Ultima şedinţă bursieră a săptămânii trecute s-a caracterizat printr-o valoare totală a transferurilor de 16,4 milioane RON şi uşoare aprecieri la nivelul celor trei indici bursieri. Analiştii sunt de parere că a fost o şedinţă fără evenimente deosebite şi cu o lichiditate redusă. Cel mai puternic s-a apreciat indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia acţiunilor din sectorul SIF şi care a câştigat vineri 1,87%. Indicele BET a închis şedinţa cu 0,51% peste nivelul de joi, în timp ce BET-C a crescut cu 0,45%.
Cotaţiile acţiunilor "Banca Transilvania" şi "BRD Groupe Societe Generale" au înregistrat o evoluţie distinctă faţă de restul pieţei. Titlurile TLV au fost preferatele investitorilor de la prima categorie, rulajul total fiind de 5 milioane RON. Cu puţin înainte de finalul şedinţei, în piaţă a apărut un ordin de vânzare de 2 milioane de titluri, la preţul de 0,86 RON/acţiune, valoarea minimă a şedinţei. Astfel, cotaţia acţiunilor TLV s-a depreciat vineri cu -0,6%, până la 0,8650 RON/acţiune. În contrast, acţiunile BRD-GSG au dat dovadă de o lichiditate mai redusă, volume ceva mai semnificative fiind transferate numai la jumătatea şedinţei. Cursul titlurilor BRD s-a situat pe o pantă des-cendentă, pierzând 0,7%, până la 15,4 RON/acţiune.
Cotaţiile din segmentul SIF au crescut semnificativ la deschidere, iar apoi s-au menţinut la palierele nou atinse. Cele mai tranzacţionate acţiuni din acest sector au fost cele ale SIF5 "Oltenia", cu o valoare totală a transferurilor de 1,6 milioane RON şi o apreciere a cotaţiei cu +3,2%, până la 1,95 RON/acţiune.
Analiştii "Prime Transaction" susţin că, în funcţie de profitul din primele cinci luni şi indicatorul PER, cel mai bine se prezintă acţiunile SIF5. Compania SIF "Oltenia" a raportat profitul maxim din acest sector, de 87,4 milioane RON, căruia îi corespunde un PER de 10,7. O evoluţie bună a înre-gistrat-o vineri şi cotaţia titlurilor SIF2 "Moldova", care a câştigat 1,88%, până la 1,63 RON/acţiune, în condiţiile unui rulaj total de aproape un milion RON.
Cotaţiile celor doi emitenţi de seamă din sectorul petrolier au încheiat ultima şedinţă bursieră a săptămânii trecute pe plus, în creştere cu 1,4% la "SNP Petrom" şi 1,8% la "Rompetrol Rafinare". Cursul titlurilor RRC a dat dovadă de o volatilitate mai puternică, în condiţiile unui volum al transferurilor de 8,8 milioane de acţiuni. În ultimele cinci şedinţe, cotaţia acţiunilor RRC a pierdut 10,4% în condiţiile unor vânzări mai accentuate ale acţiunilor "Rompetrol Rafinare". Spre deosebire de titlurile RRC, acţiunile SNP au beneficiat de o lichiditate bună, rulajul total depăşind 5,8 milioane de acţiuni care s-au cifrat la 2,8 milioane RON, plasînd "SNP Petrom" pe poziţia a doua în topul celor mai transferaţi emitenţi ai şedinţei.
• "Sinteza" Oradea
Cea mai bună evoluţie a înregis-trat-o vineri cursul acţiunilor STZ, în creştere cu 9,75% comparativ cu şedinţa precedentă. Cumpărătorii şi-au făcut apariţia în a doua jumătate a şedinţei, determinând o apreciere semnificativă a cotaţiei, până la 0,59 RON/acţiune. Până la finalul zilei a avut loc o uşoară corecţie, astfel că preţul de referinţă pentru acţiunile STZ a fost de 0,5650 RON/acţiune.