Camera Deputaţilor a respins moţiunea Transelectrica

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 iunie 2015

Camera Deputaţilor a respins moţiunea Transelectrica

Mihai Tudose, ministrul Economiei: "Transelectrica nu a plătit niciun bonus directorilor şi administratorilor"

Demnitarul a spus că liberalii au depus o moţiune penibilă

-----------------

Actualizare 15:57

Camera Deputaţilor a respins, astăzi, cu 191 "împotrivă", 107 voturi "pentru" şi 16 abţineri, moţiunea simplă "PSD curentează banul public, bonusuri uriaşe, contracte cu dedicaţie şi secrete de stat la Transelectrica", potrivit surselor din presă.

(Alexandru Costea)

-----------

Transelectrica nu a plătit până acum niciun bonus directorilor şi membrilor Consiliului de Supraveghere, a declarat, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul Economiei, Mihai Tudose.

Domnia sa a explicat, în replică la acuzaţiile aduse de PNL în moţiunea simplă "PSD curentează banul public":

"Bonusurile se dau dacă se îndeplinesc cumulativ mai multe criterii de performanţă, printre care şi realizarea planului de investiţii.

Transelectrica nu a plătit până acum niciun bonus pentru Directorat şi Consiliul de Supraveghere. În AGA au fost aprobate bonusuri cu 33% mai mici faţă de cât au fost propuse".

PNL reproşează PSD, în moţiunea simplă lecturată ieri în plenul Camerei Deputaţilor, că a transformat Transelectrica în propria puşculiţă, acuzând că transportatorul naţional de energie electrică a abdicat de la misiunea sa oficială de a asigura servicii publice de calitate, de a participa activ prin decizii responsabile la menţinerea siguranţei sistemului energetic naţional prin realizarea unui plan de investiţii sustenabil şi de a dezvolta proiecte de interconectare cu statele vecine în termeni şi condiţii avantajoase pentru ţara noastră.

Liberalii reproşează Guvernului că Transelectrica SA a ajuns să fie condusă prin decizii arbitrare şi contrare interesului naţional, cu concursul actorilor publici şi precizează: "Dorinţa de a controla politic companiile de stat a devenit o obsesie pentru PSD şi asta nu pentru ale face mai profitabile printr-un management responsabil şi eficient, ci pentru a avea acces la resursele lor. Vrem să ştim pentru ce "performanţe" de neegalat, membrii Consiliului de Supraveghere şi cei ai Directoratului vor primi, pe lângă indemnizaţia fixă, un bonus de performanţă în funcţie de rentabilitatea acţiunilor (pachet de acţiuni virtuale OAVT) şi o componentă anuală variabilă a remuneraţiei, pentru îndeplinirea cumulativă a indicatorilor de performanţă?

Sumele sunt ameţitoare şi greu de imaginat pentru un cetăţean de rând".

Conform calculelor liberale, se ajunge la situaţia în care membrii Directoratului şi ai Consiliului de Supraveghere vor primi fiecare înparte va primi de la 30.000 pana la 200.000 euro, în funcţie de numarul de luni în care au ocupat aceste funcţii. PNL a reproşat PSD că a permis acordarea acestor bonusuri fără ca directorii şi administratorii să aibă performanţe extraordinare şi fără ca planul de investiţii şi mentenanţă să fie îndeplinit, cu implicaţii majore asupra securităţii sistemului energetic naţional.

Mihai Tudose a respins cifrele din moţiune, spunând că acestea sunt false şi oferite de "informatori proşti". Ministrul a comentat: "Calculele sunt distorsionate după bunul plac. Eu sincer nu înţeleg care este obiectul acestei moţiuni, iar PNL nu face decât să denigreze compania, care mai este şi listată. PSD a redresat compania faţă de cum a lăsat-o Lucian Bode în 2012, când conducea Ministerul Economiei. Partenerii exteri ai României văd în Transelectrica o companie profitabilă şi un bun model de guvernanţă corporativă".

Mihai Tudose a amintit că în 2014 compania a avut un profit de 358 milioane lei faţă de 2010, când compania a înregistrat un rezultat de doar 9,6 milioane de lei lei. În ultimii trei ani, valoarea dividendelor acordate de Transelectrica a crescut de 24 de ori şi statul a strâns din această participaţie cât n-a colectat în toată perioada 2006-2012, când PNL şi PD a fost la guvernare, conform ministrului.

Domnul Tudose a comentat că societatea a realizat fizic 48% din programul de investiţii anul trecut şi a menţionat că nivelul de 23% menţionat în moţiunea PNL este un cuantum valoric, atins în urma economiilor importante obţinute din licitaţiile publice. "Pe vremea ministrului Bode directorul de acolo avea 19.000 lei salariu, iar azi Toni Teau, actualul director, are 17.000 de lei", susţine ministrul Economiei, care a mai spus: "Doar dorinţa arzătoare a unui fost actor din zona Transelectrica de a se poziţiona ca viitor specialist a generat un astfel de text al moţiunii, care conţine cifre false, acuze nefondate, generate de informatori proşti, care mai sunt în sistem. Transelectrica este o performanţă în domeniu. Cei care au scris cu adevărat moţiunea sunt penibili".

Deputatul PNL Lucian Bode a declarat că Toni Teau are, conform informaţiilor de pe site-ul companiei, un salariu de 23.500 lei şi susţine că domnia sa l-a dat afară pe Horia Hăhăianu, directorul general la care Tudose a făcut referire.

La ora închiderii ediţiei, deputaţii încă dezbăteau aprins problema contractelor actuale şi istorice ale companiei. Votul final asupra moţiunii urmează să fie dat astăzi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb