BVB Spre final, la Bursă, cumpărătorii şi-au făcut apariţia

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 ianuarie 2006

Indicele BET care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la cotă a atins un nou maxim istoric, fiind în creştere cu 19,18% de la începutul anului. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost una modestă, aceasta s-a cifrat la 40,5 milioane de RON, din care jumătate au reprezentat tranzacţiile cu titluri SIF. Printre cele mai tranzacţionate acţiuni de la prima categorie a fost SNP "Petrom", cu un rulaj de 6,2 milioane de RON. Conform spuselor brokerilor, cotaţia a fluctuat în jurul nivelului de 0,6 RON/acţiune. Spre final, cumpărătorii şi-au făcut apariţia în piaţă, conducînd la aprecieri de curs. Preţul la finalul zilei a fost de 0,6150 RON/acţiune, în creştere cu 2,5% comparativ cu cel precedent.

La aceeaşi categorie, acţiunile din sectorul bancar au evoluat diferit. Acţiunile "Banca Transilvania", deşi au înregistrat o valoare tranzacţionată de peste 2,2 milioane de RON şi circa 1,55 milioane de titluri, la finalul zilei, cotaţia a scăzut cu 0,7% pînă la nivelul de 1,42 RON/acţiune. Celălalt emitent, BRD a avut o evoluţie favorabilă, închizînd ziua pe creştere. După ce a oscilat în jurul valorii de 16 RON/acţiune, preţul la finalul şedinţei bursiere a fost cel maxim de 16,1 RON/acţiune. Acesta a fost cu 0,6% peste nivelul precedent.

Societăţile de investiţii financiare au fluctuat pe tot parcursul zilei. În prima parte a şedinţei cotaţiile au crescut, după care au scăzut brusc, urmînd o perioadă de revenire şi spre final creşteri pe fondul cumpărătorilor intraţi în piaţă.

Cel mai tranzacţionat emitent a fost SIF2 "Moldova", cu un rulaj de peste 6,7 milioane de RON. De asemenea, SIF2 a înregistrat şi cea mai mare apreciere a preţului, acesta fiind la finalul zilei de 2,51 RON/acţiune, cu 2,5% mai mare decît cel anterior.

"Sinteza" Oradea

Acţiunile "Sinteza" Oradea au crescut ieri cu apoximativ 11%, cursul la închiderea şedinţei fiind de 0,36 RON/acţiune. Pe parcursul zilei, cotaţia a urcat către maximul de 0,3620 RON/acţiune, însă ulterior a mai scăzut către nivelul de închidere. Au fost tranzacţionate 1,45 milioane de acţiuni, în sumă de peste 500.000 de RON.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb