Cartel Alfa solicită demiterea ministrului Muncii şi a ministrului Dialogului Social

Andrei Stan
Macroeconomie / 4 aprilie 2017

Cartel Alfa solicită demiterea ministrului Muncii şi a ministrului Dialogului Social

Potrivit sindicaliştilor, consultările pe Legea salarizării reprezintă, în cel mai bun scenariu, "o caricatură"

Confederaţia Sindicală Cartel Alfa îi solicită premierului Sorin Grindeanu demiterea Ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, şi a ministrului Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, pentru modul în care au abordat elaborarea proiectului legii salarizării unitare.

Potrivit reprezentanţilor Cartel Alfa, consultările pentru proiect s-au făcut numai în câteva sectoare, aceste consultări fiind, în cel mai bun scenariu, "o caricatură".

Sindicaliştii afirmă, într-o scrisoare deschisă trimisă prim-ministrului: "CNS Cartel ALFA solicită deblocarea transmiterii proiectului de lege a salarizării unitare şi continuarea dialogului social la nivel de ministere şi în special la nivelul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. De asemenea, CNS Cartel ALFA vă solicită demiterea de urgenţă a Ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a Ministrului Consultării Publice şi Dialogului Social pentru modul defectuos şi incompentenţa cu care au abordat elaborarea proiectului legii salarizării unitare şi consultarea cu partenerii sociali".

Cartel Alfa susţine că membrii guvernului actual acţionează exact de aceeaşi manieră precum Guvernul Boc, impunând legi "cu efecte dezastruoase" în baza unei proceduri care elimină dialogul social.

Sindicaliştii precizează: "Sunteţi de acord, aşa cum v-aţi exprimat şi în cadrul Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social de săptămâna trecută că, pentru a fi aplicate pe termen lung şi pentru a avea o predictibilitate în timp, proiectele de lege trebuie atent analizate, discutate şi agreate cu toate părţile implicate. În practică, dincolo de declaraţii, membrii guvernului actual acţionează exact de aceeaşi manieră precum Guvernul Boc, care a impus legi cu efecte care s-au dovedit dezastruoase, în baza unei proceduri care a exclus dialogul cu partenerii sociali. Costurile, sociale şi economice şi chiar politice ale acestei abordări le-am putut constata ulterior cu toţii".

Ei mai susţin că, în ceea ce priveşte proiectul legii salarizării unitare în sectorul public, organizaţiile sindicale deţin o largă expertiză sectorială şi inter-sectorială cu care pot contribui, alături de membrii şi experţii Guvernului, la analiza aprofundată a aspectelor privind eliminarea discrepanţelor salariale, echivalarea funcţiilor între sectoarele de activitate şi definirea principiilor legii în mod corect, astfel încât rezultatul să fie o lege clară, echitabilă şi durabilă.

Cartel Alfa adaugă: "Cu toate acestea, după aproape trei luni de la iniţierea ei, încă nu avem un draft al proiectului de lege, consultările s-au făcut numai în câteva sectoare şi numai pe grila lor, aceste consultări fiind, în cel mai bun scenariu, o caricatură. Nu se poate realiza o dezbatere transparentă doar cu promisiuni şi pe bâjbâite, cu fragmente de anexe prezentate fugitiv şi disparat, apoi confiscate. O lege organică atât de importantă şi de aşteptată de marea majoritate a bugetarilor necesită o amplă dezbatere cu federaţiile din toate domeniile de activitate, ori până la această dată, aşa cum am arătat, nu am primit un draft al proiectului legii si nici nu au fost parcurse toate domeniile bugetare (spre exemplu, domeniul administraţie publică centrală şi locală, radioul şi televiziunea publică au fost excluse de la consultări).

Mai nou, aflăm acum că proiectul legii salarizării unitare va fi prezentat în parlament ca iniţiativă legislativă a unor parlamentari PSD. Acest demers este o sfidare din partea miniştrilor muncii şi dialogului social la adresa partenerilor sociali şi practic dezvăluie cu claritate scopul avut de reprezentanţii guvernului de la bun început: eludarea cu totul a dialogului social şi a unei dezbateri publice serioase şi aplicate.

Se doreşte transformarea unei iniţiative guvernamentale, care implică responsabilitatea unui proces legislativ transparent (punerea spre consultare pe site timp de 10 zile, avizarea în Comisia de Dialog Social, avizarea în Consiliul Economic şi Social), într-o iniţiativă parlamentară".

Potrivit sindicaliştilor, procedura parlamentară pentru adoptarea legii este corectă, însă construcţia legii trebuie realizată acolo unde se află expertiza.

În scrisoare adresată premierului, Cartel Alfa mai arată: "Proiectul legii salarizării unitare este un proiect de lege de fond tehnică. Expertiza, ca şi accesul la bazele de date se află preponderent la guvern şi în special la nivelul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a Ministerului Finanţelor Publice. Aici sunt datele necesare pentru elaborarea unei legi corecte şi echitabile pentru întreg sistemul şi nu la Parlament, unde se pot face cel mult corecţii punctuale. Această abordare are o singură explicaţie: Nu se doreşte realizarea unei legi a salarizării unitare, care să elimine discrepanţele din sistem, ci o lege care să conserve anumite privilegii. În acelaşi timp, în locul unor politici publice integrate, care să urmărească restabilirea echilibrelor nu doar în sectorul public, cât şi în cel privat, prin deblocarea negocierilor colective, sectorul privat a fost abandonat de miniştrii actuali. Astfel, pe lângă dezechilibrele economice, sociale, bugetare majore, se creează şi o opoziţie nefirească şi animozitate între sectorul privat şi cel public, ceea ce este complet anormal şi contraproductiv".

Sorin Grindeanu a anunţat ieri că Legea salarizării unitare va fi o iniţiativă a tuturor deputaţilor şi senatorilor care fac parte din coaliţia de guvernare şi că proiectul va ajunge în Parlament "probabil în această săptămână".

Liviu Dragnea, liderul PSD, a postat pe pagina sa de Facebook principiile acestei legi, afirmând că proiectul de lege este gata şi "urmează să fie depus în Parlament".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb