Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a susţinut, astăzi, într-o conferinţă de presă, că informaţiile privind scăderea salariilor poliţiştilor nu sunt reale, arătând că cel mai mic venit în Poliţia Română este de cel puţin 3.000 de lei şi că 28.000 de angajaţi beneficiază de majorare cu 10% a sporurilor de risc şi solicitare neuropsihică pentru poliţiştii de la acţiuni speciale, criminalişti şi cei care fac cercetare la faţa locului.
Ministrul Carmen Dan a susţinut o conferinţă de presă pe tema salariilor în sectorul public şi privat, după aplicarea Legii salarizării unitare şi a trecerii contribuţiilor la angajat.
"În Ministerul Afacerilor Interne sunt 151.000 de funcţii, fiind ocupate 127.000. Din acestea, 80.000 sunt pentru funcţionari publici cu statut special, dar sunt ocupate 68.000. Cel mai mic salariu, pentru agenţii debutanţi, a crescut în 2017 cu 29,3%. Acum, acest salariu este de 1.776 de lei. La acest salariu, se adaugă, în medie, 990 de lei norma de hrană, 250 de lei norma de echipament. Rezultă că venitul minim net este de cel puţin 3.000 de lei", a spus Carmen Dan.
Ea a mai susţinut că 28.000 de poliţişti beneficiază de majorare a sporurilor de risc şi solicitare neuropsihică cu 10 la sută pentru poliţiştii de la acţiuni speciale, criminalişti şi pentru cei care fac cercetare la faţa locului, urmând ca aceste creşteri să se vadă la salariile din luna martie.
Astfel, începând din luna februarie 2018, 3.000 de poliţişti beneficiază pentru prima dată de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 10%, respectiv poliţiştii din cadrul structurilor de acţiuni speciale, criminaliştii, cei care îndeplinesc atribuţii în domeniul pirotehnic şi cei care desfăşurau activităţi de cercetare la faţa locului prin utilizarea câinilor de serviciu. Pentru alţi 25.000 de poliţişti judiciari, sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică a fost majorat de la 5% la 10%, iar aproximativ 1.200 de poliţişti care asigură paza, escortarea şi supravegherea persoanelor reţinute sau arestate preventiv va primi o indemnizaţie pentru pază şi supraveghere de 5% pentru timpul efectiv prestat în aceste condiţii, a susţinut Carmen Dan.
"Precizez că în acest an se vor menţine şi toate celelalte sporuri, indemnizaţii şi drepturi de echipament şi hrană pentru personalul MAI şi se va plăti în continuare majorarea de 75% pentru orele lucrate în week-end sau de sărbători legale. Atunci când orele astfel lucrate nu pot fi compensate cu timp liber corespunzător în intervalul prevăzut de reglementările legale, orele se plătesc în cuantum de 175%", a mai spus Carmen Dan.