CADRU LEGISLATIV INSTABIL ŞI IMPREDICTIBIL Riscăm investiţii de 5 miliarde euro în energia eoliană

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 martie 2011

Riscăm investiţii de 5 miliarde euro în energia eoliană

Potenţialii investitori în energia verde nu îndrăznesc să-şi demareze proiectele în domeniu, pentru că nu au încredere în cadrul legislativ actual, susţin reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (CIS). Aceştia au subliniat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că deşi în 2008 a fost aprobată legea care defineşte cadrul de stimulente pentru investiţiile în acest sector, autorităţile de la Bruxelles nu au fost notificate cu privire la textul res-pectivei legi. În consecinţă, legea nu este aplicată, domeniul energiei regenerabile funcţionând în cadrul unei legislaţii vechi din 2004. În aceste condiţii, investitorii îşi amână planurile de dezvoltare a capacităţilor de producţie.

Jean Valvis, co-preşedintele Grupului de Lucru pentru Energie al CIS, care are planuri majore de inves-tiţii în energia eoliană, a declarat: "Avem nevoie de o legislaţie stabilă şi predictibilă, pe termen lung, astfel încât proiectele noastre să poată fi realizate în această ţară. Dorim să investim în România, dar încă se dis-cută modificarea legii, după doi ani de la aprobarea ei. Nu sunt şi nu vor fi investiţii dacă legea se schimbă la trei luni, este un domeniu mort. Dacă se va modifica legea, eu voi anula orice fel de investiţii în energia regenerabilă".

Frank Hajdinjak, preşedintele Grupului de Lucru pentru Energie al CIS, a menţionat că, întrucât investiţia medie într-o capacitate de generare din acest sector se ridică la 100 milioane de euro, nu există niciun investitor capabil să susţină un plan de investiţii care sa primească o asemenea finanţare în absenţa unui cadru legislativ clar, stabil şi prietenos".

Potrivit reprezentanţilor CIS, din intenţiile concrete exprimate de companiile care doresc să-şi dezvolte afaceri în domeniul energiei verzi din ţara noastră, reiese un potenţial minim de 5 miliarde euro, bani care ar putea fi investiţi în următorii trei ani în România.

Potenţialul agrar de care dispunem pentru producerea de energie regenerabilă este, în acest moment, potrivit domnului Valvis, de 3 milioane de hectare de teren disponibil care se pretează la obţinerea de biomasă solidă. Pentru a produce toată cantitatea de nergie de care avem nevoie, trebuie să utilizăm doar 10% din această suprafaţă, a adăugat domnia sa, opinând că, în circa 6-7 ani, am putea exporta energie verde.

Reprezentanţii CIS au precizat că este nevoie de investiţii foarte mari în reţeaua de distribuţie a energiei, precum şi de completarea cadrului legislativ cu aspecte care lipsesc, (co-ardere pentru instalaţii reabilitate, încălzire, răcire şi altele).

Sectorul energiei regenerabile poate avea un impact direct asupra economiei româneşti, nu numai prin contribuţia la bugetul de stat, dar şi prin crearea de noi locuri de muncă. La nivelul Uniunii Europene, această industrie a creat 1,5 milioane de noi locuri de muncă, potrivit datelor Comisiei Europene şi se estimează că alte 1,5 milioane de noi slujbe se vor adăuga până în 2020.

Guvernul României şi-a asumat, în faţa Uniunii Europene, angajamentul de a creşte ponderea energiei generate din surse regenerabile de la 17,6%, în 2005, la 24%, în 2020.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Uniunea Europeana ne-a promis ceva cand am intrat. Din cate stiu noi dam mai mult decat primim, atunci de ce sa hotarasca ei ce facem noi?

    eu sunt mai sceptic in a numi proiectele eoline investitii fiind mai curand speculatii. Cca 90% din valoarea unui proiect il reprezinta importul de echipamente, servicii financiare ect. Profitul peste medie pe care il asigura un proiect eolian

    il va plati consumatorul roman iar

    energia rezultata este relativ redusa fata de puterea instalata. 

    1. Aveti dreptate.dlor. Ambii. Este bine sa ne facem treburile singuri.Din toate punctele de vedere. Inclusiv al dezvoltarii infrastructurii aferente obtinerii energiei eoliene. Prin crearea unei industrii de profil ,autohtona. De stat. Sau mixta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb