Marea Britanie va trimite suplimentar 1.000 de militari pentru a lua parte la exerciţii în ţări din Europa de Est, printre care România, în cadrul eforturilor de a oferi asigurări aliaţilor săi din NATO, a afirmat vineri premierul britanic David Cameron, citat de Reuters.
Războiul din Ucraina, în care NATO susţine că Moscova îi sprijină pe rebelii proruşi cu arme şi trupe, a provocat îngrijorarea unora dintre vecinii Rusiei care caută să obţină mai multe asigurări din partea Alianţei Nord-Atlantice pentru apărarea lor.
"Rusia a ales să încalce dreptul internaţional şi se amestecă în afacerile interne ale unui stat suveran... Nu putem ignora această situaţie", a declarat David Cameron într-o conferinţă de presă organizată la Casa Albă după întâlnirea cu preşedintele american, Barack Obama.
"În acest an, vom contribui suplimentar cu 1.000 de militari pentru exerciţiile din Europa de Est", a adăugat premierul britanic.
Ministerul Apărării de la Londra a precizat că, în total, contribuţia Marii Britanii se va ridica la peste 3.200 de militari. Aceasta va include exerciţii în ţările baltice, Germania şi România, în timp ce aproximativ 1.000 de soldaţi vor fi prezenţi la un exerciţiu major în septembrie, în Polonia.
Marina Regală britanică va trimite, de asemenea, o unitate operativă în Marea Baltică în cursul acestui an pentru un exerciţiu naval, a adăugat ministerul într-un comunicat.
Anul trecut, aproximativ 3.000 de militari britanici au participat la exerciţii militare în Europa de Est, în timp ce avioane de tip Typhoon ale Aviaţiei Regale au fost implicate în operaţiuni de patrulare în ţările baltice.
1. Aha, exerciții
(mesaj trimis de Cristi C în data de 18.01.2015, 01:41)
Bursa, nu se poate să nu scrieți despre alte exerciții. Cum ar fi cele de la marșul unitătii în care liderii păreau că sunt impreună cu cetățenii. Cum ar spune cineva “Seems world leaders didn’t “lead” Charlie Hebdo marchers in Paris but conducted photo op on empty, guarded street."
The Independent:
A different perspective on the leader’s portion of the march has emerged in the form of a wide shot displayed on French TV news reports.
It shows that the front line of leaders was followed by just over a dozen rows other dignitaries and officials – after which there was a large security presence maintaining a significant gap with the throngs of other marchers.
The measure was presumably taken for security reasons – but political commentators have suggested that it raises doubts as to whether the leaders were really part of the march at all.