Capcana socială

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 20 aprilie 2010

Cătălin Avramescu

Taxiurile din toată lumea au la bord o staţie de radio care le leagă de un dispecerat, locul de unde li se comunică de unde trebuie să îşi ia clienţii. Cu o excepţie, din câte se pare. Napoli. Se pare că în acest oraş multe taxiuri nu au staţie de radio.

Ce explică această anomalie? Sis-temul, în mod normal, ar tre-bui să func-ţioneze pe bază de corectitudine. Altfel spus, dispecerul trebuie să primească informaţii corecte de la taximetriştii de pe stradă pentru a selecta cea mai apropiată maşină. În acest scop, taximetriştii îşi anunţă poziţia la dispecerat. Operatorul ştie astfel că maşina X este la 5 minute distanţă, în vreme ce maşina Y este la 8 minute distanţă.

Asta, dacă oamenii sunt corecţi. Dar dacă unii încep să trişeze pentru a primi comenzi? Ei anunţă dispeceratul că sunt "după colţ", "la 2 minute", atunci când ei sunt, în realitate, la o distanţă mai mare. Evident că dacă trişatul este ocazional, sistemul rezistă. Dar dacă devine un "sport de mase", atunci sistemul se năruieşte, pentru că şi ceilalţi taximetrişti vor începe să raporteze poziţii incorecte, pentru a nu fi dezavantajaţi. În acest moment, dispeceratul devine inutil, deci şi staţiile radio din maşini. Iar turistul trebuie să cheme un taxi din stradă.

Acesta este un exemplu a ceea ce sociologii numesc "capcană socială" (social trap). Taximetristul care trişează dispeceratul nu face decât să îşi maximizeze utilitatea. Uneori acest comportament este necesar, de protecţie împotriva celor care au trişat înaintea sa. Dar, dincolo de un anumit prag, întreg sistemul se blochează ori se dizolvă. Şi toţi rămân pe dinafară.

Ceea ce face diferenţa este o noţiune din sfera eticii aplicate: încrederea (trust). E limpede că reţelele sociale trebuie să se bazeze pe o măsură de încredere pentru a funcţiona.

Gata cu teoria. Cei care doresc amănunte savante pot recurge la cartea lui Bo Rothstein, Social Traps and the Problem of Trust (Cambridge, 2005). Noi, ceilalţi, ne întoarcem la problemele zilei.

Ce se întâmplă în politica şi în societatea noastră? Printre altele, o gravă criză de încredere. Care, mă tem, ne-a adus în pragul unei capcane sociale.

Să privim către sistemul politic. Poziţiile de autoritate sunt structurate, la noi, ca într-o democraţie, după nişte alegeri.

Dar, spre deosebire de democraţiile consolidate, la noi există un grad înalt de neîncredere între actorii politici. Spre exemplu, între partide. Adesea, această neîncredere este motivată. Fiecare partid nu pare interesat, de regulă, decât să îşi maximizeze beneficiile pe termen scurt. Noi, alegătorii, vedem asta atunci când le reproşăm că "nu au niciun plan".

Sistemul de vot proporţional are o parte de vină. El funcţionează mulţumitor în multe state din Occident. Care e, însă, diferenţa? Acolo există un grad mare de încredere raţională între actorii politici. Asta face să funcţioneze coaliţii politice dintre cele mai neaşteptate. Luaţi cazul Elveţiei, unde cooperarea dintre partide diferite a ajuns la rangul de cutumă constituţională.

La noi, sistemul proporţional aşază sub acelaşi acoperiş, al Parlamentului, al Guvernului ori al autorităţilor locale, partide care nu au încredere unul în altul. Uneori, oameni de la acelaşi partid se "sapă" cu veselie unul pe altul.

De ce păstrează atunci politicienii acest sistem ineficient? Pentru că neîncrederea reciprocă îi face să se teamă de ceva anume mai mult decât de ineficienţă. Ei se tem că în cazul unui sistem majoritar, anglo-american, de tipul "Câştigătorul ia totul!", ei îşi vor pierde permanent locul la masa politicului. La extrem, ei se tem (sincer sau nesincer) de dictatură. Se tem că într-un sistem al competiţiei libere la urne, un partid va pune mâna, singur, pe "dispecerat".

Electoratul pare să aibă aceleaşi temeri. Dovadă că el împarte uneori puterea, refuzând mişcări decisive şi revenind, alteori, la distanţă de câteva luni, asupra unor opţiuni deja făcute.

Ce-i de făcut? Sunt două soluţii de principiu. Putem merge tot aşa, cu un sistem în care toţi se suspectea-ză şi se acuză reciproc, fiind condamnaţi, în acelaşi timp, la concubinaj politic. Şi să sperăm că, în timp, lucrurile se vor "aranja" într-o cultură a cooperării raţionale.

Dar, avem noi luxul timpului? Probabil că nu. Şi nu doar pentru că, iată, au fost irosite două decenii. Ci şi pentru că o evoluţie posibilă, dacă nu probabilă, a sistemului este către stadiul de "capcană socială".

Iată de ce eu sunt adeptul unor mişcări curajoase şi neconvenţionale. Dar asta presupune încredere. Şi un mecanism care să asigure că un partid, un grup sau o mişcare cu o "foaie de parcurs" democratică şi liberală va avea o majoritate cu care să introducă reforme reale.

Ceea ce presupune votul majoritar. Iată de ce susţin că trecerea la votul majoritar e o urgenţă pentru această ţară. Dar nu e suficient. Trebuie şi încredere. Care trebuie să vină din adeziunea la un alt model al democraţiei electorale, unul care acceptă competiţia şi respinge cartelizarea.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Eu recunosc ca ma tem exact de ce'ai spus vazandu'te pe dumneata la televizor cum te consideri singurul indreptatzit sa vorbesti, ma tem si cand il vad pe stapanul dumitale cum imparte tzara in rai si buni dupa propriul gust. Ma tem vazand un partid in care nimeni nu zice nici pss in front desi multzi au interese contradictorii. Ma tem de un partid care NEOBTZINAND MAJORITATEA ABSOLUTA PRIN VOT, CUMPARA PUR SI SIMPLU PARLAMENTARI DE LA ALTE PARTIDE! Da, ma tem sa se perpetueze la putere un mit UMFLAT DE PRESA si DE NISTE INTELECTUALI FLATATZI care ne promite de 15 ani vrute si nevrute si care n'a REUSIT NIMIC decat scandaluri.

    Ma tem sa ma conduca vesnic un Boc un Blaga, un Videanu si un Berceanu care pun tzara la cale pe la chiolhanuri... Iata de ce miscarea dumitale "curajoasa si neconventionala" este de fapt "un tupeu nepermis"... Creeaza intai acel climat de incredere eliminand smenurile pe vare le'am enumerat mai sus pe care le practica cu gratie PDL'ul si dup'aia cere'mi sa pun PDL'ul la guvernare pe vot majoritar. Reforme reale la Videanu si Berceanu??? Udrea??? nene asta da TUPEU! 

    Eu recunosc ca ma tem exact de ce'ai spus vazandu'te pe dumneata la televizor cum te consideri singurul indreptatzit sa vorbesti, ma tem si cand il vad pe stapanul dumitale cum imparte tzara in rai si buni dupa propriul gust. Ma tem vazand un partid in care nimeni nu zice nici pss in front desi multzi au interese contradictorii. Ma tem de un partid care NEOBTZINAND MAJORITATEA ABSOLUTA PRIN VOT, CUMPARA PUR SI SIMPLU PARLAMENTARI DE LA ALTE PARTIDE! Da, ma tem sa se perpetueze la putere un mit UMFLAT DE PRESA si DE NISTE INTELECTUALI FLATATZI care ne promite de 15 ani vrute si nevrute si care n'a REUSIT NIMIC decat scandaluri.

    Ma tem sa ma conduca vesnic un Boc un Blaga, un Videanu si un Berceanu care pun tzara la cale pe la chiolhanuri... Iata de ce miscarea dumitale "curajoasa si neconventionala" este de fapt "un tupeu nepermis"... Creeaza intai acel climat de incredere eliminand smenurile pe vare le'am enumerat mai sus pe care le practica cu gratie PDL'ul si dup'aia cere'mi sa pun PDL'ul la guvernare pe vot majoritar. Reforme reale la Videanu si Berceanu??? Udrea??? nene asta da TUPEU! 

    Electoratul nu are incredere intr-un Presedinte care a tradat increderea aliatilor in timpul CDR si al aliantei DA.

    Nici partidele nu au incredere in Basescu, din cauza asta PDL-ul este singur. 

    Nu vad de ce nu face PDL-ul reforma mult trambitata, doar are majoritate parlamentara si este un partid care functioneaza pe principii militare. 

    Romania din 2009 functioneaza ca o republica prezidentiala, acordurile de imprumut cu FMI si UE au fost negociate la Cotroceni, scutul antiracheta tot acolo. 

    De ce e nevoie de o reforma constituionala care sa legifereze ceea ce exista de facto si functioneaza prost?

    1. problema e ca va temeti de oameni si nu de Dumnezeu,de aici vine jaful tarii,iar la guvernanti lipseste cu desavarsire.....

      Stii vorba aia "ai grija ce'tzi doresti, ca s'ar putea sa se implineasca"... Ce usor e sa visezi la partidul unic, cand ai tai sunt la putere. Evident tzi se va parea ca n'o sa te mai stinghereasca nimeni din facutul de reforme. TARE AS VREA SA'L VAD PE DL AVRAMESCU CU BIPARTIDISM, (sa fie cand PSD'u cand PDL'u sa te tzii atunci cu mutari de la unu la altu)... si sa'l prinda pe dl conseilor bipardidismul cu ailaltzi la putere, pe care'i uraste, si atunci sa fie cat mai putzin parlament si cat mai multa putere la presedintele iubit de popor care o sa'l considere pe Avramescu puiutz de comunist sau tzigan imputzit... sa vezi atunci ce pledoarie "obiectiva" pt bicameralism si republica parlamentara o sa avem...

      ?? Bipardidismul ??

      natafletule. natafletule ..... 

    Soluţia pentru a evita, sau a ieşi dintr-o capcană socială este un aparat de control. De pildă, neîncrederea napolitană poate fi eradicată trigonometric, printr-un sistem GPS, cu care se poate verifica imediat cine şi cînd trişează. Care ar fi echivalentul goniometriei întru refacerea încrederii în organizarea unui stat?

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb