe bursa.

    Adica : Ma Traiane, vezi ce mistofilesti cu Emil, ca are Tavi Molnar, potential de dosar..... asta peste iminenta insolventa...

    1. Ce are sula cu prefectura? Dracu pricepe ce vrei sa zici de fapt nici tu nu intelegi.

    cu active care sa acopere despagubirile miilor de fosti proprietari blocati la ANRP, in asteptarea titlului de conversie. Un aport de cate 5% din companiile energetice pe care le detine statul, ar fi un semnal de incredere ptr ei ca nu se epuizeaza fondul inainte de a-si fi indeplinit scopul infiintarii sale, tocmai cand fluxul despagubirilor ajunsese la familiile de rand. In plus ar fi si un semnal favorabil ptr evolutia FP si implicit BVB.

    1. Ce sa reuseasca Ionescu ori Franklin (ce pierde pe banda procese cu statul) N-au nicio putere. Mai repede fostii proprietari, daca ar insista pe subiect

      Prin parghia de influenta morala cat si prin legea despagubirii (247) care va facut actionari la fondul proprietatea cu dea sila. Oricum , mare noroc avuram cu listarea FP, altfel era de mult pus lacatul pe piata noastra. Ar fi chiar de rasul BVB, sa fie din nou salvata de fostii proprietari.. Ar demonstra odata in plus ce oameni impotenti guverneaza piata noastra de capital. 

      Ca si Franklin Templeton si BVB are interesul ca un numar cit mai mare si valoroase de companii sa fie listate cu atit mai mult companiile din portofoliul FP> Ca au sau nu putere, vam vedea. Important este ca seful statului sa-l traga de urechi pe Boc, sa-i atraga atentia ca nu face bine ce face aminind listarile, ca lumea stie ca atitudinea lui este determinata de influenta logafetilor acestor companii. Ca nu vor renunta cu una cu doua la ditamai ciolanul ( hotia) dela acesti mamuti

      Are zero credit la conducerea statului. de cand s-au autocompromis prin jocurile facute la Fondul Proprietatea pe mana speculatorilor casei. Doar ca autoritatile nu o pot face public, dar poate intrebati in piata cui vindea WOOD...

    Ar fi de bun augur, dar mai important este sa se listeze companiile private pe BVB, din pacate pe nimeni nu intereseaza. Eu unul astept mobexpert

    vrea de fapt sa distruga economia, asa ca stati linistiti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb