Sute de milioane de oameni din ţările în curs de dezvoltare depind în prezent de cartofi şi numai populaţiile din Africa, Asia şi Oceania consumă peste 113 de milioane de tone de cartofi anual, a declarat la finele săptămânii trecute, într-o conferinţă la Bucureşti, directorul general al Centrului Internaţional al Cartofului (IPC) cu sediul în Peru, Pamela K. Anderson.
Ea a arătat că, în perioada 1996 - 2006, s-a constatat o creştere a consumului de cartofi în ţările în curs de dezvoltare, în timp ce în ţările puternic industrializate a scăzut. Astfel, producţia de cartofi este în creştere în China, aproape că s-a dublat, şi se aşteaptă ca şi India să-şi dubleze producţia în următorii zece ani.
Sute de milioane de oameni din ţările în curs de dezvoltare se confruntă cu crize cum ar fi preţurile alimentelor de bază aflate în continuă creştere. Directorul ICP a remarcat că această legumă are potenţialul de a reduce presiunea creşterii preţurilor la cereale asupra celor mai sărace persoane şi de a contribui semnificativ la securitatea alimentară. În acest sens, ea a dat ca exemplu preţurile la orez care aproape s-au dublat în cursul lui 2008 şi pe cele la grâu, care urcă rapid, în timp ce preţurile la cartof, a treia dintre cele mai importante culturi din lume, au rămas stabile.
Totodată, ea spus că unul dintre motivele pentru care Peru nu exportă cartofi este faptul că aceştia fac parte din planul de securitate alimentară al acestei ţări şi nu sunt "subiect de speculaţie".
Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Peru în România, Elard Escala, a subliniat importanţa cartofului în economiile unor ţări, dar şi rolul acestuia în alimentaţia persoanelor foarte sărace şi în lupta împotriva sărăciei.
Deşi despre cereale şi petrol se organizează numeroase congrese internaţionale cu participări ilustre, cartoful, de o importanţă similară, are o prezenţă mai "discretă" în dezbaterile mondiale.