CALEA FERCALĂ Acţionarii SIF "Transilvania" au aprobat majorarea pragului de deţinere la 5%

Ştefania Ciocîrlan; Ovidiu VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 martie 2009

Mihai Fercală: "Dacă majorarea pragului nu va fi dusă la bun sfârşit, va trebui să-mi dau demisia pentru că nu vreau să ies la pensie înmormântând SIF-ul".

Mihai Fercală: "Dacă majorarea pragului nu va fi dusă la bun sfârşit, va trebui să-mi dau demisia pentru că nu vreau să ies la pensie înmormântând SIF-ul".

Mihai Fercală: Dacă CNVM nu va aviza această hotărâre, vom merge în instanţă şi vom invoca excepţia de neconstituţionalitate

O majoritate covâr­şitoare de 89,95% din acţionarii SIF "Transilvania" care şi-au exprimat voturile în Adunarea Generală de la finele săptămânii trecute au aprobat majorarea pragului maxim de deţinere la 5% din acţiunile SIF3, în condiţiile în care drepturile de vot aferente rămân în continuare limitate la 1% din capitalul social.

Măsura adoptată riscă să aducă SIF "Transilvania" în conflict deschis cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare care a avertizat, deja, conducerea SIF 3, printr-o Ordonanţă emisă la mijlocul lunii februarie, că modificarea unilaterală a actului constitutiv al SIF3 prin ridicarea pragului de deţinere la 5% încalcă actualele prevederi legale care fixează acest prag la 1% din capitalul social al unui SIF.

Conducerea SIF "Transilvania" pare să fi prevăzut deja o eventuală opoziţie a Comisiei faţă de hotărârile din AGA de vineri şi declară că va merge în faţa instanţei pentru a apăra aceste decizii.

"Sunt conştient că această decizie nu va primi avizul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare", a declarat, pentru ziarul Bursa, domnul Mihai Fercală, pre­şedintele SIF3.

"În acest caz, suntem decişi să mergem în contencios administrativ şi să ridicăm excepţia de neconstituţionalitate pentru articolul nr.286, Alineatul 1 din Legea nr.297/2004. Vreau ca acţionarii societăţii să fie cei care decid cum să modifice actul constitutiv al societăţii şi nu alte entităţi ", a mai spus domnul Fercală.

O altă soluţie este ca SIF-ul să se judece cu judecătorul delegat în condiţiile în care acesta nu va înscrie majorarea pragului de deţinere fără avizul CNVM.

Preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală, declarase că este aberant să intervină autorităţile pentru a limita pragul de deţinere într-un SIF, deoarece acest lucru îl pot face doar acţionarii.

Domnia sa a explicat că pragul de 1% a fost impus de fostul ministru de Finanţe, Ionuţ Popescu, care deţinea acţiuni şi la SIF Transilvania, care a promovat o ordonanţă de urgenţă într-o vacanţă parlamentară, în urmă cu trei ani, deşi Guvernul nu era abilitat pentru emiterea unui act normativ în ceea ce priveşte piaţa de capital.

"Consiliul de Administraţie al SIF3 a dorit să ridice pragul de deţinere la 5% ca să permită concentrarea capitalului şi să uşureze adoptarea deciziilor în CA, a explicat domnul Fercală, adăugând: "Este hilar să vii într-o Adunare Generală unde 10% din acţionari decid pentru toţi acţionarii SIF3. În plus, suntem în criză. Niciun investitor instituţional nu o să vină să-şi plaseze banii într-un SIF în care deţinerea lui este limitată la 1%. Unii dintre aceşti investitori sunt obligaţi, prin actul constitutiv, să investească o sumă minimă într-un emitent, însă pragul de deţinere îi împiedică."

Majorarea pragului la 5% simultan cu limitarea drepturilor de vot la 1% din capitalul social al SIF3 este o măsură destul de controversată în condiţiile în care mai multe acţiuni deţinute la SIF3 nu ar atrage, după sine, o putere mai mare de control.

"Este posibil ca, mai târziu, unii dintre acţionarii care vor avea până la 5% din acţiunile SIF3, să propună ridicarea drepturilor de vot", a menţionat domnul Fercală, explicând: "Nici eu nu am exclus din start această măsură, ea este inclusă într-o scrisoare pe care am trimis-o acţionarilor înainte de AGA. Le-am explicat, însă, că este posibil să facem această modificare gradual".

Domnul Fercală ne-a mai spus că mai urmează la SIF "alte modificări de esenţă", în condiţiile în care societăţile de investiţii nu ar putea supravieşui crizei dacă nu îşi schimbă strategia. Domnia sa a precizat că îşi va da demisia dacă majorarea pragului nu va fi dusă la bun sfârşit, întrucât nu doreşte "să iasă la pensie înmormântând SIF-ul".

Scandal cu "Cocor" SA

Întâlnirea nu a fost lipsită de clinciuri, în sală aflându-se şi reprezentanţii companiei "Cocor" SA şi ai lui Daniel Stoica, unul dintre micii acţionari ai SIF "Transilvania", cu care societatea cu sediul în Braşov se judecă de doi ani, după ce aceştia au atacat în instanţe dublarea capitalului social al SIF-ului.

"Am constatat că unele instanţe de judecată au decis să dea dreptate societăţii Cocor SA sau lui Daniel Stoica pentru că au considerat că dacă nu este trecut în actul constitutiv al societăţii, cvorumul este cel de acum 11 ani", a explicat Fercală decizia de a propune şi modificarea actului constitutiv al societăţii în sensul că de acum "cvorumul va fi cel explicat de lege".

La şedinţă au fost prezente doar o treime din voturi, lucru care nu a fost pe placul reprezentanţilor "Cocor" SA care au explicat faptul că AGEA nu are cvorumul necesar şi că va fi anulată de instanţe, deoarece la şedinţă trebuie să fie prezente 75% din voturi.

"Murim cu ei de gât!"

Fercală a arătat că scopul pentru care reprezentanţii Cocor se opun majorării capitalului social este şantajul, deoarece reprezentanţii SIF Transilvania în companiile Cocor Turism şi Euxin Constanţa, unde cei de la Cocor SA sunt majoritari, s-au opus unor decizii luate de compania bucureşteană în AGA societăţilor amintite. Mai mult, preşedintele SIF Transilvania spune că cei de la Cocor SA i-au promis chiar un târg, care viza cedarea acţiunilor pe care le deţinea în companiile amintite în schimbul acţiunilor pe care Daniel Stoica şi Cocor SA le deţineau la SIF, după care aceştia "au dat fuga la Comisia Naţională al Valorilor Mobiliare pentru a-l denunţa pe Fercală că a manipulat piaţa".

"Sunt oameni cu care nu poţi să faci nicio înţelegere şi nu au bun simţ", a mai spus Fercală.

În aceste condiţii, Mihai Fercală a anunţat că va cumpăra acţiuni la compania Cocor SA şi "aşa cum ei ne hărţuiesc pe noi, aşa vom angaja şi noi o mulţime de avocaţi care să îi hărţuiască".

Avocatul "Cocor": Se poate vorbi chiar de fraudarea legii tocmai în interesul celor care au încălcat-o

Domnul Ionuţ Dobrinescu, avocatul "Cocor" ne-a spus:

"Domnul Fercală a propus ridicarea pragului de deţinere la 5%, dar nu şi a dreptului de vot care rămâne la 1% ,"până se vor crea condiţiile unei alte etape, în care să se poatn propune şi extinderea dreptului de vot". Nu spune ce îl împiedică să ridice şi limitarea dreptului de vot, dar afirmă în scrisoarea trimisă acţionarilor că prin ridicarea pragului de deţinere "răspunde la cererea adresatn de mulţi investitori. Nu precizează, însă, care sunt aceştia".

Domnul Dobrinescu este de părere că se poate vorbi chiar de fraudarea legii tocmai în interesul celor care au încălcat-o, dacă ridicarea pragului de deţinere nu urmăreşte decât legitimarea unor deţineri care încalcă legea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb