Apariţia în dezbaterea publică, a unor subiecte legate de siguranţa alimentară a cărnii de pasăre şi a ouălor de consum, determină Uniunea Crescătorilor de Păsări din România să facă următoarele precizări, potrivit unui comunicat de presă transmis redacţiei.
Crescătorii de păsări din România sunt supuşi Programului acţiunilor de supraveghere şi control privind sănătatea păsărilor şi siguranţa alimentelor, prevăzut în Programul Strategic anual al ANSVSA, care pentru anul 2011 a aprobat Nomele Metodologice prin Ordinul 17/30.03.2011.
Legislaţia, defineşte foarte clar domeniul şi totodată interzice comercializarea substanţelor indezirabile (hormoni, substanţe antimicrobiene interzise, somnifere, etc.), precum şi utilizarea unor astfel de substanţe ca factori de creştere în scopul îngrăşării forţate a păsărilor. Lista antibioticelor ce pot fi utilizate în scop curativ în fermele de păsări este stabilită de lege.
Planul de control oficial al reziduurilor, se face prin prelevări de probe, prelevarea este neprevăzută, neaşteptată şi nu se efectuează la intervale de timp prestabilite şi nici într-o anumită zi a săptămânii, urmărindu-se elementul surpriză al controalelor efectuate.
Numărul minim şi frecvenţa probelor, sunt stabilite de lege, pentru fiecare specie de animale în parte şi pentru fiecare grupă de substanţe. De exemplu, pentru carnea de pasăre, numărul minim de probe este de o probă pentru fiecare 200 tone carne din producţia anuală şi pentru fiecare grupă de substanţe, iar pentru ouă consum o probă la 1000 tone ouă din producţia anuală şi pentru fiecare grupă de substanţe.