Campania electorală este unul din puţinele momente în care politicienii îşi aduc aminte efectiv de cetăţeni.
Promisiuni electorale, cadouri înainte de sărbători, şi strângeri de mâini călduroase numai bune pe frigul de-afară sunt doar câteva dintre metodele cu care candidaţii la fotoliul de parlamentar ademenesc pe omul de rând.
Pentru un vot, alegătorii sunt momiţi de către candidaţi atât cu produse alimentare cât şi cu bani "gheaţă".
Camioane cu varză, cartofi, zahăr, ulei, umbrele, geci şi alte produse străbat ţara în lung şi-n lat. Alegătorul are de unde alege!
În plus, au loc concerte în fiecare oraş. Muzică uşoară, populară, manele, nu mai contează...românul să fie mulţumit şi să voteze!
"Mi-a dat o pungă de pufuleţi şi mi-a spus că trebuie să-l votez!", spune o femeie din Prahova.
"Păi, dacă îmi dădea şi mie un milion, cum am auzit, îl votam...dar aşa...pentru o pungă de pufuleţi...".
O altă idee ingenioasă de cadou electoral, moştenită de la alte alegeri, este perechea de adidaşi.
Îţi dau stîngul acum, iar dreptul îl primeşti după ce votezi.
Poate vezi şi şireturile dacă iese "stânga", sau "dreapta", după preferinţe.
Un vot costă între 50 şi 200 de lei.
Procedeul este simplu: cu un singur buletin de vot poţi influenţa întreg procesul electoral dintr-o anumită circumscripţie.
Contra cost.
Astfel, un candidat interesat să aibă cât mai multe voturi în colegiu, "face rost" de un buletin de vot în alb, de-o ştampilă (forma ştampilei şi a buletinului sunt publice)
merge la crîşma din sat şi le spune clieţilor:
"Vreţi să câştigaţi un ban în plus la alegerile astea?". Ţăranul necăjit, mai ales că pensia majorată întîrzie, gazul se scumpeşte şi are trei guri de hrănit acasă, răspunde cu entuziasm: "Cum să nu!"
Politicianul îi explică: "Du-te la secţia de votare. Acolo ei îţi vor da un buletin de vot nou. Tot ce trebuie să faci este să intri în cabină, să scoţi din buzunar buletinul de vot pe care ţi-l dau eu acum şi să-l bagi în urnă, iar buletinul de vot pe care ţi l-au dat acolo să mi-l aduci mie. Atunci îţi voi da două milioane de lei".
Ţăranul se gîndeşte: "Cu două milioane de lei, trăiesc o lună de zile! Iar votul meu, oricum, nu contează...
Candidatul îi arată ţăranului banii: "Aici sunt banii dumneavoastră!", răsună toată cârciuma.
Potrivit legii, un candidat la Camera Deputaţilor poate să-şi facă campanie în limita sumei de 50.000 euro, iar, la Senat de 75.000. Legea nu pomeneşte cîtă varză, cîtă fasole şi cîţi cârnaţi pot oferi candidaţii...