Căruntu, BCR: "ANRE ar putea diminua veniturile Transelectrica şi Transgaz"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 martie 2015

Căruntu, BCR: "ANRE ar putea diminua veniturile Transelectrica şi Transgaz"

Reglementatorul pieţei noastre de energie (ANRE) ar putea diminua, în perioada următoare, veniturile Transelectrica şi Transgaz, după ce aceastea au înregistrat profituri foarte mari anul trecut, estimează Mihai Căruntu, coordonatorul echipei de cercetare piaţă de capital din cadrul BCR.

Domnia sa a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă: "Transelectrica şi Transgaz au activitatea complet reglementată. Dacă ANRE va constata că au înregistrat profituri mult prea mari, atunci aplică diminuări de venituri pentru perioada următoare. Nu este un lucru neapărat rău. Cele două companii vor putea realiza în continuare profituri atractive pentru investitori, iar perspectivele de dezvoltare sunt bune".

Transportatorul naţional de energie Transelectrica (TEL) a raportat, pentru anul trecut, venituri totale de 2,8 miliarde de lei, cu 16% peste nivelul din 2013. Profitul net al societăţii a fost de 370 milioane lei, în creştere cu 85% faţă de 2013.

Transgaz (TGN) a înregistrat, anul trecut, un profit net de 507,43 milioane lei, în creştere cu 52% faţă de 2013 (334,49 milioane lei). Veniturile totale ale transportatorului naţional de gaze au urcat, anul trecut, cu 9% în perioada de referinţă, de la 1,55 miliarde lei la 1,69 miliarde lei.

Mihai Căruntu a menţionat că în cazul Transelectrica rezultatele financiare din 2014 au fost influenţate de creşterile de tarif şi de volumele transportate.

Domnia sa a mai spus că ponderea transportului de electricitate este redusă în tariful final (sub 5%) plătit de consumatori, fapt ce permite tarife viitoare rezonabile aprobate de ANRE. În plus, compania are un nou profil de profitabilitate - mult îmbunătăţit, sustenabil, dar şi o evoluţie a implementării regulilor de guvernanţă corporativă, conform sursei citate. Un factor de risc identificat de analiştii BCR constă în volumele de electricitate transportate de companie, care sunt presate de stagnarea consumului intern.

În cazul Transgaz, Mihai Căruntu vede ca principal factor de creştere transportul gazelor din Marea Neagră: "Proiectul de transport al acestor gaze, de peste un miliard de euro este sustenabil, iar Transgaz are suficiente lichidităţi. Ca factori pozitivi am mai identificat ponderea redusă a tarifului de transport în preţul final al gazelor (sub 10%), tendinţa de stabilizare a cantităţilor de gaze transportate, decizii favorabile ale ANRE privind schimbarea structurii tarifului de transport".

Risc ridicat de reglementare pentru distribuitorii de electricitate

Cel mai mare risc de reglementare a fost identificat de analiştii BCR pentru distribuitorii de electricitate. În preţul final, tariful de distribuţie şi furnizare are o pondere substanţială, de peste 30%, susţine Mihai Căruntu, care a subliniat că, din acest motiv, în perioada următoare ar putea avea loc diminuări de venituri reglementate în acest sector, operate de ANRE.

Domnul Căruntu a subliniat: "Concluzia noastră este că profitabilitatea operatorilor de distribuţie este una rezonabilă, nu exagerat de mare. În cazul particular al Electrica, volumele de electricitate distribuite sunt presate de stagnarea consumului intern, dar avem ca factori pozitivi oportunităţile de achiziţii finanţate din capitalul colectat în IPO, reducerea cheltuielor cu consumul propriu tehnologic şi spaţiul de îndatorare pe termen lung".

În opinia sa, este natural ca Electrica să evalueze oportunităţi de achiziţii locale (activele Enel) şi din regiune (distribuţia din Republica Moldova), precum şi preluarea pachetelor minoritare deţinute de FP în filialele sale.

Cotaţia Nuclearelectrica, afectată de implicarea în mari proiecte incerte

Scăderea cotaţiilor Nuclearelectrica de la listare şi până în prezent reflectă, în opinia analiştilor BCR, răspunsul acţionarilor la implicarea companiei în mari proiecte energetice incerte, precum Unităţile 3 şi 4, cablul submarin România-Turcia, hidrocentrala Tarniţa şi proiectele Companiei Naţionale a Uraniului.

"Toate aceste proiecte au fost susţinute de Guvern fără o motivare temeinică, în contextul în care nu ştim dacă piaţa mai are sau nu nevoie de ele pe fondul reducerii consumului local şi regional", apreciază domnul Căruntu.

Reprezentantul BCR susţine că factori de risc pentru evoluţia Nuclearelectrica sunt preţul scăzul al electricităţii, faptul că Unitatea 1 mai poate funcţiona în siguranţă până în 2022-2025 şi creşterea preţului uraniului. Un factor pozitiv este, conform sursei citate, faptul că Nuclearelectrica doreşte să îşi diversifice activitatea şi să îşi asigure profitabilitatea prin preluarea unei distribuţii de electricitate de la Enel România.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Din modul de calcul actual, incluzand taxa de rezervare, rezulta castiguri nesimtzite ale acestor monopoluri, care afecteaza populatia...normal ar fi sa fie sustinuti PRODUCATORII de energie, si nu numai aia "verzi"...

    1. Daca tarnita so 3 so 4 de fac le centrala de la Brazi va scrie aici sunt banii dumneavoastra:-)

      Returnam de 25 de ani ce au cofiscat comunistii dupa 1948(si nu numai,asa ca s-a ajuns pana la CUZA).Valoarea proprietatilor confiscate este depasita, pe putin de10 ori de valoarea returnata pana acum si tot vor mai aparea inca in urmatori 25 de ani solicitari de restituire.Ori noi am avut conducatori tampiti ori ei au fost banditi Altfel se hotara un termen de revendicare de maxim 5 ani si o suma maxima de returnat de 500.000 de dolari si pana acum se termina balamucul ( Biata noastra tara,supta si din inauntru si din afara !)

    Hop si nea Dorel, isi da si el cu parerea... S-a umplut pamantul de analisti....

    1. pai domnule Doru, vino cu o opinie, ar fi mai constructiv daca ai spune ce crezi su ai sustine cu cifre (spre exemplu)

      Eu stiu ce cruzime i-a chinuit in acele timpuri pe bunicii nostril .De la un trai de vis sa ajungi sa mori de foame ,sau sa mananci fiertura de loboda (porceasca) cu stir.Dar nici sa- ti bati joc de un intreg popor.Oalta foare mare hotie este infiintarea Fondului Proprietatea..Acestui fond I s-a alocat 10-20%din actiuni la toate intreprinderile de stat rentabile fara sa se specific un termen limita(pana cand valoarea dividendelor accumulate ar fi egala cu valoare actiunii initiale)ULTERIOR actionari ai F.P au devenit foarte multi straini Actionarii Fondului vor capusa etern aceste societati( intreprinderi ) romanesti?Autorul articolului are cel putin idei tampite Ce sa le mai iei celor doua societati care deja cotizeaza puternic la Fondul Proprietatea.?

      Lasa ca are Caruntu cifre. Crezi ca afirmatia din titlu se sustine in continutul textului? Ar putea, ar fi, sa fie rau ca sa nu fie bine... Hai sa ne facem importanti.

    S-a umplut pamantul de analisti dar si de excroci.

    1. La cum a inchis BCR-ul anul 2014(pe pierdere),nu cred ca d-l CARUNTU are cifrele cu dansul.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb