CARE AR TREBUI SĂ FIE PRIMA RECOMANDARE A COMITETULUI NAŢIONAL DE SUPRAVEGHERE MACROPRUDENŢIALĂ? "Prima Casă" este principalul factor al riscului sistemic din economia noastră şi trebuie eliminat

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Editorial / 18 martie 2016

"Prima Casă" este principalul factor al riscului sistemic din economia noastră şi trebuie eliminat
CĂLIN RECHEA

Riscul prăbuşirii unei pieţe, a unui întreg sistem financiar sau a unei economii este numit risc sistemic. Explozia necontrolată a creditării din ultimele decenii, coroborată cu o garanţie implicită a susţinerii marilor instituţii financiare de către băncile centrale, care a dat naştere renumitului "hazard moral", a condus la declanşarea crizei globale în a doua jumătate a deceniului trecut.

În aceeaşi perioadă, fenomenul creşterii accelerate a creditării s-a manifestat şi în economia noastră, sub privirile indiferente ale autorităţilor guvernamentale şi de supraveghere.

Într-o economie despre care se poate spune, cu adevărat, că este de piaţă, ar fi urmat o perioadă de corectare a exceselor, reflectată inclusiv la nivelul bilanţurilor bancare.

Din păcate, corecţia nu a avut loc, ca urmare a împrumutului masiv de la instituţiile internaţionale şi a lansării programului Prima Casă (PC).

Un studiu recent de la BIS (Bank for International Settlements) arată că "un boom al creditării are tendinţa să submineze creşterea productivităţii prin stimularea realocării forţei de muncă spre sectoarele unde creşterea productivităţii este redusă", iar exemplul oferit este cel al sectorului construcţiilor. În plus, "atunci când condiţiile din economie devin ostile, alocarea defectuoasă dă naştere altor alocări defectuoase, deoarece politicile monetare încearcă să împiedice corectarea dezechilibrelor".

Diagnosticul economiştilor de la BIS se potriveşte ca o mănuşă pentru economia noastră. Politica monetară a intrat într-o nouă eră a relaxării după 2009, iar programul PC, dedicat susţinerii bilanţurilor bancare şi minimizării necesarului de recapitalizare, a devenit singurul pilon de creştere a creditării din sectorul neguvernamental.

Trecerea programului PC la creditele exclusiv în lei, din vara anului 2013, a condus la alimentarea unei creşteri explozive a creditelor pentru locuinţe în moneda naţională (vezi graficul 1).

O astfel de creştere nu a fost niciodată sustenabilă în istoria economică sau a pieţelor financiare, iar importanţa pe care a căpătat-o creditul pentru locuinţe în lei în bilanţurile celor mai mari bănci de la noi arată că programul PC a devenit principalul factor al riscului sistemic din economia noastră şi trebuie eliminat.

Fără stimularea creditului pentru locuinţe în lei, creditul total acordat gospodăriilor populaţiei şi-ar fi accentuat contracţia în ultimii doi ani, adică ar fi urmat o tendinţă normală după perioada de exuberanţă iraţională, o perioadă în care BNR şi-a îndeplinit deficitar rolul de supraveghetor al sistemului bancar (vezi graficul 2).

Conform datelor din rapoartele lunare ale BNR, soldul total al creditului acordat gospodăriilor populaţiei a crescut de zece ori între 2005 şi 2008, iar această evoluţie reflectă faptul că băncile au ignorat pur şi simplu riscul de credit în toţi anii de boom imobiliar. În aceste condiţii, eliminarea PC, alături de adoptarea legii dării în plată în forma ei iniţială, nu ar face decât să responsabilizeze băncile şi să readucă riscul de credit în prim-planul activităţii bancare.

Opoziţia faţă de legea dării în plată a fost construită pornind de la afirmaţia că "tinerii nu vor mai putea strânge avansul", pe fondul restricţionării condiţiilor de creditare. Din păcate pentru sistemul bancar, Directiva 2014/17/UE, privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidenţiale şi care nu a fost implementată în legislaţia naţională, deşi trebuie aplicată de la 21 martie 2016, include clauze tocmai pentru restricţionarea creditării ipotecare, inclusiv prin creşterea avansului şi prin verificarea strictă a bonităţii clientului pentru întreg orizontul de creditare.

Afirmaţia conform căreia "tinerii nu vor mai putea strânge avansul" este, oricum, simplistă, deoarece nu ia în considerare "reaşezarea" preţurilor de pe piaţa imobiliară rezidenţială, astfel încât acestea să ajungă la nivelul adevăratei puteri de cumpărare. Adică ameninţarea creşterii avansului este goală de conţinut.

În plus, chiriile se pot angaja pe o tendinţă de scădere, ca urmare a creşterii ofertei, pe fondul retragerii de la vânzare a locuinţelor de către proprietarii care vor spera în vremuri mai bune.

Şi acţiunea proprietarilor sau a dezvoltatorilor imobiliari va depinde de modul în care au finanţat construcţia. În cazul utilizării fondurilor proprii, dezvoltatorii beneficiază de "luxul" aşteptării unor preţuri mai bune, iar în acest timp pot închiria apartamentele. Cei care au finanţat casele prin credit vor fi nevoiţi să accepte preţuri mai reduse, în urma presiunilor de rambursare din partea băncilor.

Efectele eliminării programului PC, chiar fără legea dării în plată, vor fi dure pentru sectorul construcţiilor, dar nu trebuie să uităm de unde a venit creşterea explozivă a acestuia. În plus, o astfel de reformă structurală la nivelul factorilor de formare a PIB-ului este absolut necesară, pe fondul evoluţiilor din economia globală şi a importanţei competitivităţii externe. O creştere a acesteia pentru România va determina şi creşterea veniturilor şi va reprezenta o cale suplimentară pentru eliminarea îngrijorărilor privind rolul avansului pentru o locuinţă.

În cadrul conferinţei "Strategia de dezvoltare a României, regionalizare şi convergenţa la euro", organizată de Profit.ro la BNR, secretarul de stat Enache Jiru a avertizat că "introducerea legii dării în plată se va reflecta în bugetul de stat", prin efectele negative asupra programului PC.

Dar nu trebuiau analizate şi evaluate efectele asupra bugetului public înainte de lansarea, prin ordonanţă de urgenţă, a programului? Nu trebuia stabilit clar orizontul de aplicare, în condiţiile derulării unor teste de stres cu privire la impactul bugetar?

Oficialul de la Ministerul de Finanţe a subliniat că România beneficiază încă de încrederea investitorilor, reflectată prin costul redus de finanţare al deficitului bugetar, însă nu a amintit şi condiţiile externe favorabile care au făcut posibilă reducerea dobânzilor, alături de relaxarea permanentă a politicii monetare a BNR.

Acum asistăm la iniţierea procesului de normalizare a dobânzilor pe pieţele internaţionale, sub impactul deciziilor de la Federal Reserve, şi există o probabilitate ridicată de creştere a dobânzilor interne pe termen mediu, cu efecte negative asupra programului PC, chiar şi în absenţa legii dării în plată.

În condiţiile în care a fost aprobată legea de înfiinţare a Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială, care este condus de guvernatorul BNR, şi economistul Florin Cîţu avertizează asupra efectelor negative ale continuării programului PC.

"Subvenţiile de tipul Prima Casă, alături de fondurile de garantare şi contragarantare, reprezintă cea mai mare ameninţare pentru bunăstarea viitoare", scrie Cîţu pe blogul său, iar "declaraţia domnului guvernator, care aduce ca argument rata creditelor neperformante pentru acest program, arată clar că domnia sa nu înţelege nici măcar ce se întâmplă în propriul sistem".

Despre programul PC, Florin Cîţu a scris anterior că "subvenţia schimbă fundamental comportamentul actorilor în piaţă şi introduce hazard moral", în condiţiile în care "sistemul bancar este mai puţin interesat să facă o analiză de risc amănunţită, ştiind că o parte a riscului ajunge la stat, care o distribuie mai departe întregii societăţii".

Deci, "subvenţia introduce mai mult risc în sector şi fragilizează sistemul economic", este concluzia lui Cîţu, iar acum "este deosebit de grav că susţinerea publică pentru acest tip de subvenţii/programe, care acţionează ca arme de distrugere în masă cu efect întârziat, vine de la cei care s-au automandatat apărători ai macrostabilităţii".

În cadrul discursului de la deschiderea conferinţei organizate de Profit.ro, guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că "programul PC trebuie menţinut, prin eliminarea sa din sfera de cuprindere a dării în plată", deoarece "pentru viitor, principalul obiectiv trebuie să fie acordarea unei şanse reale ca şi generaţiile ce vin să poată accesa credite ipotecare".

O astfel de viziune îngustă cu privire la ceea ce înseamnă "şansa reală" pentru generaţiile viitoare, în loc să fie pus accentul pe deschiderea noilor oportunităţi de creştere a veniturilor, prin liberalizarea economiei, arată că noua instituţie nu va pune accentul aproape deloc pe principiul prudenţei şi se va orienta doar către adunarea cioburilor.

Cine va plăti "oalele sparte" se ştie deja şi nu vor fi cei care cred că ştiu cum să planifice drumul României către bunăstare.

"Este deosebit de grav că susţinerea publică pentru acest tip de subvenţii/programe, care acţionează ca arme de distrugere în masă cu efect întârziat, vine de la cei care s-au automandatat apărători ai macrostabilităţii".

Florin Cîţu

Opinia Cititorului ( 102 )

  1. Aceeasi dezinformare de care m-am saturat. Autorule, nu mai scoate din context cresterea creditului in lei. Soldul creditelor in valuta a scazut mai mult decat cresterea celor in lei.

    Bursa se enerveaza cand bancherii manipuleaza date. Dar nu se da inapoi sa manipuleze ticalos grafice. Soldul total, ziaristule, soldul total.... 

    1. Imi dau seama ca ziua care tocmai a trecut te-a solicitat mai mult decit altele, altfel nu ti-ar fi scapat, acum, asertiunea ca "bancherii manipuleaza date".

      Nu am sa speculez scaparea. 

      Dar, este cum am zis eu...este tot mai greu sa-ti sa-ti argumentezi sustinerea sistemului bancar, in conditiile in care bancherii fac timpenie peste timpenie si fiecare din ele e mai lata ca precedenta. 

      Nu te invidiez. 

      O precizare: cel care se enerveaza sint eu, nu BURSA si te asigur ca ma enervez si in cazul ca public ceva eronat. 

      De altfel, sint hipertensiv.

      In cazul de fata, nu stiu inca sa fie ceva eronat si ma voi culca ingrijorat. 

      Nu bate ziaru in directia in care dai tu "fumuri"

      Bah Cristi, io ti-am zis ca de stai drept judeci strimb...adicatelea stai strimb pe scaunu ala de banca si vezi drept.  

      Mai sterge si rujul de pe buze ca degeaba te-ai dat cu el, stii tu, vorba aia, a pig is a pig even with the lipstick on.... 

      Hehe

      Crisi fresh !

      Soldul total al creditului acordat gospodăriilor este prezentat în graficul 2, iar datele de la BNR arată că un maxim al creditelor acordate în euro a fost atins în iulie 2012. De atunci, creditele populaţiei în euro (exprimate în echivalent lei) au scăzut cu 19,6% până în ianuarie 2016, în timp ce creditul în lei a crescut cu 53,9%.

      În ceea ce priveşte creditul pentru locuinţe, componenta în euro a atins un maxim în august 2013 şi a scăzut cu 11,8% până în ianuarie 2016. În aceeaşi perioadă, aug 2013 – ian 2016, creditul pentru locuinţe în lei a crescut cu 742,5%.  

      Intradevar nimic ingrijotator! Dormi linistit BNR vegheaza pentru tine!

      Este un inceput de manipulare pe care il face Bursa, dle Rechea. 700% din 1 inseamna 7. Iar -11% din 50 inseamna -6... Ar fi foarte util sa nu comparam %

      Este clar: nu poti (nu vrei) sa fii obiectiv.

      Exact ca Antena 3! Cand vine vorba despre Basescu, sau despre oricine altcineva care este pe agenda lor de defaimare, nu conteaza adevarul. 

      erata:

      opinia de mai sus se refera la opinia 1, a lui Cristi C 

      Ba cred că erai foarte corect când te refereai la 1.1

      Nu % din fantezii. Toate cifrele sunt mld lei (stocul de credit).

       

      an,imobil,lei,valuta,consum, total,valuta,lei 

      2006,7.86,,, 32,39.5,16.4,32.1 

      2007,15.8,1 .5,14.3,56.1,72,37.9,34.1 

      200 8,17.4,1.6,15.8,83.4,99.2,58.2 ,41 

      2009,20.5,1.7,18.8,82.8,1 00.2,61.4,38.8 

      2010,24.7,1.6, 23.1,81.6,102.1,66.2,35.9 

      201 1,29,1.5,27.5,79.5,104.2,69.2, 35 

      2012,32.8,1.8,31,75.3,104. 3,70,34.3 

      2013,37,3.5,33.5,70 .4,103.2,68.6,34.6 

      2014,40.9, 9.4,31.5,65.7,102.7,62.1,40.62015,44.7,15,29.7,,105,, 

      201 5,52.6,,,55.3,107.9,55.3,52.6

       

      Fantezia nu este implicată deloc. Ratele de creştere sunt calculate pe baza datelor din baza de date interactivă de la BNR, secţiunea Statistică monetară şi financiară, subsecţiunea Credite acordate gospodăriilor populaţiei. Datele de mai jos sunt în miliarde de lei.

      data,total credit pop,total consum,consum lei,consum euro,total locuinte,locuinte lei,locuinte euro 

      Jan. 2016,107.6,52.4,31.2,17.1,52.2 ,19.1,29.6 

      Dec. 2015,108.0,53.0,31.4,17.2,52.0 ,18.7,29.7 

      Dec. 2014,102.1,54.3,28.1,19.7,44.6 ,9.5,31.6 

      Dec. 2013,103.2,53.5,23.1,22.6,40.8 ,3.5,33.5 

      Dec. 2012,104.5,58.0,24.2,25.1,37.1 ,1.8,31.0 

      Dec. 2011,104.3,62.0,25.7,26.8,33.4 ,1.5,27.5 

      Dec. 2010,102.1,64.2,26.5,27.8,28.9 ,1.6,23.1 

      Dec. 2009,100.2,72.8,36.0,28.7,24.2 ,1.7,18.8 

      Dec. 2008,99.2,73.7,37.9,28.3,20.9, 1.6,15.8

      Dec. 2007,71.5,55.1,31.3,19.9,14.2, 1.5,10.8 

      Mulțumesc pentru date, ele corespund cu cele pe care le aveam și eu.

       

      Spuneți "Diagnosticul economiştilor de la BIS se potriveşte ca o mănuşă pentru economia noastră." Nu sunt atât de sigur. Căutați în acel articol care sunt datele utilizate pentru calculul productivității sectoarelor economice. Echipa de cercetători a studiat alocarea # de angajați în cam 8-9 sectoare: agricultură, minerit, manufactură, servicii, construcții și altele. Vă rog să observați că datele statistice folosite sunt din multe țări (cele mai multe dezvoltate, nu emergente) și se întind pe o durată foarte mare: 1979-2009. Sunt 20 de ani conform cărora, cercetătorii spun că manufacturarea are câștig de productivitate mai mare. 

       

      Ei bine, eu nu sunt sigur că lucrurile mai stau așa. China a intrat în WTO în 2001, dar locurile de muncă din industria manufacturieră au zburat în China începând de prin 2003. Până în 2004, US pierduseră primul milion de locuri de muncă, în 2008, cam 2.4 milioane, azi vreo 3.5 milioane. Unele studii arată că locurile de muncă ieftine (prost plătite) au zburat, nu cele scumpe (tehnician la Boeing, de ex). 

       

      În mod evident, din perioada de 20 de ani 1979-2009, vreo 6 (o treime) se află sub impactul Chinei (și Asiei) în comerțul mondial. 

       

      Există două posibile efecte pe care acești ani îi pot avea asupra întregului interval (la care mă pot gândi eu). 

       

      1) În țările dezvoltate, locurile de muncă manufacturiere prost plătite au zburat în China. Consecința este că în sector au rămas doar cele bine plătite. A fi bine plătit ca tehnician la Rolex sau într-o fabrică de medicamente elvețiană, înseamnă că industria respectivă are o productivitate IMENSĂ. Mult mai mare decât tricotajele. Deci, acești 6 ani de epurare a locurilor de muncă ieftine au dus la o ridicare a mediei productivității pe toți cei 20 de ani, în țările dezvoltate. Dacă este așa, concluzia cercetătorilor este greșită. Manufacturarea nu este neapărat mai productivă de-a lungul celor 20 de ani, ci mai "substituibilă". În condițiile în care fiecare țară are un număr limitat de resurse umane, le va implica acolo unde nu poate înlocui cu un muncitor de peste țări. 

       

      2) Al doilea efect pervers al reducerii sectorului manufacturier este unul statistic. Dacă avem de însumat/mediat două numere reprezentând productivitățile din 1979 și din 2009, le ponderez cumva cu % din PIB pe care acele sectoare îl reprezentau? În 1979, Elveția își făcea propriile tricouri, stilouri, scaune, pe lângă medicamente și ceasuri. În 2009, probabil sunt de zece ori mai puțini lucrători și sunt doar în fabricile de medicamente și ceasuri. Dacă productivitățile sectorului erau 1 și 2 (respectiv), le mediez ca 1.5? Sau le ponderez potrivit efectului în PIB (de exemplu, poate fi orice pondere)? Până la urmă, nu putem pune un milion de elvețieni în fabricile de ceasuri pentru că nu le cumpără nimeni. Nu știm ce au făcut cercetătorii cu datele lor, dar nu pare că au luat în calcul acest efect. Studiul lor este interesant academic, dar poate doar atât. 

       

       

       

      Și spuneți că alocarea greșită de resurse se potrivește mănușă pe situația României. Construcțiile sunt un mare stimulent al industriei manufacturiere locale: întrerupătoare, becuri, țevi, lămpi, textile, mobilier, instalații casnice, mașini și utilaje. Multe se pot produce în România. Pentru că aproape orice altceva din coșul românului, în afară de alimente, se produce în altă parte (China sau Vest): tel mobil, televizor, frigider, aragaz, mașini second hand, birotică. Prin urmare, nu pot aloca resurse în acele sectoare pentru că nu sunt ale mele. Iar în puținele sectoare manufacturiere (mașini, sârmă), exportul este destinația majoritară, iar asta înseamnă că evoluția lor depinde mult de alții, nu de economia românească.

      Dv preferați să selectați din numerele pe care le avem, doar seria explozivă a creditului în lei - deci bulă imobiliară, deci jos cu Prima Casă, să le ia dracu de prețuri.

       

      Poate că vă uitați la creșterea de la 1.5 la 19 mld lei (07-15) a creditelor în lei, dar omiteți scăderea de la 33.5 la 29.6 (13-15) a celor în valută. Acestea sunt evident refinanțări în lei care contribuie cu 4 mld la soldul creditelor în lei. Este total irelevantă reprezentarea grafică a celor 700%. Și știți asta. 

       

      Spuneți că Prima Casă este un risc sistemic. De ce? Doar pentru avansul mic? Sau pentru faptul că gradul de îndatorare nu este plafonat și depinde, în continuare, de decizia fiecărui debitor? Asta este o altă discuție, dar nu văd pe nimeni discutând despre cât de mult ar trebui cineva să se împrumute. Ci doar "să moară Prima Casă" ... ca să ne luăm și noi ceva mai ieftin după ce vom șoca economia. Asta este cabotinism economic. 

       

      Ați fi putut analiza cifrele și altfel. Da, stocul de credite imobiliare crește pentru că ele se maturizează mai greu iar lumea nu pare a fi interesată de achitarea anticipată. Ceea ce pare foarte greșit ... din nou, ce putem face? 

       

      Blamați programul Prima Casă. În 2014, stocul creditelor imobiliare a fost de 41 mld lei. La final de 2015, 52.6 mld lei. Diferența este de 11.6 mld lei. 

       

      "În cursul anului 2015 au fost emise 30.070 de garanţii în valoare de 2.522,9 milioane de lei." 

      Programul Prima Casă a contribuit doar cu 5 mld (garanții x 2) la acest stoc de credite. De unde sunt restul de 6.6 mld? De pe piața liberă. Este adevărat că în anii trecuți era singurul vehicul dar nu mai este cazul. Strigați degeaba împotriva programului, el se stinge de la sine, ca urmare a creșterii venitului disponibil, a creșterii încrederii în economie. Temerea ar putea fi că, tocmai acum, clienții subprime rămân agățați de el, ei fiind cei care se înghesuie pentru acest tip de credit, în timp ce clienții mult mai bancabili aleg alte credite. Dacă doar clienții riscanți rămân în program, statistica va lucra împotriva calculelor hârtiei pentru protecția riscului. Ar putea fi o mare surpriză dacă vom constata că cele 6.6 mld lei din 2015 vor continua să suporte piața imobiliară fără prăbușirile pe care le prezic (nu le analizează) unii. 

       

      Ați fi putut observa și altceva din aceste numere, nu doar curba hiperbolică ce reprezintă doar o scoatere din context și o manipulare. 

       

      Ați fi putut observa că veniturile au crescut semnificativ în acești ani. Aproape de rata de creștere a creditelor imobiliare. Dar soldul total al creditelor nu crește. Ci doar se rebalansează dinspre consum, spre imobiliare. Deși soldul creditelor imobiliare crește cu o medie de 15% pa, soldul total al creditelor rămâne plafonat la 100 mld lei. Asta în timp ce: 

       

      "Indicele comerțului cu amănuntul, ajustat cu inflația și sezonalitatea a ajuns, în noiembrie 2015, peste nivelul record anterior, înregistrat în iunie 2008. 

       

      Vânzările retail au scăzut abrupt în 2009, an de recesiune, și au continuat să scadă în 2010, pe fondul reducerii salariilor bugetarilor și creșterii TVA de la 19% la 24%." 

      Am spart recordul de consum în România iar creditul de consum este la valori minime. Mie mi se pare un trend sănătos. Creditul se ia pentru chestiuni importante, unice în viață. Iar creditul de consum a scăzut de la 83.4 mld lei în 2008 la 55.3 în 2015. Salariile crescute permit consumuri record fără credit suplimentar și venit disponibil pentru credite imobiliare. 

      Ce inteleg eu din faptul ca interventiile tale sint masive, necesitind si o procesare indeajuns de tehnica si solicitind ceva schimbari de sistem de referinta si eventual optiuni in unghiul de perspectiva, este ca exagerezi cind afirmi ca articolul lui Rechea ar fi o tentativa de manipulare.

      Pentru mine ramine o opinie si atit, asa cum apreciez ca este si a ta. 

    Brusc ati descoperit ca Prima Casa e daunatoare, ca tinerii nu ar trebui sa aibe acces la credite ipotecare. Brusc domnule Rechea, foarte brusc! Dar nu intamplator...ci tocmai acum cand povestea cu darea in plata se aproprie de final. Acum cand, daca trece legea, unii isi pregatesc pungile. Hmmm, oare nu cumva PC tine oarecum preturile stabile? Oare...niste preturi stabile nu impiedica niste baietandrii din jurul "domnului| Zamfir sa se adape la proprietati ieftine? Ba da. Si atunci ce e de facut domnule Rechea? Ah da, incepem sa mitraliem Prima Casa propagandistic. Doar Prima Casa ne zadarniceste eforturile de 2 ori, prima oara pentru ca nu lasa preturile sa cada asa cum urmarim noi, a doua oara pentru ca are o rata de 99,6% performanata, deci, demostreaza public faptul ca multi romani sunt buni platnici, in contradictie cu membrii grupusculului pe care vrem sa il legitimam ca fiind reprezentativ. De aia Prima Casa trebuie sa dispara domnule Rechea, de aia trebuie sa bombardam propagandistic acest program. Si ce facem cand incepem sa lovim propagandistic, bagam chestii care nu exista. Dati-me si noua daca sunteti amabil textul Directivei 17 prin care sa spune cat trebuie sa fie avansurile. Ca asa din vorbe...Urmati-i exemplul lui Cristi C. care nu vorbeste niciodata fara documentare. Dati-ne si noua textul ala, ca afirmatia dvs sa nu fie luata ca manipulare.

    Intre timp ma uit la Anglia de ex si vad ca noi avem conditii de creditare cam ca la ei. Deci, chestia cu "restrangerea accesului tinerilor la creditare, pentru ca asa e in afara" e o gogoasa ordinara. Uite cam care sunt condtiile de avans acolo, eu vorbesc documentat;)

    In the current mortgage market you’ll need a down payment deposit of at least 5% of a property’s value to get a mortgage. A lender would then lend you 95% of the property’s value.Over half of first-time home buyers put a deposit of over 10% towards their first property and the average first-time buyer deposit is 17%, according to the 2015 Which? national property survey". Aoleu, pai ce facem domnu' Rechea? Ca era vorba ca englezii, francezii au conditii extrem de grele de creditare, asa trebuie si la noi, trebuie avansuri de 30-40% ca sa ii taiem pofta tanarului roman care isi permite nesimtirea de a visa la o casa, sa-i taiem accesul la creditare ca destabilizeaza economia, fura banii din creditarea firmelor, vrea sa plodeasca si cate alte chestii. Pai vad ca in Anglia e destul de usor. Acolo nu mai distruge nimeni economia, acolo nu mai fura nimeni banii din creditarea firmelor? Ce facem domnu' Rechea? Ca de la om la om, va recomand mai multa subtilitate pe viitor ;) 

    1. Spui lucruri stupide care doar pare ca le argumentezi; efortul de a contra-argumenta prostiile tale este prea mare si nu ajuta la nimic, nu iti vei schimba opinia. Si rautatea ta de fiara e imbibata in ce scrii. Vei lua asta oricum ca un compliment. Bucura-te, ai mai facut un fraier din vorbe. Somn usor! ;)

      MESAJ CENZURAT. EXPLICAŢIA LA 2.4.

      Probabil ca nu ai dreptate. Nu cunosc deloc domeniul acesta si nu pot judeca ceea ce spui, dar exprimarea dezgustatoare iti dezvaluie caracterul de vis urat.. Este imposibil, cu un astfel de caracter, sa poti gandi sanatos.

      Cred ca minti si cand nu vrei. 

      Buna dimineata!

      Mesajul 2.2. este insultator si afecteaza libertatea de optiune religioasa - doua ratiuni pentru care va fi cenzurat deindata ce va fi posibil.

      Regret ca libertatea de exprimare acordata este abuzata in acest fel, fapt ilustrind nepasarea autorului mesajului pentru viata in societate. 

      adica nu stii daca are dreptate, vorbesti ca proasta in targ, dar stii tu ca minte pentru ca nu e de acord cu tine si cu putregaiurile de la voi din grup.

      cred ca esti si cand nu vrei. 

      Cauta un indice de imobiliare pe google si o sa vezi acolo preturi stabile. Gandire tipica de creditac PC. Iau repede acum un credit cat o fi ca mai incolo nu pot. Rata mare de performanta se datoreaza ROBOR-ului f mic, 0.75. Ce crezi ca o sa faca primul mason cand pe la finalul anului o sa constatam ca a crescut inflatia? Si la un robor de 5-6% cat o sa fie rata de performata, cu cat creste un credit la acel robor. De ce nu face BNR un test de stres? Cat despre crisiti C are dreptate, bancherii manipuleaza date. Banuiesc dupa spusele tala ca s-a documentata inainte de face aceasta afirmatie.

      Dar daca Bce nu mwi tipareste bani ce se intampla ?

      parca era bancher, acum e creditac pc? dupa cum va convine voua, nu? repet. cand au luat birtea, sarbu si altii de la voi din grup cu prima casa era bun ca program.cand vor sa ia astia de azi nu mai e bun.voi a fost bine ca v ati luat case si acum cereti pomeni de la stat ca sa va ajute sa le platiti.unul daca vrea sa isi cumpere azi o casa e nesimtit si se intinde prea mult.oricum faptul ca tineretul a rupt usile la banci ca sa ia credite pana cand se voteaza legea voastra arata cam cata incredere au in otravurile voastre sektare

      NU sunt nici creditac si nici bancher, domnul Rechea a fost bancher la Banca Comerciala Carpatica. Off-topic, cand isi lua salariul de acolo era buna Prima Casa, crestea profitul, acum nu mai e buna.

      Cat despre ceea ce zici tu, eu cred ca rata de performanta de 99,6%, de cand a luat fiinta programul si pana astazi, ne arata ca este conceput in asa fel incat oamenii sa se poata descurca cu ratele. Uiti ca este creditul cu cea mai mica dobanda marja fiind de 2%. Eu zic ca este program foarte bun care a ajutat foarte multi tineri sa isi indeplineasca visul de a avea o casa.  

      Nu stii daca am dreptate, nu cunosti domeniul, nu poti judeca ce spun, nu ai vaga idee daca ce spun e real sau nu, dar tu esti sigur ca gresesc:))))

      Uita-te bine, nu cumva ai incurcat script-ul? Ce ti-au trimis astazi sefii tai Necula si Teodorescu in script, vezi sa nu fie vreo greseala? Verifica-l bine si pe urma revino cu un raspuns ! 

      Cel putin eu sunt constient ca habar n-am despre ce vorbesc, oricum nu judec ce spun si n-am nicio idee daca ceea ce sunt pus sa scriu e real sau nu, deci n-am cum sa gresesc.

      Șefii mei mă plătesc bine și am încredere în ce-mi dau ei să scriu pentru că are bani. 

      Problema ta e ca eu chiar stiu ce scriu, argumentat si cu documentare, dupa cum bine vezi mai sus, tu esti un postac retard pe care il amuza sa scrie in numele altora :))))))))))Iti place chiar atat de mult pseudo meu, ti-l fac cadou daca vrei?! Spre deosebire de tine pe mine ma duce mintea sa imi gasesc altul. In orice caz, mai modifica un pic topica frazelor, mai multa atentie cu gramatica si mai putine prostii, daca vrei sa semeni la scriitura cu mine:)) Spor la treaba!

      Si da, sustin legea darii in plata, dar intr-o varianta corecta, care sa nu favorizeze pe nimeni, care sa nu prejudicieze nicio categorie de cetateni si care sa nu aduca instabilitate pe anumite piete.  

      Spui ca Prima Casă nu lasă prețurile să cadă.

      Ce ar trebui să facă băncile dacă valoarea activelor se depreciază? Provizioane? Ce efect au provizioanele asupra profiturilor? 

      Ce bonusuri iau bancherii cand declara pierderi?

      De ce sunt atat de inversunati bancherii impotriva LDP? De ce le este atat de frica de eliminarea pomenei de la stat Prima Casa? Sa aiba legatura cu tinerii sau cu bonusurile? 

      Da. Prima Casa nu lasa preturile sa cada, clar asta, de aici si lupta acerba a unora impotriva accestui program.

      Sa nu uitam ca provizioanele de pot strange si din banii clientilor bun platnici. De asta zicea Voinea ca ratele pot creste cu pana la 300 de lei. Mai mult, bancile pot cere, conform anumitor contracte, garantii suplimentare. Bancpost a inceput deja sa faca asta. Clientii care au prevazut in contract ca dupa deprecierea garantiei sunt obligati sa aduca garantii suplimentare, deja au inceput sa fie sunati in vedere intocmirii unei noi evaluari a garantiei, cu poze, cu tot tacamul. Deci, nu numai provizioanele ci si toate pierderile din sistem vor fi suportate de clienti, fie de cei viitori, fie de cei bun-platnici.  

      Nu numai bancherii sunt inversunati impotriva DIP care e o lege prost scrisa. Mircea Cosea e bancher? Profesorul universitar doctor Cristian Paun, e bancher? Ionel Blanculescu e bancher? Ministerul de finante, CSM, Comisia Europeana, sunt si astia bancheri?  

      Asta cu pomana de la stat e o diversiune, banca primeste o garantie si primeste banii efectiv doar atunci cand creditatul nu mai plateste. Imi place ca va legati de un program care a ajutat mii de familii tinere sa isi intemeieze un camin dar nu spuneti despre toti mafiotii de gen Ioan Niculae, Marin Anton si alti banditi de genul asta care au facut prapad prin Fondul de Garantare. Nu, de astia nu spuneti, Anton e chiar coleg cu domnul Zamfir, nu e frumos sa ne barfim colegii. Marea problema este un program care ajuta tinerii si care are o rata de performanta de 99,6%. 

      Daca tot suntem la subiectul pomeni de la stat, uiti ca cei care isi vor pierde locurile de munca din cauza acestei legi vor primi somaj. De unde vin banii de somaj, nu cumva de la stat? Si vor fi destui someri, asta o spune chiar domnul analist. Desigur ca in viziunea fostului bancher si fost angajat al condamnatului Ilie Carabulea, asta e un lucru bun. Marturisesc ca ceva mai penibil nu am citit in toata viata mea. Cum sa spui ca o lege care duce la pierderea de locuri de munca e buna?:)) 

      Nu in ultimul rand nu pot sa nu remarc toata propaganda asta furibunda pro-limitarea accesului la creditare. Lucru care confirma din nou ce am spus mai sus. Pana acum vreo 2 sapt. toti spuneau ca:"nu se poate domnule, nu se reduce accesul la credite, bancile mint, facem plangeri la consiliul concurentei, bancile se razbuna pe tineri". De vreo 2 sapt incoace vad o propaganda cainoasa si pe alocuri sifilitica in favoarea limitarii accesului la creditare. Ma intreb DE CE...? Sigur, ma intreb retoric.

      1. Statul, prin programul Prima Casa, intervine în piața liberă pentru a limita prăbușirea prețului imobilelor. Singurele beneficiare sunt băncile.

      2. LDP reușește încă din stadiul de propunere de lege să responsabilizeze băncile. Creditele nu se acordă în funcție de cât au nevoie sau cer clienții, ci de valoarea de piață a garanției. Garanții suplimentare, codebitori și garanții de la stat sunt necesare doar acolo unei bacherii își escrochează clienții. 

      3. Macroeconomiștii sunt liberi să teoretizeze situații ipotetice. Nu putem vorbi despre capitalism fără o lege a falimentului persoanelor fizice și nu putem vorbi despre credite ipotecare atât timp cât garanția nu poate stinge datoria. 

      Guvernanții actuali deja s-au pronunțat că drepturile sunt un lux. Știm că pe bancheri îi încurcă democrația. 

      4. Niculae și Anton nu fac subiectul LDP. Programul Prima Casă conduce la supraîndatorarea și sărăcirea cumpărătorilor de locuințe. 

      5. Fiecare sector economic trebuie lăsat să se ajusteze. Așa cum s-a restructurat sectorul minier se va restructura și sistemul bancar.

      6. Accesul la credite trebuie decis de piața liberă nu de stat. În 2007-2008 BNR a majorat succesiv gradul de îndatorare permițând accesul la credite și celor care au nevoie astăzi de LDP. 

      Referitor la 2, tu ai trăit la începutul anilor 2000 când pentru a-ți lua un credit, aveai nevoie de 2 giranți cu salarii foarte mari, plus ipotecă și garanție imobiliară a altui imobil? Eu nu mai vreau să trăiesc în astfel de vremuri.

       

      Faptul că vrei să compari sectorul minier cu cel bancar îmi arată că ești analfabet economic. Doar dacă nu umbli cu lingouri de aur la tine (sau le ai în casă), și tu vei fi afectat oribil de un scenariu minier pe care l-ai vrea întâmplat în sectorul bancar. Ești iresponsabil. Oricine cu părinți s-ar gândi că ei vor mânca asfaltul de foame, pentru că pensiile vor fi primele sacrificate într-un astfel de scenariu - presupunând că ar mai exista moneda țării respective. 

      Accesul la credite este în continuare decis de piața liberă. Adică de venit. Când te duci la bancă (și nu pare că ai fost vreodată), ești întrebat "cât poți să duci sau cât vrei". 

      Corect! Accesul la credit este decis de piata, de veniturile si bonitatea clientului dupa niste simulari grele, analize de scoring, loan-to-value , risc al pietei si multi alti factori. Accesul la credite va fi decis de stat in secunda in care aberatia asta a lui Zamfir devine lege.

      Eu nu am vorbit de sectorul bancar, la fel cum nu a vorbit nici fostul angajat a lui Carabulea, ci de cei din pietele conexe care vor fi afectate de aceasta lege si care vor fi nevoite sa faca disponibilizari. Adica, mai pe intelesul tuturor, unii oameni vor ramane fara loc de munca pentru ca cei din GCCC sa beneficieze de rate mai mici. Echitabil, nu?  

      Anii 2000 n-au nicio legătura cu creditarea ipotecară. În România nu există nici acum credite ipotecare, prețurile imobilelor fiind supraevaluate.

      Băncile amenință cu avansul de 50% la credite ipotecare, asta fiind valoarea reală a garanțiilor ipotecare. 

      Analfabeți economici sunt cei care estimează viitorul cu funcții exponențiale și liniare, 

      Întâmplarea face că România a mai trecut printr-o restructurare a sistemului bancar în urmă cu mai puțin de 20 de ani. Nu este ceva ce-mi doresc eu, este doar ceea ce au vrut bancherii care au acordat credite supradimensionate. 

      Analfabe&# 539;i economici sunt cei care au reușit să treacă peste 30% credite neperformante.

      Creditul pentru consum reprezintă principala cauză a sărăciei. Nu-i nimic fabulos de aflat despre credite, n-am avut și nu voi avea nici măcar nevoie. 

      Vii cu intoxicărilor celor din clubul chf. De exemplu, ei spun că avansul ridicat este un șantaj, o manevră.

       

      Să îți spun niște fapte: 

      - Doar 11 din 50 de state americane au LDP (adică non-recourse loans). În general, nu este atât de larg răspândită cum propaganda mincinoasă o spune (iar Bursa nu i-a "fact checked" niciodată, dar o face și pentru o scamă pe costumul lui Vasilescu). De ce tolerează Bursa minciunile pe care parlamentarii/avocații CHF le spun în public? Nu știu. Nu îmi pasă. Bursa face reclamă mincinoasă celor din jurul LDP. 

       

      - Avansul crescut la creditele non-recourse nu se datorează faptului că sunt supraevaluate. Dacă o să îl citești vreodată pe Adam Smith, o să vezi că el spune că prețurile gravitează în jurul prețului corect... uneori peste, alteori sub. Banca nu își permite să fie forțată să execute debitorul când prețul este sub cel "corect". Ar ieși în pierdere. Avansul ridicat este acel +/- în jurul prețului corect. Este supraevaluat cu +20%, atunci am nevoie de 40% avans (ca să pot tolera și cazurile când piața va fi la -20%). 

       

      Hai să îți arăt niște cotații de condiții ale împrumuturilor LDP (opționale în SUA - dar la noi vor fi obligatorii - CE MIZERIE INDESCRIPTIBILĂ). 

       

      1) North American Savings Bank provide loans in all 50 states. Founded in 1927, NASB now manages over one billion dollars in assets. 

       

      Minimum down payment is 30% of the purchase price. Insufficient cash flow or the condition of the property may require a larger down payment. 

      NASB lends up to 70% loan-to-cost on single family detached homes and 60% on all other residential properties (CA, AZ, FL, MI, OH, NV have a max 55% loan-to-cost) 

       

      >>> Trad: În sumar, avansul este minim 30%, chiar min 40% pentru alte tipuri de proprietăți în comun (adică nu case individuale pe pământ). Iar în alte state, avansul minim este 45%. 

       

      2) First Western Federal Savings Bank is a nationwide non-recourse lender that helps their clients use their self directed retirement accounts to purchase real estate investment with leverage. They finance residential, commercial, and multifamily properties in all 50 states for Buy and Hold investors. 

       

      The maximum LTV is up to 60% for 1-4 unit residential properties and 50% for larger rental and commercial properties. 

       

      >>> Trad: Avans minim 40% pentru vile de 1-4 apartamente și 50% pentru cele mai mari. 

       

      3) First National Bank of America offers loans in all 50 states for 1-4 units residential properties. Loans for larger multi-family are available locally. Their maximum loan term is 10 years, with a max amortization of 20 years. 

       

      Minimum requirements to qualify for a non-recourse loan at First National Bank: 

      40% to 50% down payment available in the self-directed IRA 

       

      >>> Trad: Avans minim de 40-50%. 

       

       

      "THE DRAWBACKS TO NON-RECOURSE LOANS 

      The main drawback to non-recourse loans is that they are incredibly hard to get. There are really only two banks actively offering non-recourse loans on a national basis. Want to know how many loans the largest one closed over the past five years? 1,000 – or roughly four loans a week. For the largest lender, and one who lends in all 50 states, that number is incredibly low. Having worked with countless investors who tried to get loans with these institutions, I can say that they are incredibly picky. They will only consider loans on certain types of property, with certain returns in certain locations. If the investment property doesn’t fit into their tiny little box – forget about it. If you are able to find a property that fits their loan profile (congratulations by the way), you are rewarded with interest rates much higher than traditional mortgage rates, and an incredibly high down payment requirement." 

       

      Iată și un comentariu din 2012 despre LDP-ul american, pe un blog financiar. 

      Trad: Dificultățile unui credit LDP sunt în principal că este incredibil de greu de obținut. Sunt numai două (ei bine, azi, am găsit 3) bănci care oferă în mod activ credite LDP pe scară națională. Vrei să știi câte astfel de credite LDP a contractat cel mai mare creditor în ultimii 5 ani? 1000, sau mai exact, 4 credite LDP pe săptămână. Pentru cel mai mare creditor, unul care care birouri în toate cele 50 de state, acest număr este foarte mic. Lucrând cu mulți investitori care căutau acest tip de credit (nota mea: normal, dacă nu iese afacerea, lași totul baltă băncilor), pot spune că băncile sunt FOARTE PRETENȚIOASE. Ele vor lua în considerare doar creditele pentru anumite tipuri de proprietăți, cu anumite randamente și în anumite locații (nota mea: adio apartamente în Militari cu LDP). Dacă proprietatea nu se potrivește cu criteriile lor înguste, lasă-o baltă. Dacă totuși vei găsi o proprietate care se potrivește (și felicitări că ai găsit-o), vei fi recompensat cu dobânzi mai mari decât cele tradiționale ale creditelor ipotecare și un avans INCREDIBIL". 

       

       

      Vrei încă un articol din 2014? Se cheamă: Creditele LDP, o specie pe care de dispariție? 

      "Nonrecourse real estate loans: an endangered species?" 

      As many apprehensive borrowers once again enter the commercial real estate loan marketplace, one of the first questions they often ask is: “Can i get a nonrecourse loan?” This is especially true for borrowers who are coming out of the recession smarting from loan workouts, restructurings or, even worse, bankruptcy. Borrowers desire nonrecourse loans to avoid personal liability to the borrower or its principals as the lender looks only to the mortgage collateral for enforcement purposes. With cautious lenders and new government loan regulations in place, it seems that the nonrecourse loan has gone the way of the dodo bird — people vaguely recall what it looks like, but they just can’t find one anymore. 

       

      Lenders are understandably reluctant about making full nonrecourse loans, having suffered through staggering losses and difficult workouts of past-due loans. However, as the competition heats up for placing loans secured by quality commercial real estate, lenders are beginning to tout “nonrecourse loan” products. at first blush, what seems to walk and squawk like nonrecourse often isn’t upon closer inspection. Only a naïve borrower can nowadays expect that nonrecourse commercial mortgage loans really mean the borrower (or its key principals) are not personally liable for repayment of the debt should a default occur. 

       

       

      Nu mai traduc și acest pasaj.... titlul spune totul. Pe piața americană nu se mai găsesc credite LDP - poate doar pentru proprietățile comerciale care pot genera afaceri. Dar noi le facem obligatorii. Băi ce deștepți suntem. 

      Acum, ia aceste exemple și spune-le celor de pe forumurile CHF. Este păcat să trăiască într-o lume paralelă în care cred minciunile unor propagandiști. Păcat că aceste exemple nu sunt tipărite chiar de Bursa. 

      Mesajul 2.19 nu aparține cititorului Cristi C.

      Ha ha ha. Poate că nu este, dar și dacă ar fi .... asta ar face comentariul 2.19 și mai valoros. O fi oare scris de Cristi C?

      Nu te-am acuzat niciodata de propaganda, desi ar fi usor; cum de iti permiti sa afirmi ca "Bursa face reclamă mincinoasă celor din jurul LDP" ?!

      Nu este nimic care sa-ti sprijine afirmatia - vrei sa presupun, simetric, ca ti-a fost impus sa o inserezi in mesajele tale? 

      Iti dai seama ca astfel de afirmatie ma face sa te suspectez de rea credinta? 

      Ca iti ruineaza credibilitatea? 

      Inca nu ai priceput ca asta-i neasteptata greseala bancara, care nu face decit sa inversuneze? 

      Intrucit eu stiu ce fac eu insumi, iar tu afirmi falsul despre mine, ai decis ca este oportun sa ma improsti cu noroi si sa nu mai tii cont de felul in care te percep? 

      Iti gazduiesc interventiile cu placere si ti-am adresat o invitatie aici, precizind ca are valabilitate nelimitata. 

      Este clar ca ti-as publica articole, in BURSA, oricind si le-as plati - am spus-o intr-una din zilele trecute. 

      Nu ai catadixit sa scrii vreun articol, ci ai preferat sa ai interventii masive, la comentarii, interventii care, uneori, ca astazi, depasesc dimensiunile a doua-trei articole.De ce?! 

      Ca sa poti afirma ca "BURSA manipuleaza" ?! 

      Daca ti-as fi publicat un articol, oare cealalta partida, cu care te afli in conflict, crezi ca ar fi avut temei sa afirme ca "Bursa face reclama bancilor"?

      Te rog sa nu dezamagesti ca discernamint si echilibru, priceperea si capacitatea in domeniu nu te pot ajuta decit sa cistigi batalii sectoriale, dar nu poti avea dreptate , daca savirsesti nedreptati. 

      Dupa ce am postat mesajul de la 2.22. am vazut mesajul 2.20, care afirma ca

      " Mesajul 2.19 nu aparține cititorului Cristi C.". 

      Nu sint detectiv, habar n-am care-i unul si care-i altul.

      Dupa 2.20, ar fi trebuit sa sterg 2.22., dar, cu scuze ca, eventual, am reactionat la persoana gresita, mesajul ramine valid pentru autorul lui 2.19. 

      Mesajul 2.19 îmi aparține. Cineva a falsificat mesajul 2.20.

       

      Despre reclama mincinoasă... nu sunt din presă ca să stăpânesc termenii. 

       

      DANIEL ZAMFIR: 

      "NU legea dării în plată e cauza creşterii avansului la creditele ipotecare!" 

      BURSA 07.03.2016 

      Asta a fost o mare minciună, transmisă 1:1 fără niciun comentariu. Vă spuneam că nu stăpânesc termenii și nu mă interesează dacă sau nu vă plătește Zamfir (și vă cred că nu, când spuneți asta). Dar când preluați pe NEMESTECATE (nu este un termen jurnalistic dar este foarte precis în a descrie ceea ce simt) o minciună a lui Zamfir, eu o numesc "reclamă mincinoasă". 

      Nu va mai certati pe mesaje. Aici se joaca un postac analfabet care baga mesaje false cu pseudonimele noastre. Simplu! Puteti sa verificati dupa IP domnule MAKE unde gasiti IP indentic la postari semnate cu pseudo meu si a lui Cristi C., acolo gasiti si postacul mincinos.

      Achitați serviciul de verificare a IP-urilor, prezentați-ne CNP-urile angajaților dumneavoastră care lucrează pe forumul nostru și vom răspunde cu celeritate demersului dumneavoastră.

      Atunci 2.22. ramine valid si asta ma surprinde realmente, pentru limita de judecata si lipsa de discernamint.

      Sa spui ca relatarea riguroasa a unor declaratii asumate de acela, reprezinta "reclama"...nu-mi vine sa cred ca te afli in astfel de confuzie, oricit te-ai scuza ca nu te pricepi in domeniu. 

      Sa le "inghit pe nemestecate" este conditia de jurnalism riguros. Comentariul nu este o obligatie, ci el devine posibil, daca am cristalizat o opinie. 

      Lung timp, am spus ca nu am o opinie si ca nici nu ma intereseaza subiectul. 

      De curind, am formulat o opinie proprie, in care am argumentat ca opiniile in acest subiect nu au nici o importanta. 

      Dupa asta, totusi, imi reprosezi, irational, ca nu reactionez la cifre si scenarii avansate de sustinatorii darii in plata si ca aceasta lipsa de reactie reprezinta "reclama" si ca este "reclama mincinoasa" si probabil ca zici ca eu si BURSA sustinem legea darii in plata. 

      Am afirmat (si este real) ca ma intereseaza altceva decit subiectul asta si deja ma ocup prea mult de el, din cauza reactiilor surprinzatoare ale bancherilor, asa cum este si asta a ta. 

      Daca, totusi, este reala lipsa ta de pricepere in ceea ce inseamna jurnalism corect, atunci, te rog, abtine-te de la aprecieri asupra a orice, legat de BURSA; limiteaza-te la a demonta ceea ce consideri a fi minciuni, sofisme, corecteaza erorile publicate, in domeniul la care te pricepi. 

      Ziarul BURSA nu ca este mai corect decit restul mass-media, ci pur si simplu este corect, fara grad de comparatie.

      Care angajati? :))))Omule esti bolnav psihic, acum te crezi redactia ziarului Bursa? :))) Maine, poimaine iti lasi barba, iti iei o palarie de paie si zici ca esti Make :))))))))

      Redactia Bursa nu intra niciodata ca anonim, mereu se semneaza! Asta e un animal dintre postacii CHF care vrea sa puna mana pe datele personale ale unor cititori. Niste penali sunt astia !

      Programul Prima Casa este un program social?

      Opiniile le cristalizati (atunci cand o faceti) intotdeauna contra pozitiilor exprimate de cei anti-ldp. Cu exceptia dv, care nu aveti interes fata de subiect, toate celelalte atitudini/opinii din ziar nu s-au atins de punctele de vedere ale celor pro-ldp. Ar fi putut spune ca albul este negru, doar transmiteati riguros. Sunteti un canal de comunicare defectuos care intr-un sens transmite tot mesajul si gunoiul asociat, in celalalta parte transmite mesajul in care baga propriul zgomot. Nu mai incercati sa ne convingeti de corectitudinea jurnalistilor Bursa.

      Ca sa nu mai vorbim ca oricine injura sau spune tot felul de ineptii este erou, daca e pro-lege, iar cei care isi fundamenteaza opiniile cu argumente si material documentaristic, daca e anti-ldp, clar e bancher, postac sau are interese. Trista involutia acestui cotidian care candva era unul respectabil.

      Cu toate ca mi-e lehamite, deja, sa tot raspund la opiniile de tipul asta, am sa o fac inca o data, dupa care ma declar invins.

      In afara de mine, opinii conexe la legea darii in plata, in BURSA, au publicat Calin Rechea (articolul de fata) si Cornel Codita (de curind, un articol despre inclestarea mediatica pierduta de banci). 

      Articolul meu a fost, de fapt, singura opinie proprie a ziarului BURSA despre subiectul darii in plata si vad ca, desi este, in realitate, cel mai radical contra rolului jucat de banci, afirmind in clar ca ele nu mai sint banci, totusi nu a deranjat pe nici unul dintre sustinatorii punctului de vedere al bancherilor. 

      Nu-i curios? 

      Ceilalti doi autori abordeaza subiecte conexe legii darii in plata si conflictului declansat in jurul ei. 

      Dar, cei care presupun ca este cineva in BURSA (de exemplu eu) care sa impuna lui Cornel Codita sau lui Calin Rechea vreun subiect, sint pur si simplu tolomaci. 

      Baieti, ziarul BURSA este al meu doar ca afacere, nu exista o politica editoriala in sensul de "politica" si nu a existat niciodata. 

      Nimeni nu-i poate impune altuia opinia, in Redactia BURSA, iar faptul ca, pina de curind, nu am avut nici unul vreo opinie, nu este o coincidenta, ci vine din ceea ce am spus in editorialul meu: am simtit cu totii ca, in acest proces al adoptarii legii, opiniile nu conteaza.

      Mi-ajunge!  

      Canalul Bursa merge in doua moduri. Dupa metoda copy-paste, cand avocatii pro-ldp transmit ceva catre popor. Si dupa metoda invatatorului dement, care iti vaneaza orice greseala, chiar si inchipuita, cand bancherii anti-ldp transmit altceva catre popor.

      Foarte regretabil este ca ziarul nu intelege ca nu se mai bat doua tabere private (debitorii chf si banci), ci se bat alte tabere: Parlamentul (statul) si un sector privat (dezvoltatori, banci). 

       

      Suntem in fata unui conflict STAT vs PRIVAT, in care primul (pe care niste populisti precum Piperea sau Zamfir l-au deturnat de la rolul de neinterferenta prea mare in economie) il strange cu usa pe celalalt. 

      Hai sa trecem si legea defaimarii ca sa aiba si Bursa ce patimi de pe urma STATULUI. 

      Intrucit spui ineptii, esti un erou.

      Da si tu un exemplu, stimabile!

      Sigur, in conflictul asta, Isarescu este privat, iar parlamentarii nu sunt alesii poporului, ci niste functionari.

      Esti genial! Felicitari! 

      In acceptiunea maimutelor comuniste din banci reprezentantii populatiei reprezinta statul, iar de partea cealalta, bancile, institutiile de forta, BNR-ul, guvernul si presedintia reprezinta mediul privat.

      Institutiile de forta, BNR, Guvern sunt supuse Parlamentului.

      Foarte corecta sinteza 2.34. Iti voi folosi comparatia. Statul a derapat rau de tot. Te-ai fi asteptat la asta de la psd, dar noul pnl este mult mai jegos.

      Nu-l includeti si pe Cristian Dogaru?

      Chiar! Dogaru, cu masoni, cu spioni, cu rusi, cu conspiratii mondiale si interplanetare. Il luati pe Dogaru, pe Iosipescu-Zambra si pe contele Incapuciato si aveti un ziar beton:))

      Ar trebui sa-l coopteze pe Oanta care ne explica saptamanal cum cresc preturile cand creste oferta si scade cererea.

      Oanta poate afirma azi ca masonii, spionii si rusii au adoptat LDP, iar peste cativa ani se va lauda cum a sustinut el adoptarea LDP, numarandu-se printre parintii spirituali ai legii. 

      Institutiile de forta, BNR-ul si guvernul sunt supuse Parlamentului in singura tara asa-zis democratica in care serviciile controleaza comisia parlamentara de control, BNR-ul isi impune politicile monetare comandate din afara tarii, iar guvernul nu este unul politic, fiind impus din afara via institutii de forta.

      Panarama totala!!! 

      Postarea 2.26, proba de escrocherie tipica la limita penalului din partea postacilor CHF !

      Ce te face să crezi că în spatele LPD este altceva decât o mafie securistă? Cine are de câștigat din eliminarea pragului?

      Pragul este sijngurul element care poate intoarce LDP la CCR.

      Cine are de castigat din constatarea neconstitutionalitatii legii?

      Bancherii 

    MESAJ ŞTERS DIN CAUZA TENTATIVEI DE SUBSTITUIRE A IDENTITĂŢII

    este clar ca prima casa trebuie sa dispara, distorsioneaza piata imobiliara; sectorul constructiilor nu va fi afectat, doar vanzatorii de materiale de constructii, ag. imobiliari si dezvoltatorii isi vor reduce marjele de profit de la 30-50-300% la 5-10%, cat au majoritatea sectoarelor, iar piata va fi una lichida si mai putin riscanta pentru sistemul bancar si deponenti

    De cand a retrimis Iohaniss legea dp inapoi am constatat ca Pc nu are ce cauta in Romania ti e preturile sus ajutor de stat pe fata , este doar dupa criza deci e clar cu dedicatie pt banci sa nu scada preturile din 2009 azi , ca buget de stat ca casele comuniste valoreaza mai mult decat trebuie.

    91,4% creditdoar prin Pc , trebuie interzis.

    Nu pune toate ouale in acelasi cos 

    1. Nu e buna Prima Casa ca doar 0,04% sunt restantieri, va strica voua imaginea de eroi. Cand au luat Birtea, Sarbu si altii din grupul vostru era bun programul, cand vor sa ia astia de azi nu mai bun. [...]

      In 5 ani de creditare in acest distem di mai sunt 25.

      Poti face o estimare pt urmatorii 25 de ani ?

      Exista sansea scada sub 50% daca se face euro 8-10 ron ? 

      Am scris mai sus, pe cand un test de stres? La un credit de 230 000 RON rata e aproximativ de 1050 RON acum. Cu un robor de 6% ajunge undeva pe la 1750. Daca aia 1050 sunt 60% din bugetul unei familii, la acest robor deja sunt peste 100% indatorati. Mai simplu mergeti la o banca si cereti un credit cu rata egale, fara marja bancii si vedeti ce DAE o sa va dea.

      Corect (nu am citit mai sus ca praf si piper nu mai pierd vremea cu ei, i-am stampilat).

      MESAJ ŞTERS DIN CAUZA TENTATIVEI DE SUBSTITUIRE A IDENTITĂŢII

      Corect (nu am citit mai sus ca praf si piper nu mai pierd vremea cu ei, i-am stampilat).

      Acum ai ajuns sa iti dai copy-paste la propriile mesaje :)))) Asta se numeste spam postacule

      O mica greseala Tomita L

      Prafulet ce ai facut acolo?

      Habar nu am Topsac Petru de ce e stearsa opinia aceea. Probabil ai postat tu vreo mizerie cu numele altcuiva si a fost stearsa.

      Zi sa-ti sara numele pe cr * &(u) &* ce

      acum ai trecut la blesteme postac nenorocit?

      Florin Citu adica ala dat afara in suturi de la ING! :)) Cand era bancher nu dadea 2 bani pe clienti, dupa ce l-au aruncat in strada l-a apucat "mila".

    PC trebuie inlocuit cu un program la nivel national sustinut de stat de INCHIRIERE la preturi reduse si nu de vinzare a caselor construite de acesta , preluarea santierelor blocate prin disparitia PC ar trebui sa fie o prioritate nationala prin absorbirea tensiunilor care vor aparea inevitabil ,locurile de munca se vor pastra in mare parte iar tinerii vor sta linistiti la casele lor fara a se transforma intr-p coloana a 5-a a bancilor si fara a avea grija ratelor , a investi in tineri inseamna a investi in viitorul nostru ,in siguranta nationala, bancile urmaresc cu orice pretz divizarea societatii si nu se vor lasa invinse asa usor

    1. am uitat sa spun ca o varianta ar fi o inchiriere pe 10 ani dupa care cei care au stat aceasta perioada pot opta ptr cumparare deasemeni la un pretz redus , statul nu pierde nimic daca nu streseaza cumparatorul cu un pretz mare , dimpotriva

      WOW ! Ce idee geniala, dar stai ca nu e a ta. Asa ceva deja exista si se numeste ANL si DA ceea ce ai descris tu e foarte corect. Dar ce te faci cand programul ANL e controlat de tot felul de spagari care dau casele pe sub mana? Ai incercat vreodata sa iei in chirie o casa ANL? Ai auzit de cazuri in care oamenii au asteptat si cate 7 ani pentru o astfel de casa?

      DNA-ul ce face? ma refer la o situatie normala , im orice caz ceea ce au facut si mai vor sa faca bancile nu mai poate continua trebuie o lege anti indatorare iar unul din motive este impredicitibilitatea posibilitatii de plata a debitorului care la o scara mare poate genera grave pb economice si sociale cum de altfel s-a si intimplat

    Evident ca srticolul e o manipulare, ceea ce nu prea il caracteriza pe autor...

    MKe, Articolul tau de ieri si pozitia de azi si din ultimele zile au ridicat o ceata de obiectivitate care parea ca invaluie Bursa. Acum cateva zile ziceai ca nu te bagi, ca tu aperi doar ziaristii, bla bla. Se pare ca ti-au schimbat Stapanii orientarea... Si dlui Rechea la fel. Pare ca sunteti stresati de ceva... Sa fie faptul ca nu a iesit scandal mai mare in Ro pe tema azta? Sa fie niste baieti cu imobiliare multe la pasiv, care ar vrea ori sa le dea de gard in plata ori sa le poata inchiria (vezi opinia 6) ? 

    Cert e ca efectul interventiei tale va fi exact ca cel al aberatiilor lui Iohanis cu Antenele... 

    Succesuri ! 

    PS. Cristi si Prafkaletos par cei mai normali comentatori de aici. Felicitari.

    1. Indeobste raspund la MAKE, nu la MKe, dar azi sint tolerant.

      Sint tolerant suficient sa accept si ideea gresita ca as putea fi "obiectiv", ceea ce niciodata nu am sustinut, pentru ca, de fapt, aceasta este o greseala de terminologie propagata inclusiv la facultatea de jurnalism, asa ca nu te pot tine de vinovat (oamenii sint prin definitie subiectivi). 

      OK, inteleg ce vrei sa spui, astfel ca iti raspund. 

      Care "Stapini"? N-am si n-am, oricit n-ai crede ca este posibil. 

      Nici Rechea nu are. Cel putin, eu, unul, nu sint "stapinul" domnului Rechea si din cite stiu, nici nu suporta sa aiba "stapini" (de asta si-a si dat demisia din banca in care lucra, pentru ca nu a suportat amestecul de "stapin" al ei, in opiniile exprimate de el). 

      Da, ma streseza minciunile, mahalagismul si golania, iradiind din mediul bancar, ca din afara acestui mediu, ele sint uzuale. 

      Cit timp nu ai nici un fel de dovezi, ar fi normal sa te abtii de la supozitii, dar, bineinteles ca nu ti le pot eu interzice si n-ai decit sa scrii ce vrei tu.

      Asta indica gradul tau de normalitate si normalitatea aprecierilor tale despre normalitatea altora. 

      Implementarea unor măsuri care conduc la creditarea responsabilă determină reașezarea prețurilor imobiliarelor.

      Bancherii sunt baietii cu cele mai multe imobiliare la pasiv si n-ar vrea sa le scoata in piata liberă pentru că s-ar prăbuși preturile, iar bilanturile lor s-ar face terci.

      Pentru bancheri e o problema de privare de bonusuri pe vreo 10 ani. 

      Mesajul 7.2 nu aparține cititorului Cristi C.

      Stai linistit ca nu il scoate nimeni. Pe domnul Make nu il intereseaza furturile postacilor GCCC :)))

    mai, lasati galseava, ia uite ce profit frumos si baban imprastie tlv ptr actionari, facut din tranzactia cu banca populara germana, 0.39 ron/aktie. e foame de bani, iar umplu teshkereaua, am si eu vreo 150.000 actiuni, plus gratuitele, saru'mana conashu horia, dar nu simu ci ciorcila.

    1. Oare?

      Nu mai Wolksiobank Topsac Petru?

      Daca nu si observat acela se semneaza.

      Sterge-te la gura cred ca si ceva alb, ruj spuma; nu stiu.

      Ala eram eu animal analfabet, am facut misto de tine:))) Iti stiu si viata si adresa si numarul de telefon tampitule:))))Asa ca lasa vrajeala ieftina ca nu tine !

      Suna-ma sunt fierbinte :))))

      Si bulangiu, din cate vad !

      Personalitate dubla ?

      Mersi dar nu, o personalitate analfabeta si redusa ca a ta nu isi doreste nimeni :)))

    Legea darii in plata va fi retroactiva si cu PC, sau nu va fi deloc. Toata zbaterea pro lege urmarestte exclusiv si egoist numai obtinerea unei cai de modificare a contractelor de creditare si garantare deja incheiate. Pentru viitor este limpede ca bancile – puse in fata unui nou set de reguli – isi vor lua masuri de precautie suplimentare care vor face imposibila viata si asa grea a celor care au nevoie de creditare. Deaia spun ca demersul este egoist.

    Personajul Zamfir care este initiatorul legii si sotul odioasei lui sotii pare a se misca precum o marioneta , papusarul fiind probabil avocatul Piperea. E totusi un progres – acum cativa ani Iorgovan nu se sfia sa initieze chiar el personal legi care sa-i rezolve pe clientii care il plateau ca avocat. 

    Sa mai remarcam prietenia gregara cu care parlamentarii PNL s-au aliniat in urma colegului Zamfir si sustin darea in plata retroactiva. 

    E rost de o lovitura politica pe care PSD ul o poate da lasandu-i cumva pe PNListi sa-si franga coloana. De pilda daca PSD ul s-ar abtine de la vot, iar legea ar trece prin entuziasmul populist al PNL , UNPR si alte maruntisuri . 

    Daca scapa si de CCR darea in plata va declansa cu certitudine un val de represalii europene si nu numai care ne-ar cuminti in doua minute.

    Totusi in cele doua minute PSD ul ar putea sa explice poporului facebook cat de neeuropeni si neoccidentalizati s-au dovedit PNL ul si Presedintele lui. 

    Statul ar fi trebuit sa garanteze 50% doar pt locuinte noi si sa stimuleze constructiile si prin alte parghii .Daca PC inseamna plimbarea unor locuinte vechi jalnice de la unii la altii si umflarea pretului ca la gogosi fara a creste calitatea nu cred ca ajuta prea mult economia.Intai stimulam cresterea calitatii constructiilor, eficienta energetica si apoi sa pretindem preturi mai mari si sa subventionam altfel vom vinde cocioabe insalubre la preturi ireale si vom ajuta tineriisa se imbolnaveasca locuind in ele.

    1. Corect

      Cum poti spune ca ajuti tinerii cand prin eliminarea limitei de varsta scoti practic din joc multi tineri pt ca vin sa se bata pe aceleasi locuite cu unii mai in varsta care vand locuinta pe care o au si o cumpara alta mai mare sau intr-o zona mai buna plusand la pret ? Initial PC a fost pt tineri dar modificarile ulterioare inclusiv cele de anul trecut l-au transformat in program pro banci si pro bula imobiliara si anti tineri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb