Piaţa acţiunilor din Jamaica a avut cea mai bună performanţă din lume, în ultimul an, datorită unei transformări economice majore, care a culminat cu ieşirea ţării din programul FMI, luna trecută, anunţă ft.com, citând date Bloomberg.
Ţara din Caraibe a avut dificultăţi economice o mare parte din istoria sa post-independenţă şi după ce criza financiară a îndatorat-o puternic. Datoria publică a ţării a atins 147% din PIB în 2013, iar costul ratei de rambursare şi al dobânzii a consumat o treime din bugetul său, potrivit Financial Times, care aminteşte că, în luna mai 2013, ţara a încheiat un acord de finanţare cu FMI (Fondul Monetar Internaţional) în valoare de două miliarde de dolari.
În pofida temerilor legate de consecinţele pachetului de ajutor, Jamaica a reuşit o redresare solidă. Ţara a ieşit din programul FMI înainte de termen, în 2016, iar luna trecută dintr-un acord "stand-by" încheiat ulterior. FMI a apreciat ţara pentru această evoluţie, calificând drept "exemplară" implementarea programului, care a generat o "economie mai puternică, în care s-au redus semnificativ vulnerabilităţile şi au fost create locuri de muncă".
Respectarea, de către Jamaica, a termenilor stricţi din programul FMI, inclusiv gestionarea unuia dintre cele mai mari excedente bugetare din lume, a dus datoria la mai puţin de 100% din PIB în acest an, pentru prima dată în aproape două decenii.
Totodată, rata şomajului a ajuns la un record minim (7,8%), iar piaţa acţiunilor a crescut puternic.
În pofida unui declin recent, Bursa din Jamaica, a cărei capitalizare de piaţă atinge 11 miliarde de dolari, este piaţa cu cea mai bună evoluţie din cele 94 de burse analizate de Bloomberg în ultimele 12 luni. Avansul consemnat de piaţă este de 35%, în perioada menţionată.
Câştigul total din ultimii cinci ani este mai mare de 600%, conform sursei, aceasta fiind, de asemenea, cea mai bună evoluţie la nivel mondial.
Luna trecută, ţara a vândut cu succes bonduri de 815 milioane de dolari, la un randament de numai 5,8%. Ulterior, agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) a modificat în sens pozitiv calificativul ţării. "Jamaica a înregistrat progrese semnificative în atingerea stabilităţii macroeconomice şi consolidarea poziţiei sale externe, îmbunătăţindu-şi capacitatea de a rezista la şocuri externe", a menţionat agenţia de evaluare.
Dar, analiştii sunt de părere că ritmul lent al creşterii economice rămâne cel mai dezamăgitor aspect al programului FMI implementat în Jamaica. FMI preconizează că economia ţării va avea o expansiune de aproximativ 1,9% anul acesta.
Totuşi, atât FMI, cât şi S&P prognozează că avansul economic va accelera în următorii ani, datorită îmbunătăţirii fundamentelor macroeconomice, precum scăderea datoriei publice, rezerve mai sănătoase, inflaţie redusă, un curs de schimb flexibil şi măsuri pentru a face banca centrală complet independentă.
John Jackson, comentator local pentru piaţa acţiunilor, spune că declinul randamentelor produselor cu venit fix a dus investitorii către piaţa acţiunilor.
"Mulţi investitori s-au concentrat mai degrabă pe titluri cu dobândă fixă şi pe deţinerile de fonduri în dolari americani, decât pe acţiuni subevaluate, drept pentru care au venit la bursă mai târziu", conform spuselor lui John Jackson.
Claudia Calich, administrator de datorii pentru pieţe emergente la M&G Investments, spune că guvernul din Jamaica încă este îndatorat, însă politica fiscală adoptată în urmă cu câţiva ani este un element pozitiv pentru economie.