Cantităţile de gaze din depozitele "Romgaz" acoperă consumul doar pentru două luni

Ziarul BURSA #Companii / 7 decembrie 2004

Cele 3 miliarde de metri cubi de gaze din depozitele "Romgaz" ar ajunge, în prezent, doar pentru două luni de zile, arată un raport al directorului de Exploatare Înmagazinare din "Romgaz", Lucian Stancu. "Volumul de gaze extrase din depozite poate acoperi consumul pe perioada de iarnă doar pentru circa 45 de zile", a spus, la sfîrşitul săptă-mînii trecute, domnul Stancu.

Cel mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din România, SNGN "Romgaz" SA a asigurat anul trecut, aproape 40% din piaţa internă de gaze, restul fiind gaz livrat de SNP şi gaz importat. Compania deţine în prezent 3.600 de sonde, 20 de staţii de comprimare şi opt depozite de înmagazinare pe tot cuprinsul ţării. Specialiştii "Rom-gaz" estimează, pe termen lung, o scădere a producţiei de gaze a României, ceea ce va duce la o creştere a importurilor.

România se va confrunta pes-te două decenii cu o scădere atît a producţiei de gaze livrate de "Romgaz", cît şi de Petrom, conform directorului Lucian Stancu. Deşi producţia de gaze a României va scădea, rezerva de gaze naturale va ajunge şi ur-mă-toarelor generaţii. Rezervele de gaze naturale din prezent pot asigura consumul din următorii 25 de ani, susţin specialiştii Societăţii Naţionale de Gaze Naturale. "Dacă exploatarea se va face la nivelul anului 2004, re-zervele actuale ar trebui să ne ajungă timp de 20-25 de ani şi aceasta, dacă nu am mai căuta noi resurse", a precizat directorul Direcţiei Geologice din "Rom-gaz", Ispasian Dincă.

Posibilă investiţie "Romgaz" şi "Gazprom", de peste 50 de milioane de dolari

"Romgaz" vrea să construias-că împreună cu "Gazprom" un depozit subteran de gaze în nordul Moldovei, valoarea inves-ti-ţiei fiind cifrată la peste 50 milioane de dolari, potrivit datelor furnizate de domnul Dincă. Dom-nia sa a adăugat: "Ducem tratative cu ruşii pentru crearea unui depozit de înmagazinare subterană în Nordul Moldovei. În 2005, va exista cadrul legal pentru finalizarea proiectului Roman-Mărgineni. Există şi o convenţie la nivel guvernamental în acest sens. Depozitul se va face treptat, totul depinde de necesitatea de consum a Româ-niei. Iniţial capacitatea va fi de 340-400 de milioane de metri cubi pe ciclu, însă în cinci ani de zile, această capacitate se poate dubla, să ajungă la 600-700 de milioane de metri cubi, chiar un miliard de metri cubi pe an". Peste 50 de milioane de dolari trebuie investiţi în viitorul depozit de gaze de la Roman-Mărgineni, pentru a putea stoca sub-teran pînă la 400 de milioane de metri cubi pe ciclu.

Depozit de 2 miliarde de metri cub de gaz lîngă Craiova pentru magistrala de gaze Nabucco

"Romgaz" SA poate mări depozitul de la Gherceşti, de lîngă Craiova, la 2 miliarde de metri cubi de gaze, pentru magistrala de gaze Nabucco, a mai anunţat domnul Lucian Stancu. "Sîn-tem pregătiţi să dezvoltăm depozitul de la Gherceşti. Acest depozit există deja, de anul trecut se dezvoltă, însă Oltenia nu are nevoie acum de 2 miliarde de metri cubi de gaz. Dacă piaţa o va cere, ţinînd cont de faptul că acest depozit este lîngă Nabucco, atunci vom dezvolta capacitatea de la 400 de milioane, în prezent, pînă la 2 miliarde m.c. de gaze", a precizat Lucian Stancu.

SNGN "Romgaz" poate înmagazina în prezent peste 3 miliarde metri cubi de gaze în cele opt depozite din ţară. Conform specialiştilor "Romgaz", ţara noas-tră poate dezvolta capacităţile de stocare subterană a gazelor pentru a satisface atît necesită-ţile interne, cît şi cele ale ţărilor vecine.

Magistrala de gaze Nabucco va conecta regiunea Mării Cas-pice şi Orientul Mijlociu cu Europa Centrală şi de Vest. Conducta va avea o lungime de 3.400 de kilometri, cea mai mare parte (aproape 2.000 de kilometri) aflîndu-se pe teritoriul turc, iar în România - aproape 400 de kilometri.

Romgaz preconizează un profit de 30 de miliarde de lei din colaborarea cu Amromco Energy

SNGN Romgaz SA preconi-zea-ză obţinerea unui profit de 30 de miliarde de lei, din asocierea în participaţiune, realizată cu Amromco Energy, în urmă cu doi ani, a anunţat, la sfîrşitul săptămînii trecute, la Bazna, în judeţul Sibiu, directorul Direc-ţiei Geologice din Romgaz, Ispasian Dincă. Romgaz şi Am-rom-co Energy au modernizat, în ultimii doi ani, 11 sonde, au finalizat 3 sonde din foraj şi au terminat instalaţiile tehnologice pentru sistemul de ape reziduale de pe structura Finta. "După doi ani, nivelul cheltuielilor pentru aceste operaţiuni petroliere este acoperit în proporţie de 97% din venituri", a mai precizat Ispasian Dincă.

Romgaz a recuperat 3,5 milioane de dolari din investiţia efectuată la sonda 3 Sighişoara

SNGN Romgaz SA a recuperat, pînă în luna septembrie a acestui an, 3,5 milioane de dolari din investiţia de aproximativ 12 milioane de dolari realizată la sonda 3 de la Sighişoara, potrivit datelor furnizate de Is-pasian Dincă. "Putem comunica că s-au recuperat deja, pînă în luna septembrie, cheltuieli de investiţie corespun-ză-toare va-lorii de asimilare a sondei de la Sighişoara. După septembrie, com-pania germană Wintershall AG, va recupera de la Romgaz, cheltuieli de exploatare, care se referă, printre altele, la achiziţia seismică, procesarea şi reprocesarea de date seis-mice, proiectele de execuţie foraj", a mai precizat Ispasian Dincă. Ambii parteneri, Romgaz şi Wintershall AG, au cote de participare de cîte 50%, însă statul român deţine întregul pachet de acţiuni.

Sonda de la Sighişoara produce gaz pe 2 linii tehnologice şi a reprezentat o premieră naţională, în iarna trecută, cînd instalaţia tehnologică a sondei pentru interconectare la Sistemul naţional de transport al gazelor naturale a fost prima de o complexitate atît de mare, exis-tentă pe uscat, în România. Sonda 3 de la Sighişoara poate produce aproape 300.000 de metri cubi de gaze pe zi.

300 milioane de dolari - investiţii record la Romgaz în 2005

Societatea Naţională a Gazelor Naturale Romgaz SA va investi, în 2005, de două ori mai mulţi bani faţă de acest an, ajungînd la cea mai mare cotă de investiţii din istoria sa - de 300 de milioane de dolari, conform directorului de Dezvoltare, Gheorghe Radu. Cei mai mulţi bani vor fi investiţi, anul viitor, în descoperirea de noi zăcă-minte şi în staţiile de uscare, adică mai mult de jumătate din bugetul pe 2005 al SNGN Romgaz SA. Compania va mai cheltui, în 2005, aproape 50 de milioane de dolari numai pe utilaje independente specializate, în timp ce alte 30 de milioane vor fi alocate modernizării instalaţiilor existente.

Aproape 40% din bugetul de investiţii al SNGN Romgaz SA provine din sucursala de producţie Mediaş, din judeţul Sibiu, aproape 30 de procente de la Romgaz Ploieşti şi 16% din sucursala din Tîrgu-Mureş.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb