Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că în prezent se face un nou studiu de fezabilitate legat de cablul energetic România-Turcia şi că l-a rugat pe preşedintele Recep Erdogan să mai aştepte "un pic" până se vor trage concluzii pentru a se găsi cele mai bune soluţii în acest sens.
Întrebat dacă a discutat cu preşedintele Recep Erdogan despre proiectul privind cablul energetic dintre România şi Turcia, preşedintele Klaus Iohannis a declarat: "Am abordat în discuţia noastră tete-a-tete această chestiune. În momentul de faţă situaţia este următoarea: a existat un studiu de fezabilitate care a fost realizat acum mai mulţi ani. S-a considerat că nu toate datele relevante au fost elucidate şi s-a comandat de către autorităţile competente un nou studiu de fezabilitate care relevă mai bine ce se poate obţine".
Iohannis a afirmat că acest proiect este în prima fază de studiu, astfel că l-au rugat pe omologul turc să mai aştepte "un pic".
"L-am rugat pe domnul preşedinte să aşteptăm un pic până avem concluziile noului studiu de fezabilitate şi după aceea să se găsească între cele două guverne cele mai bune soluţii pentru a continua într-o formă sau alta discuţiile pe securitatea energetică", a spus şeful statului.
Preşedintele Recep Erdogan a subliniat că Turcia a discutat despre transferul de energie electrică atât cu România cât şi Bulgaria.
"Acesta nu este un proiect nou. Noi am discutat despre transferul de energie electrică atât din România cât şi din Bulgaria. Miniştri noştri ai energiei îşi continuă întâlnirea. Principiul nostru este să câştige ambele părţi şi până la urmă noi vom face pasul în sensul de a alege cea mai bună ofertă", a precizat Recep Erdogan.
• Erdogan: "Vom trimite răspuns cât mai rapid la cererea României privind participarea la centrele NATO"
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că participarea Turciei la centrele NATO care vor fi desfăşurate în România ar fi "de o importanţă aparte" pentru ţara noastră, iar Recep Erdogan a precizat că punctul de vedere al autorităţilor turce e "pozitiv" şi va fi transmis "cât mai repede cu putinţă".
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după întâlnirea cu omologul turc, Recep Erdogan, că două dintre temele principale de dialog au privit securitatea în regiune şi cooperarea economică.
"Convingerea noastră comună este aceea că o regiune sigură şi prosperă este în beneficiul ambelor state şi al cetăţenilor noştri", a afirmat Iohannis.
Şeful statului a precizat că au analizat stadiul implementării planului de acţiune al Alianţei Nord-Atlantice pentru creşterea capacităţii operaţionale, context în care i-a transmis omologului de la Ankara că participarea Turciei la structurile de comandă şi control NATO care vor desfăşurate pe teritoriul României ar fi "de o importanţă aparte în ţara noastră".
"Referitor la crearea acestor centre de comandă în cadrul NATO în România, noi vom acorda sprijinul necesar după discuţiile care vor avea loc la MAE, la MapN, şi punctul nostru de vedere este unul pozitiv şi vom transmite cât mai repede cu putinţă răspunsul nostru", a precizat, la rândul său, preşedintele turc.
Recep Erdogan a mai subliniat că solidaritatea dintre România şi Turcia se manifestă pe mai multe planuri, inclusiv militar. "Suntem împreună în cadrul NATO, iar colaborarea noastră din cadrul Alianţei se bazează pe solidaritatea dintre noi care va continua în mod hotărât şi în viitor", a spus Erdogan.
• Erdogan: "Cred că sprijinul României pentru aderarea Turciei la UE va fi şi mai hotărât"
Preşedintele turc, Recep Erdogan, a apreciat, miercuri, la Bucureşti, că sprijinul României pentru aderarea Turciei la UE va fi "şi mai hotărât" în perioada următoare, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că şi Turcia şi Uniunea Europeană ar avea de câştigat din această aderare.
"România susţine Turcia în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Cred că atât UE cât şi Turcia ar avea de câştigat în toate domeniile, de la dezvoltare economică la stabilitatea regională, în urma integrării europene a Turciei", a mai spus, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe comună de presă cu preşedintele turc, Recep Erdogan, aflat în vizită la Bucureşti.
La rândul său, liderul de la Ankara a mulţumit României pentru acest sprijin. "Cred că în perioada următoare sprijinul României va fi şi mai hotărât în acest proces de aderare al Turciei la UE", a afirmat Recep Tayyip Erdogan.