Calificativele "UniCredit" şi "Intesa" ar putea fi reduse

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 septembrie 2011

Calificativele "UniCredit" şi "Intesa" ar putea fi reduse

Băncile italiene, printre care "UniCredit" SpA şi "Intesa Sanpaolo" SpA, dar şi companiile controlate de stat, precum "Enel" SpA, s-ar putea confrunta cu reducerea ratingurilor din partea Standard & Poor"s (S&P), după ce agenţia de evaluare a retrogradat Italia pentru prima dată în ultimii cinci ani.

Săptămâna aceasta, S&P a redus ratingul de credit al Italiei de la "A+" la "A", cu perspectivă negativă, din cauza perspectivelor economice fragile şi a nivelului ridicat al datoriei guvernamentale.

"O revizuire în scădere a ratingurilor băncilor italiene este posibilă. Acestea au în portofoliu o mulţime de obligaţiuni guvernamentale, care îşi pierd valoarea, slăbind situaţia lor financiară", a declarat, citat de Bloomberg, Luca Peviani, director în cadrul companiei P&G SGR din Roma.

La rândul lor, analiştii CA "Cheuvreux" spun că am putea asista la o reducere a ratingului "Intesa", ca urmare a scăderii calificativului de credit al ţării.

În ultimele două luni, acţiunile celor mai mari bănci italiene au scăzut semnificativ la Bursa din Milano, afectate de temerile privind posibilitatea extinderii crizei datoriilor către Italia. Acţiunile celei mai mari bănci italiene, "UniCredit", s-au depreciat cu 53% anul acesta, iar titlurile "Intesa Sanpaolo", numărul doi în sectorul bancar italian, cu 48%.

La data de 30 iunie, "Intesa" deţinea obligaţiuni guvernamentale de 64,5 miliarde de euro, "UniCredit" - de 38,7 miliarde de euro, iar "Monte Paschi di Siena" SpA, a treia bancă italiană, de 25 miliarde de euro.

Preşedintele Asociaţiei Băncilor din Italia, Giuseppe Mussari, spune însă că, în ultimele săptămâni, S&P a confirmat ratingurile multor bănci din Italia şi "nu vede de ce calificativele ar fi modificate acum".

În luna mai, S&P a revizuit în scădere, la negativă, perspectiva ratingului "Intesa", "Mediobanca" şi pentru alte două bănci italiene, din cauza "profilului lor de afaceri predominant intern".

Totodată, în 25 mai, S&P a modificat la negativă perspectiva "Enel", cea mai mare companie de electricitate din ţară. Motivaţia agenţiei a fost încetinirea economiei şi perspectivele slabe de reducere a datoriilor guvernamentale. Statul italian controlează 31% din "Enel".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb