Când alegerile locale nu mai sunt locale

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 18 februarie 2020

Cătălin Avramescu

Se pregătesc să o facă din nou. Mă refer la actualii politicieni. Acum vorbesc despre alegeri anticipate undeva la sfârşitul lunii iunie. Eu mă cam îndoiesc că parlamentarii îşi vor vota... îşi vor tăia de două ori craca de sub picioarele cu care stau pe salarii uriaşe. Problema este intenţia unora de a organiza alegeri generale odată cu cele locale.

Aş vrea să fiu bine înţeles. Alegerile parlamentare trebuie organizate cât mai repede cu putinţă. Guvernarea PSD rezultată din alegerile din 2016 a fost atât de catastrofală încât orice eventual mandat pe care l-au primit atunci socialiştii a devenit complet irelevant. Şi mai este o chestiune practică: nu poţi guverna - mă refer la PNL - cu doar 20 la sută din Parlament. Aşa încât este necesară o resetare cât mai grabnică a scenei politice.

Însă politicienii, ca de obicei, vor să strice ceva. În acest caz, vor să amestece ideea (corectă) a alegerilor anticipate, cu alegerile locale la termen, în iunie. De ce doresc ei această struţo-cămilă? Pentru că mulţi parlamentari depind de primari. Iar aceştia nu doresc să cheltuiască bani cu două campanii. Altfel spus, vor să scadă costul per vot exprimat.

Dar în acest caz, alegerile locale nu mai sunt cu adevărat locale. Agenda de la parlamentare le va înghiţi. Deja asta se întâmplă. Luaţi cazul Primăriei Capitalei. Partidele manevrează deja să îşi pună candidat. Este dreptul lor. Dar calculele pe care se vede că partidele şi le fac sunt, toate, politice. Alegerile locale riscă să fie transformate într-un referendum asupra guvernării. Prezente sau trecute.

Asta nu este în regulă. Eu aş vrea să aleg un primar credibil şi competent. Nu cineva "garantat" de PSD sau de PNL. Cineva care să realizeze, spre exemplu, în ce hal a ajuns parcul Cişmigiu. Sau care înţelege să facă ceva cu privire la construcţiile ilegale. Sau are soluţii cu privire la traficul infernal.

Cei care trag speranţe la un scaun de parlamentar îşi fac însă alte socoteli. Ei doresc să se folosească de voturile captive ale vreunui primar. Iar pentru asta, sistemul într-un singur tur este perfect, pentru că îi favorizează pe primarii în funcţie.

Pe scurt, schema este lipsită de o minimă onestitate. Iar unii politicieni doresc să ducă lucrurile încă şi mai departe. Citesc în ziar că UDMR doreşte să prelungească mandatul viitorilor aleşi locale de la patru la cinci ani. Ce să mai zici?... De ce mai organizăm alegeri? Să îi ungem pe viaţă pe cei pe care îi avem.

Nu de alta, dar cam pe acolo suntem. Aud că un celebru baron socialist a fost reales acum de "organizaţia locală". E acolo şef de douăzeci de ani.

Sistemul este mai stricat decât ne imaginăm. Principalul său viciu este următorul: alegerile "locale" sunt oricum organizate simultan în toată ţara. De ce? Dacă sunt locale, atunci trebuie să fie locale.

Vă spun eu de ce. Din acelaşi motiv ca mai sus. Partidele au capturat scena politică. Unul sau două mari, două sau trei mai mici ("partide-balama"). Şi vor să îi controleze pe primari, delimitându-şi fiefuri electorale. Primarii, la rândul lor, vor să aibă "oamenii lor" la Bucureşti. O mână spală pe alta.

Cine pierde? Cetăţenii, evident. Nu că asta ar fi o problemă pentru actualii politicieni.

Haideţi să vedem cum ar trebui să fie organizate alegerile locale. Dacă le vrem locale, atunci să le decuplăm de partide şi de politica naţională. Iar primul pas este simplu: alegerile locale trebuie să se desfăşoare separat, în fiecare localitate, la timpul lor. Cu alte cuvinte, azi alegeri la Ploieşti, săptamâna viitoare la Galaţi, peste două săptămâni la Oradea şi la Suceava.

Şi al doilea pas ar fi destul de simplu. Candidaturile să fie în nume propriu, nu sub steagul unui partid. Desigur, nu poţi să îi interzici unui candidat la locale să facă parte dintr-un partid şi să îşi facă astfel publicitate, dacă doreşte. Dar poţi schimba sistemul electoral încât partidul să nu mai fie necesar, chiar obligatoriu. Pe buletinele de vot trebuie să apară doar numele candidatului, nu şi al partidului din care face parte. Iar votul pe liste de partid, folosit la alegerea consilierilor locali, trebuie înlocuit cu un sistem de alegere personalizată.

În fine, cred că trebuie să existe o varietate de sisteme de vot pentru alegerea primarilor. Sunt de acord că sistemul într-un singur tur, aşa cum este practicat astăzi, trebuie să dispară. Dar nu văd de ce toţi primarii trebuie aleşi în două tururi. Există multe alte sisteme, cu avantajele şi dezavantajele lor. Alegere indirectă dintre consilierii locali. Alegere în sistemul votului suplimentar. IRV. Numărătoare Borda. Etc.

Morala este simplă. Oraşele şi satele trebuie lăsate în pace să îşi aleagă primarii şi consiliile. Fiecare la timpul său. Fără ca politica de la nivel naţional, toxică, să tulbure apele. Cuplaţi asta şi cu interzicerea mandatelor consecutive la nivel local, şi s-ar putea să avem primari şi consilieri mai normali decât avem acum. Ar fi, cum s-ar spune, un început...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb