Proiectul privind lansarea în dezbatere publică, pînă la sfîrşitul anului, a unui model de dezvoltare a Zonei Metropolitane Bucureşti, a fost aprobat recent de Consiliul General al Capitalei. Proiectul, realizat pentru o suprafaţă de 5.046,1 kmp, prevede ca Zona Metropolitană să cuprindă teritoriul adminis-trativ al Bucureştiului şi 93 de unităţi teritoriale limitrofe din judeţele Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi. Doamna Mioara Mantale, prefectul Capitalei, a precizat că armonizarea între zone va putea fi discutată peste circa doi ani.
Lucrările de extindere şi modernizare a Municipiului sînt preconizate să fie finalizate în termen de cinci ani, printr-un parteneriat public - privat. Pentru început, specialiştii şi-au propus să realizeze "Centura Verde - Galbenă" a Capitalei, care va avea rolul să controleze extinderea nejustificată a construcţiilor, să protejeze valorile naturale, siturile istorice, podurile, lacurile şi să sprijine revigorarea urbană, prin încurajarea renovării zonelor abandonate de la periferie, în special în sudul Bucureştiului. În acelaşi timp, proiectul presupune construirea de linii de transport pe şină (metrou sau tramvai) pentru asigurarea legăturii, în mod ecologic, rapid şi silenţios, între diverse puncte ale oraşului şi aeroportul Henri Coandă. Un nou aeroport internaţional va fi construit la Vidra, în sudul Bucureştiului.
Tot în următorii ani vor fi ridicate două turnuri gemene de 22 de etaje, în cartierul Floreasca. Imobilele vor fi construite pe circa 8.500 de metri pătraţi şi vor constitui centre de afaceri. Pentru cei care vor utiliza acest complex multifuncţional, vor fi amenajate 700 de locuri de parcare, pe patru niveluri de la subsol.
În prezent, cea mai căutată zonă a Capitalei pentru investiţii, este cea de vest. De asemenea, sud - estul Bucureştiului începe să prezinte interes pentru investitori.
Pentru susţinerea financiară a obiectivelor propuse, pe lîngă creditul bancar, administraţia Capitalei caută finanţare pe piaţa de capital. Dintre emisiunile de obligaţiuni municipale aflate în derulare, 15 sînt listate şi se tranzacţionează în ringul Bursei de Valori Bucureşti. Valoarea totală a acestora se ridică la aproape 2,7 milioane de euro.