CAMERA DEPUTAŢILOR Vot final pe repatrierea rezervei de aur

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 27 aprilie 2021

Vot final pe repatrierea rezervei de aur

Proiectul legislativ, iniţiat în 2019 la solicitarea lui Liviu Dragnea, se află în procedură de reexaminare Majoritatea PSD din Senat a respins cererea de reexaminare în 10 iunie 2020

Camera Deputaţilor este for decizional Comisia de buget, finanţe, bănci a propus respingerea legii iniţiată de PSD

Reexaminarea proiectului legislativ privind repatrierea de la Londra a rezervei de aur a României intră astăzi la votul final al deputaţilor. Iniţiativa legislativă a fost dezbătută ieri în Camera Deputaţilor şi a iscat dispute între puterea politică şi opoziţie. În deschiderea dezbaterilor, deputatul social-democrat Oana Consuela Florea a spus că proiectul nu ar trebui respins, ci doar ar trebui modificată cota rezervei care să mai rămână la Banca Angliei. În actul normativ iniţiat în anul 2019 de parlamentarii PSD se stipula că rezerva de aur a României în străinătate trebuie să fie de doar 5%, în timp ce ieri social-democraţii au susţinut că aceasta ar trebui să fie scăzută la 40%.

Deputatul George Simion, copreşedintele AUR, a solicitat ca proiectul de act normativ să fie retrimis la comisia de buget, finanţe, bănci a Camerei, solicitare susţinută şi de Alfred Simonis, liderul grupului deputaţilor social-democraţi.

În replică, liberalul Dan Vâlceanu a arătat că rezerva de aur reprezintă o garanţie de bonitate fiscală a ţării noastre şi că repatrierea ei ar necesita şi modificarea legislaţiei Băncii Naţionale a României şi obţinerea unui aviz din partea Băncii Centrale Europene. La rândul său, Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR PLUS a amintit că propunerea privind repatrierea rezervei de aur a fost făcută de fostul lider social-democrat Liviu Dragnea, în scop electoral, înaintea alegerilor europarlamentare. El a menţionat că legea respectivă nu are nicio legătură cu responsabilitatea fiscală, cu politica fiscală şi că actul normativ trebuie respins.

Cererea de retrimitere la comisia de buget, finanţe, bănci susţinută de AUR şi PSD a fost supusă la vot şi a fost respinsă deoarece pentru ea au votat 124 de deputaţi, în timp ce 120 au fost împotriva retrimiterii, iar 7 deputaţi s-au abţinut. Deci cu 127 de voturi, proiectul a rămas pentru astăzi la vot final, cu aviz de respingere a legii.

Actul este în procedură de reexaminare de anul trecut, solicitată de preşedintele Klaus Iohannis. Cererea de reexaminare a fost respinsă de Senat în 10 iunie 2020 de către majoritatea coagulată în jurul PSD care controla Parlamentul trecut. În acest moment, proiectul de lege se află în Camera Deputaţilor, care e for decizional şi unde comisia de buget, finanţe, bănci a dat aviz de respingere a iniţiativei de act normativ privind repatrierea rezervei de aur.

Banca Naţională a României anunţa săptămâna trecută că rezerva de aur este de 103,7 tone, cu peste 50% mai mult decât în anul 1989. Din totalul rezervei de aur, 60% este depozitată la Banca Angliei.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. ca mai curand dispar peturile din raurile Romaniei decat prostia din capul socialistilor si extremistilor!

    1. Vroiai sa zici ca prostia uriasa si criminala este in capul partidului antinational liberal si mai ales a bolsevicilor usrplus.

    > În replică, liberalul Dan Vâlceanu a arătat că rezerva de aur reprezintă o garanţie de bonitate fiscală a ţării noastre şi că repatrierea ei ar necesita şi modificarea legislaţiei Băncii Naţionale a României şi obţinerea unui aviz din partea Băncii Centrale Europene.

    Curios cum ar putea BCE sa se opuna unui stat suveran. 

    UK nu mai este in UE si isi va pierde din statutul de nod financiar in viitor. 

    Chiar ar fi o idee buna sa fie mutat o parte inapoi in tara si o parte in alte centre financiare. 

    nici nu-i nevoie sa citesti sau sa stii despre ce este vorba . este deajuns sa faci pe dos din ceea ce propun ciudatii din usr . pai daca ne luam dupa mosteanu si alte nulitati , statuia bulai sau nasui , ne scufundam de tot !

    1. Misiunea lor este sa distruga Romania si e normal sa vrea ca rezerva sa stea la altii.

      sa va fie HOTII din pesede de ras si de batjocura,ca socialistii au distrus toate Parcurile ,au taiat toti copacii din orase,fi_REA a comandat tramvaie si autobuze din turcia ,in loc sa dea comenzi pietei interne,ca banii ajungeau tot la Bugetul de Stat,se vede cat de patri_HOTII sunt pesedeii,niste banditi

      Esti prost de bubui !!!

      se vede cat de patri HOTII sint usereii , care fura voturile cu sacii , si dau totul strainilor pe gratis . sa va fie HOTII din usere de ras si batjocura cu bulai statuia , zdrula , nasui et & ! huooo !

      A dreaqu hoti ????????

    toata lumea trebuie sa inteleaga un lucru: rezervele de aur plasate in Banci ale altor state puternice reprezinta o polita de incredere, o bonitate cu privire la moneda romaneasca in relatiile bancare internationale si la nivel de economii internationale.

    inca un lucru pe care toata lumea trebuie sa il inteleaga:  

    2 lucruri se intampla in caz de pregatiri de razboi sau in caz de deplasare de magnitudine la nivel geopolitic (exemplu ipotetic : parasirea aliantei cu SUA/NATO si alierea cu CSI/Rusia - adica genul de schimbare masiva de viziune pentru Romania):  

    a. marirea brusca a rezervei de aur 

    b. chemarea integrala sau majoritara a aurului din afara tarii in Romania (adica semnalizarea coborarii/ eliminarii relatiilor de bonitate/incredere in relatie cu acele banci centrale).  

    Deci: intrebarea mea e : ce plm era in capul lui Dragnea? Se pregatea (sau mai bine spus: ne pregatea) se o deplasare de magnitudine spre Rusia? Sau: ce stia el si nu stiam noi? Se pregatea (sau: ne pregateam) de razboi cald ("boots on ground") ?  

    Doar in aceste 2 cazuri o tara ia decizii de genul asta!  

    Daca riscul este de fapt nu in cazul Romaniei ci chiar la Banca Angliei solutia e nu simpla, e simplissima:  

    spread the risk!  

    Adica: poti retrage o parte a aurului in tara si poti de asemenea sa il muti in multe alte Banci Centrale puternice din lume. Adica sa realizezi o mitigare a riscului (daca exista o perceptie de risc fata de bonitatea Bancii Angliei in relatie cu Romania).  

    Inca o data repet: a retrage TOT AURUL inapoi in Romania se aplica sau cand Romania schimba taberele, sau cand Romania se pregateste de razboi cald sau.... uite! am mai identificat o varianta dar e foarte .... tembela , sa-i zic asa (ar fi dificil de aplicat in actuala configuratie a lumii bancare mondiale) ... deci: sau cand Romania se pregateste sa lanseze international leul garantat in aur (s-a mai intamplat in trecut, in istorie).  

    Deci: ... ce sa fie? ce sa fie? ... eu nu stiu raspunsul.

    Dar d-nul Dragnea sigur stie ce a vrut atunci sau ce stia el si nu stiam noi.  

    1. "sau cand Romania se pregateste sa lanseze international leul garantat in aur "

      adevarul e cca varianta asta e imbatatoare si pentru mine - ar fi misto 

      dar nu cred ca se poate aplica cu sleahta de hoti din clasa politica de acum ... daca dau aia 2 legi mai tepene imediat subordonaeaza BNR si atunci urmeaza un dezastru de toata frumusetea pentru Romania. 

      tare mare nevoie are Romania de o noua clasa politica dedicata cu inima si mintea propriei tari si tare mult are nevoie Romania de o banca nationala cu o noua viziune - una mai apropiata de reducerea datoriei nationale (vizuiunea anilor 1980-1990) dar in conditii de mentinere / crestere a nivelului de trai in Romania.  

      stiu, e dificil, dar nu imposibil.  

      Cu Isarescu la carma s-a produs un imens rapt economic in Romania ultimilor 30 de ani!  

      Am intrat in datorii pana peste cap si in acelasi timp deprecierea leului e de peste 1800 % (1990 Mai raportat la Dec 2020) . Dar avem si un nivel de trai mai inalt.... mda, asta asa e! Ne-au cazut niste firmituri de la masa bogatilor si noua , astora de jos, ...asta cat am fost praduiti ca la nebuni!  

      Tare mare nevoie are Romania de noi bancheri la varf , unii cu dragoste mare de tara si tare mult are nevoie Romania de o noua clasa politica!  

      Si le va primi.  

      Nu prea se potriveste ceea ce afirmi. Exemplu: Germania a finalizat, mai devreme decât anticipa, repatrierea unei cantități de 300 de tone din rezerva sa de aur depozitată în SUA, în conformitate cu planul său de a recupera o parte din lingourile de aur ținute peste hotare (2017) Dupa 'logica' ta, Germania - Se pregatea de o deplasare de magnitudine spre Rusia? deplasare de magnitudine la nivel geopolitic (exemplu ipotetic : parasirea aliantei cu SUA/NATO si alierea cu CSI/Rusia. Germania poate sa faca ceea ce e bine pentru ea insa Romania nu. Rezerva de aur nu inseamna nimic pentru Romania, nu ajuta oamenii, are rolul de a fi confiscata la momentul potrivit de 'Banci Centrale puternice'

      Lasatzi mesajele duioase domnu' bankster, zicetzi Dv cum atzi fost partash la inshelarea omului obishnuit prin promovarea de imprumuturi in CHF cat atzi fost mare smeker la Volksbank...dupa aia vorbitzi poveshti patriotice...

      nu va mai consumati energia sa explicati nulitatilor astia care comenteaza aici, caci nu are sens! Lasati-i in durerea lor, caci sunt din cei 40% de analfabeti functionali din Romania!

      Cei 40% cretini care au votat coalitia distrugerii. 25% pnlepre, 15% bolsevici plusr

      m-ai scutit de un comentariu , asta voiam sa spun si eu . probabil Bundesbank n-a beneficiat de consilierea respectivului . vin vremuri tulburi si este de preferat sa-ti vezi singur de grija , ca altii nu mor de asa ceva ! cat despre guvernul antinational de la putere , chiar imi este sila sa mai vb !

      eu am argumentat pentru Romania nu Germania.

      ti-am raspuns la articolul respectiv, cauta si vei gasi

      multumesc, dar eu incerc sa explic atat cat ma duce si pe mine mintea.

      aurul e un activ de asigurare in caz de atmosfera risk-off din diverse motive (fie geopolitice-militare, fie de schimbare a monedelor de forta in lume - ex: inlocuirea lumii monopolare a usd cu o lume in care mai multe monede domina intr-un relativ echilibru, etc).  

      eu am argumentat din perspectiva Romaniei ... 

      poate ca Dragnea avea in cap cu totul altceva decat am spus eu... si as fi si eu curios la ce s-a gandit dumnealui.  

      Daca imi aduc aminte ca autonomia BNR e relativa fata de ce legi poate da clasa politica.... ma trec fiori reci pe spate pentru aurul BNR. Poate Dragnea chiar avea niste idei foarte murdare in legatura cu aurul Romaniei ! Ceea ce ar fi foarte urat din partea lui !  

      poate e aplicabil acest argument ... in cautarea unui raspuns de ce Banca Germaniei a retras aurul....

      "Daca riscul este de fapt nu in cazul Romaniei ci chiar la Banca Angliei solutia e nu simpla, e simplissima: spread the risk!" 

      Poate aveau informatii ca Brexitul urma sa aiba consecinte de rupere a UK (independenta Irlandei de nord, a scotiei, etc....) cu risc de conflicte interne in UK.  

      Si atunci germanii au decis sa traga in tara aurul.  

      Dar la noi riscul politic e imens (fata de Germania) cand vine vorba de retragerea aurului.

      Dupa cum Dragnea nu e Merkel .  

      1 - Mai sunt si alte tari care au procedat asa cu rezervele de aur.

      2 - Zici ca Romania nu e Germania. Asta e ca la placuta suedeza, cand o bagau trepanatii usr era 'injuratura care ne uneste' cand o baga altii la adresa jegurilor usr, e nasol, nu e gigea. Daca Germania isi aduce acasa rezervele e ceva bun, daca acelasi lucru il face Romania e nashpa, cu rusii si restul balivernelor. 

      3 - Pe 'logica' asta, nu e bine nici sa se treaca la euro ca fura tot euro Dracnia care nu e Merkel.

       

      eu nu sunt explicit impotriva repatrierii aurului romanesc in Romania

      dar sunt impotriva oricarei ingerinte nesimtite a politicienilor din Romania asupra BNR dupa ce aurul e adus in tara.  

      politica romaneasca e de joasa calitate si asta ma sperie cel mai tare in cazul aurului returnat in Romania. 

      nu cred ca as fi de acord cu actualii politicieni.  

      as recomanda mitigarea riscului prin impartirea aurului la cat mai multe banci centrale relevante (mitigarea riscului prin scaderea gradului de concentrare intr-un singur punct sau in 2-3 puncte).  

      clasa politica romaneasca e defecta si pe noi doar Dumnezeu ne tine cu atatia hoti si draci la conducere.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb