Când franciza este o afacere de familie

Corina Driga
Ziarul BURSA #Companii #Franciză / 1 iunie 2007

Când franciza este o afacere de familie

De cele mai multe ori, afacerile, fie ele francize sau nu, sunt operate "în familie". În cine să ai mai multă încredere decât într-o rudă de sânge? Însă şi o unitate francizată în cadrul căreia lucrează rude, persoane de încredere, se poate confrunta cu probleme. Iar multe din aceste probleme derivă din faptul că cei care operează unitatea respectivă nu au un comportament de afaceri, ci menţin rolurile şi statuturile pe care le au în cadrul familiei, precum şi relaţiile dintre ei. De exemplu, se ajunge să se pună rude pe statele de plată doar pentru că fac parte din familie sau se utilizează bani din capitalul afacerii pentru diferite cheltuieli personale, ş.a.m.d. Pentru a avea succes, afacerea trebuie condusă însă ca pe o afacere şi nu ca o familie.

Dee Gill de la publicaţia Chicago Business News a identificat mai multe astfel de comportamente non-business care afectează în mod negativ şi pot conduce chiar la falimentul unei afaceri familiale. Astfel, în primul rând este vorba de rolurile jucate de cei care lucrează în cadrul afacerii. Relaţiile de familie nu sunt productive pentru afacere; aici relaţiile ar trebui să fie unele profesionale. În alte francize, managerii şi cei din conducere primesc sfaturi şi asistenţă de la toate nivelele. În cazul unei unităţi operata în familie, pot apărea frecvent situaţii în care o rudă mai în vârstă (părintele) are o atitudine de genul "Fă aşa cum zic, pentru că aşa zic eu, nu pune întrebări!" faţă de o rudă mai tânără (copilul). Pentru a preveni apariţia acestui gen de situaţii, specialiştii recomandă ca membrii familiei să lucreze în cadrul altor afaceri minim 5 ani pentru a deprinde un comportament profesional real.

O situaţie frecvent întâlnită este aceea a rudelor plătite degeaba. Astfel, diferiţi unchi, mătuşi, veri ajung pe statele de plată, primind salarii generoase, fără a munci însă sau muncesc, dar doar pentru câteva ore pe săptămâna. Bineînţeles, ceilalţi angajaţi din cadrul francizei, se vor simţi discriminaţi, vor dori şi ei să fie plătiţi, dar să nu muncească.

De asemenea, în cadrul francizelor deţinute în familie, tendinţa este ca fiecărui membru al familiei, fie că munceşte în cadrul unităţii sau nu, să i se acorde o parte din afacere. Aceasta este o sursă de neînţelegeri şi lupte în cadrul familiei respective, deoarece cei care nu lucrează în cadrul unităţii au o viziune diferită asupra afacerii şi scopuri diferite în ce priveşte firma, faţă de cei care lucrează în cadrul ei. De aceea, spun specialiştii, dacă averea familiei trebuie împărţită, celor care nu lucrează în cadrul afacerii mai bine să li se acorde altfel de bunuri, de exemplu proprietăţi imobiliare, etc.

Foarte des, afacerea familiei este utilizată pe post de bancă sau sursă de finanţare a familiei pentru plata diferitelor cheltuieli personale, fie că este vorba de renovarea locuinţei sau achitarea unui tratament medical. Pentru a se ţine o evidenţă clară a cheltuielilor realizate, experţii sugerează organizarea unui fel de consiliu de familie, o dată la câteva luni, la care să participe absolut toţi care deţin o parte din afacere, chiar dacă lucrează în cadrul ei sau nu. În cadrul acestor consilii, care nu au o autoritate oficială însă, se vor exprima toate opiniile legate de afacere şi se vor determina priorităţile - de exemplu: să extindem compania (ceea ce presupune investiţii) sau prioritară este obţinerea unor dividende constante? Dacă este important ca familia sa folosească din capitalul afacerii pentru rezolvarea unor urgenţe personale, consiliul poate detemina cine primeşte aceşti bani, cât şi când şi, cel mai probabil, constituirea unui fond separat pentru astfel de urgenţe.

De multe ori se observă că înseşi sentimentele nutrite faţă de membrii familiei pot împieta buna desfăşurare a afacerilor. Cum veţi spune soţului/soţiei că are tendinţa să ia decizii financiare proaste care duc afacerea spre faliment, fără a risca să fiţi daţi afară din casă? Majoritatea preferă să evite astfel de discuţii, ţinând ascunse planurile afacerii.

Cele mai multe francize, însă, solicită celor care doresc să achiziţioneze o licenţă să alcătuiască un plan de afaceri. Acest plan de afaceri trebuie să prezinte nu doar estimatele financiare, strategia de afaceri şi cum va progresa afacerea în următorii ani, ci şi exact rolul jucat şi pozitia fiecăruia în cadrul noii unităţi francizate. Fiind vorba de familie şi de rude, există riscul ca planul de afaceri să fie făcut sub imperiul sentimentelor. Pentru a putea realiza un plan de afaceri în adevăratul sens al cuvântului, care să ţină cont de interesele afacerii, fără teama de a ofensa pe cineva, experţii recomandă ca planul în cauză să fie alcătuit de persoane non-membre ale familiei, de consilieri sau alţi profesionişti. Iar rudele dvs. pot fi mai receptive la diferitele sugestii sau critici venite din partea unui aşa-zis străin, decât din partea propriei familii.

contact@fbb.ro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb