Campania candidatul democrat la preşedinţia Statelor Unite Joe Biden a publicat joi o scrisoare deschisă adresată directorului general al Facebook Mark Zuckerberg, în care îi cere ca aceasta să verifice veridicitatea reclamelor politicienilor, în săptămânile premergătoare alegerilor prezidenţiale, transmite Reuters.
Scrisoarea precizează :"Ar trebui să fie o perioadă pre-electorală de două săptămâni în timpul căreia să fie verificată veridicitatea reclamelor politice, înainte de a fi afişate pe Facebook".
Iniţiativa campaniei Boden amplifică presiunile exercitate asupra Facebook de a-şi modifica politicile referitoare la publicitatea politică şi discurs, explică sursa.
Săptămâna trecută, Zuckerberg a promis că va evalua politicile referitoare la conţinut, după ce compania a fost criticată pentru că nu a luat nicio măsură faţă de o postare a preşedintelui republican Donald Trump, care a fost marcată de Twitter pentru că îi încălca politica.
În lista de solicitări a campaniei Biden se numără faptul că Facebook ar trebui să înlăture prompt informaţiile false şi virale şi că ar trebui să existe reguli clare "aplicabile tuturor, inclusiv lui Donald Trump , care să interzică comportamentul ameninţător şi minciunile cu privire la modul de participare la alegeri".
Campania Biden a cerut, de asemenea, susţinătorilor să semneze o petiţie prin care se solicită Facebook să denunţe dezinformarea în reclame.
Într-o postare pe blog, Facebook a afirmat că va continua să protejeze discursul politic.
"Trăim într-o democraţie unde funcţionarii aleşi decid regulile din jurul campaniilor", a răspuns compania.
"În urmă cu două săptămâni, preşedintele Statelor Unite a emis un ordin executiv prin care a cerut agenţiilor federale să împiedice platformele de socializare să se implice în activităţi precum verificarea faptelor din declaraţiile politice. În această săptămână, candidatul democrat la funcţia de preşedinte a iniţiat o petiţie prin care ne-a solicitat să facem exact opusul ", potrivit companiei.
Facebook, care exceptează postările politicienilor de la programul său de verificare a faptelor, a fost criticată de campania Biden, după ce a refuzat să elimine o postare a preşedintelui Trump, despre care echipa lui Biden a susţinut că ar conţine afirmaţii false despre relaţiile fiului acestuia, Hunter, cu Ucraina.