BVB Volum de 153 milioane de lei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 decembrie 2018

Volum de 153 milioane de lei

Depreciere de 2,45% pentru indicele sectorului energetic BET-NG

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi-a adâncit, ieri, scăderile din şedinţa precedentă, toţi cei nouă indici ai bursei încheind ziua în teritoriul negativ, cu scăderi importante, dar mult mai mici în comparaţie cu deprecierile suferite miercuri.

Valoarea cumulată a transferurilor din şedinţa de ieri a fost de 152,68 milioane de lei, cu mult peste rulajul mediu înregistrat în acest an, de 45,60 milioane de lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au închis pozitiv, înregistrând un avans de 0,96%, după prăbuşirea de aproape 20% consemnată în şedinţa precedentă, în timp ce titlurile Romgaz (SNG) şi-au continuat picajul, scăzând 6,91% şi în condiţiile apariţiei datei ex-dividend pentru dividendul suplimentar.

Prin piaţa "deal" au avut loc patru tranzacţii.

Trei dintre acestea au fost derulate cu acţiunile TLV, la un preţ de 1,9 lei/titlu, cu 0,96% peste referinţa din piaţa "regular", valoarea cumulată a acestor transferuri fiind de 13,45 milioane de lei.

O altă tranzacţie a fost realizată cu titlurile SNG, pentru 1,1 milioane de lei, la preţul unitar de 11 lei, cu 1,26% sub referinţă.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au caracterizat şedinţa de ieri de la BVB astfel: "Şedinţa de azi (n.r. ieri) a fost din nou una de scădere pentru indicii BVB. Cea mai mare scădere a fost cea a indicelui sectorului energetic, BET-NG, care s-a depreciat cu 2,45%. Şi astăzi (n.r. ieri) am avut o şedinţă cu mult peste media lichidităţii. Valoarea tranzacţiilor a depăşit 32,7 milioane euro, un aport deosebit fiind dat de tranzacţiile cu acţiunile Banca Transilvania (TLV). Din cadrul indicelui BET, cele mai mari scăderi le avem la Romgaz (SNG) -6,91%, în contextul în care azi (n.r. ieri) a fost ex-date pentru dividendul brut de 1,86 lei/acţiune şi Fondul Proprietatea (FP) -4,09%. La polul opus, titlurile Transelectrica (TEL) au urcat cu 4,57%".

În piaţa "regular" de la BVB, topul lichidităţii a fost condus de titlurile TLV, care au însumat transferuri de 62,74 milioane lei/acţiune, ultima cotaţie a emitentului fiind de 1,9 lei/acţiune.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 0,299 lei, în scădere cu 0,99%, rulajul consemnat cu titlurile producătorului de petrol şi gaze fiind de 17,88 milioane de lei.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri la preţul unitar de 10,92 lei, coborând cu 1,97%, în contextul unei valori transferate de 9,98 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest clasament a fost ocupat de titlurile SNG, care au încheiat ziua bursieră la preţul de 29,65 lei/acţiune, pe fondul unui rulaj de 9,98 milioane de lei.

Indicele BET Plus, al celor mai lichide 40 de titluri ale bursei, a raportat o retragere de 1,74%, iar indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale pieţei, a coborât cu 1,46%.

Indicele BET, referinţa pieţei noastre de capital, a scăzut cu 1,91%.

   Topul celor mai mari creşteri

1. "Compa" (CMP): +7,79%

2. "Aages" (AAG): +7,54%

3. "Altur" (ALT): +7,02%

4. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): +5,6%

5. "Artego" (ARTE): +5,31%

   Topul celor mai mari scăderi

1. "Oltchim" (OLT): -14,91%

2. "Artrom" (ART): -14,71%

3. "Romgaz" (SNG): -6,91%

4. "Electromagnetica" (ELMA): -6,71%

5. "Electroputere" (EPT): -6,25%

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Scăderile masive și succesive ( zile la rând) se datorează ieșirilor investitorilor. Cu alte cuvinte vând in pierderesi nu vor sa mai știe de bursa! Unde sunt cei care vor profite, adică sa cumpere ieftin? Nu sunt din cauza perspectivei sumbre anunțată cu aplomb de Teodorovici. Cât de mică va fi bursa? Mai mică decât in Albania?

    E  

    1. E foarte grav. Dacă pleacă institutionalii străini care fac piata probabil se vor închide casele de brokeraj pentru retail care trăiesc din comisioane. Nu sunt 15000 ci cel mult 5000 care tranzacționează și nu vor mai avea prin cine. Rulajul caselor de brokeraj depinde de valoarea tranzactionata dar atunci când preturile scad și astea se reduc. Văd va Bursa apelează des la un broker de la Goldring care este o casa de brokeraj mica dar care a făcut mult pentru piata de capital prin listari. Are mare dreptate în ce zice și se vede ca este foarte bine implantat în piata și cu multa experiență. Se omoară retailul la BVB. Nu îmi amintesc sa fi văzut vreodată așa ceva din cauze interne. Ne scufundam de tot.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb