CAMERA DEPUTAŢILOR A VOTAT Liberalizarea pieţei gazelor pentru populaţie, prelungită cu doi ani

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 septembrie 2014

Liberalizarea pieţei gazelor pentru populaţie, prelungită cu doi ani

Camera Deputaţilor a reuşit, ieri, în sfârşit, să adopte modificarea Legii Energiei prin care este prelungit cu doi ani şi jumătate calendarul liberalizării pieţei gazelor pentru populaţie. Astfel, creşterea preţului gazelor pentru consumatorii casnici va fi una mult mai lentă, iar producţia internă de gaze va fi livrată cu prioritate pe piaţa autohtonă, până la liberalizarea completă a pieţei.

Noul termen pentru finalizarea liberalizării pieţei pentru consumatorii casnici este jumătatea anului 2021, iar până atunci ANRE (reglementatorul pieţei de energie) va continua să aprobe periodic "coşul" de consum (n.r. proporţia dintre gazul intern şi cel importat din Rusia) pentru populaţie.

În Plenul de ieri al Camerei, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a precizat: "Modificarea Legii Energiei are ca scop transpunerea Directivelor europene privind funcţionarea transportatorilor de gaze şi electricitate, astfel încât să evităm aplicarea unor amenzi de către Curtea Europeană de Justiţie, dar şi introducerea unor amendamente privind drepturile consumatorilor şi privind calendarul liberalizării pieţei gazelor. Cel mai important dintre aceste amendamente este corectarea unei greşeli făcute în 2012, când s-a negociat acel calendar de eliminare a preţurilor reglementate pentru populaţie şi s-a stabilit un termen la 31 decembrie 2018, pe care îl consider absolut nesustenabil. Amendamentul făcut la comisie pe care Guvernul îl susţine este amânarea cu cel puţin doi ani şi jumătate a liberalizării pieţei gazelor pentru populaţie, care este absolut necesară şi fără de care preţul gazelor, dacă s-ar aplica calendarul negociat de Guvernul Boc în 2012, ar urma să fie majorat cu 40% în următorii doi ani".

Declaraţia ministrului de resort a stârnit protestul opoziţiei. Deputatului PDL Lucian Bode a spus că Guvernul Ponta este cel care a adoptat calendarul de liberalizare negociat de Guvernul Ungureanu şi i-a reproşat ministrului Nicolescu că îngheaţă electoral creşterea preţului gazelor: "Promisiunea de a îngheţa doi ani preţul gazului pentru populaţie (n.r. prelungirea calendarului până în 2021 presupune această operaţiune) nu are nicio valoare. Aruncaţi responsabilitatea scumpirilor pe viitorul Guvern".

Deputatul l-a somat pe ministru să aducă în Parlament, la dezbateri, strategia energetică a ţării noastre, dar şi proiectul de modificare a redevenţelor petroliere.

Deşi ieri nu i-a dat replică domnului Bode, în altă ocazie Răzvan Nicolescu a declarat, recent, că amânarea liberalizării pieţei gazelor nu este o promisiune electorală deşartă pentru populaţie, fiind stabilită prin lege, astfel încât să fie respectată de toate Guvernele viitoare.

ANRE nu vrea să fie atrasă în disputele electorale privind liberalizarea pieţei

Conducerea ANRE a simţit, ieri, nevoia să trimită presei un comunicat în care anunţă că nu doreşte să fie atrasă în dezbateri pe marginea liberalizării pieţei gazelor care, "uneori, în perioada actuală, pot fi considerate ca având caracter electoral". Activitatea ANRE este fundamentală pentru asigurarea echilibrului şi implementării regulilor pentru crearea unei concurenţe reale pe piaţa internă de energie şi orice discuţii bazate pe teme populiste pot duce la diminuarea credibilităţii instituţiei şi încrederii opiniei publice şi a participanţilor la piaţă privind obiectivitatea activităţii de reglementare, cu efecte negative asupra întregului sector energetic, se arată în comunicat, care mai subliniază că un rol important pentru asigurarea obiectivităţii în luarea deciziilor îl are Consiliul Consultativ al Autorităţii, din componenţa căruia fac parte reprezentanţi ai direcţiei de specialitate din Ministerul Economiei, asociaţiilor consumatorilor de energie, organizaţiilor profesionale, asociaţiilor sindicale din sector, asociaţiilor din administraţia publică locală, ai operatorilor, ai Consiliului Concurenţei şi ai ANPC.

Ponta speră ca Băsescu să promulge modificările Legii Energiei

Premierul Victor Ponta şi-a exprimat, ieri, speranţa că preşedintele Traian Băsescu va promulga legea Energiei, care cuprinde şi liberalizarea preţului gazelor. Domnia sa a declarat, la începutul şedinţei de Guvern: "A fost votată, puţin mai devreme, o lege importantă care permite un calendar de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie într-un ritm suportabil. Altfel, calendarul negociat de guvernul Boc prevedea nişte creşteri în următorii ani care erau foarte greu de susţinut de populaţie şi mă bucur că am reuşit. Sper ca domnul preşedinte să o promulge, ca să putem să dăm această veste foarte bună".

Evităm amenzi de la Comisia Europeană

Preluarea completă în legislaţia naţională a directivelor europene privind transportatorii de electricitate şi gaze ne ajută să scăpăm de un infringement şi amenzi de 30.000 de euro pe zi de la Comisia Europeană, potrivit autorităţilor şi parlamentarilor.

Preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a precizat că acest proiect conţine mai multe amendamente importante în afară de modificarea calendarului de liberalizare.

Domnia sa a menţionat obligativitatea publicării tuturor costurilor de către operatorii din piaţa de energie, introducerea unui punct unic de contact de către distribuitorii de gaze şi electricitate pentru consumatorii casnici astfel încât sesizările, contestaţiile şi reclamaţiile să fie rezolvate în timp optim.

Deputatul a mai precizat, ieri, în Plen, că transportul şi distribuţia de energie şi de gaze sunt declarate de interes naţional, respectiv, interes general.

Domnia sa a adăugat că a fost preluată şi directiva europeană privind gazul natural comprimat, prin care sectorul transportului va avea obligativitatea ca până în 2020 să aibă 20% din combustibil gaz natural comprimat.

Modificarea Legii Energiei adoptată ieri conţine, potrivit preşedintelui Comisiei de industrii, o majorare a amenzilor până la 10% din cifra de afaceri a operatorilor din domeniu.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb