BVB Week-endul s-a instalat pe piaţa bursieră

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 martie 2006

Investitorii nu prea şi-au făcut simţită prezenţa în şedinţa de ieri, valoarea totală a transferurilor fiind modestă, de puţin peste 21 milioane RON. Iulian Panait, director de tranzacţionare la "KTD Invest", ne-a declarat că "valoarea totală a transferurilor din şedinţa de ieri reprezintă o extremă a ultimelor luni, fiind una dintre şedinţele cu lichiditatea cea mai scăzută. La acest fapt a contribuit într-o anumită măsură şi suspendarea de la tranzacţionare a titlurilor < Banca Transilvania > ca urmare a anunţului de majorare a capitalului social", a mai explicat domnia sa. Nici indicii bursieri nu au suferit modificări importante, ci doar uşoare variaţii negative. Astfel, indicele care urmăreşte cele mai lichide zece titluri din piaţă, BET a scăzut cu -0,6%. Ceilalţi doi indici ai bursei, BET-C şi BET-FI, au pierdut -0,51% şi -0,24%.

Încă de la deschidere, titlurile "Rompetrol Rafinare" Constanţa au intrat pe un trend des-cendent, astfel că pînă la finalul zilei acestea au pierdut 4,4%. Scăderea a fost mai puternică în prima parte a şedinţei, pînă la atingerea minimului de 0,0773 RON, după care cotaţia s-a stabilizat, astfel că la închidere preţul de referinţă era de 0,0780 RON/titlu. Ieri a fost audiat la Parchet, în dosarul "Rompetrol", Eugen Bejinariu iar luni va fi din nou discutată problema arestării preventive a omului de afaceri Dinu Patriciu. În contrast, titlurile "SNP Petrom" au înregistrat ieri o uşoară creştere, de 0,9%. La închiderea şedinţei, preţul de referinţă a fost de 0,59 RON/titlu, pe fondul unei valorii totale a transferurilor de 1,9 milioane RON.

Titlurile SIF au evoluat ieri pe fondul unei lichidităţi reduse. Valoarea totală a transferurilor s-a cifrat la puţin peste 7 milioane RON iar rulajul total a fost de numai 3,2 milioane titluri. Iulian Panait a explicat că "a trecut ceva vreme de cînd SIF-urile nu s-au mai transferat sub 500.000 de acţiuni". Toate cele cinci societăţi de servicii financiare au deschis la preţuri mai mici decît cele din şedinţa de miercuri, dar au închis fie la aceleaşi preţuri, fie pe creştere. Cel mai tranzacţionat a fost SIF1 "Banat Crişana", cu o valoare totală a transferurilor de 1,9 milioane RON. Acesta este şi singurul SIF care a închis pe pierdere, la 2,49 RON/titlu, în scădere cu 1,2% faţă de ultimul preţ de referinţă.

La categoria întîi, cel mai tranzacţionat emitent a fost "BRD-GSG", cu o valoare totală a transferurilor de 4,5 milioane RON. Cotaţia titlurilor BRD a pierdut 1,1%. Titlurile BCC "Banca Comercială Carpatica" au cîştigat ieri 1,6%, însă pe fondul unui rulaj redus, de numai 1,2 milioane acţiuni.

"Mecanica Ceahlău" Piatra Neamţ

Pe piaţă s-au remarcat tranzacţiile cu acţiunile companiei "Mecanica Ceahlău". Titlurile MECF au fost printre cele mai lichide de pe piaţă, volumul de 141.000 de acţiuni transferate fiind unul record de la migrarea pe noua platformă, după cum explică analiştii "Prime Transaction". Volumele mari de tranzacţionare au dominat îndeosebi prima parte a zilei, la preţuri de pînă la 6,6 RON/titlu. Acţiunile MECF au scăzut odată cu piaţa pe parcursul ultimelor săptămîni, iar în şedinţa de ieri au pierdut 1,5%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb