Casa Albă îi cere Canadei să intervină pentru a opri "Convoiul libertăţii"

G.B
Internaţional / 11 februarie 2022

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Administraţia Biden i-a cerut ieri prim-ministrului canadian Justin Trudeau să folosească "puterile federale" pentru a opri blocada camionagiilor canadieni care protestează împotriva restricţiilor anti-Covid aplicate de guvernul de la Ottawa, scrie Reuters, citată de Digi24.

Demonstraţiile din Canada i-au inspirat şi pe alţii, în ţări precum SUA, Franţa şi Australia, să se alăture protestelor care riscă acum să devină o mişcare internaţională.

Demonstraţiile, în care au fost folosite sute de tiruri şi camioane pentru a bloca drumuri importante de acces dintre SUA şi Canada, au forţat mai multe uzine de automobile să îşi oprească sau reducă activitatea şi au inspirat organizarea altor manifestaţii în state de pe alte continente.

Accesul spre trei puncte de trecere a frontierei americano-canadiane - în Michigan, Dakota de Nord şi Montana - au fost bloacate de camionagii şi de alţi manifestanţi care protestează împotriva restricţiilor legate de Covid-19 pe partea canadiană a graniţei.

Prim-ministrul Canadei a spus joi că blocadele "sunt nocive pentru muncitori, afaceri şi economia ţării". De două săptămâni, camionagiii au blocat centrul oraşului Ottawa, capitala Canadei. În ultimele zile, protestatarii şi-au parcat maşinile de mare gabarit în mijlocul drumurilor care leagă Canada de SUA.

Cel mai aglomerat punct vamal din America de Nord este blocat de protestatari

Joi a fost a patra zi în care manifestanţii au blocat accesul auto pe Podul Amabasador, care leagă Detroit de Windsor - cel mai aglomerat punct de trecere a graniţei din America de Nord.

Mai mult, trecerea frontierei din statul Dakotei de Nord a fost şi el blocat de protestatarii care şi-au parcat tirurile şi utilajele agricole în mijlocul drumului care leagă oraşele Emerson şi Pembina, potrivit Poliţiei Regale Călare a Canadei.

Într-un alt incident, accesul dintre statele Alberta şi Montana a fost şi el blocat de protestatarii anti-Covid.

Vama SUA-Canada din statul Dakota de Nord a fost blocat de protestatari cu tiruri şi utilajele agricole. Foto: Profimedia Images

Protestele camionagiilor au fost iscate de decizia autorităţilor canadiene de a interzice trecerea frontierei persoanelor nevaccinate, cu excepţia cazului în care sunt dispuse să intre în carantină pentru două săptămâni.

"Convoiul libertăţii", cum s-au autointitulat protestatarii, a atras şi alţi manifestanţi care se împotrivesc măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, care includ reguli precum mandatarea purtării măştilor de protecţie, carantine obligatorii şi restricţii împotriva adunărilor publice.

"Vreau ca toate restricţiile să dispară şi nu plec până nu dispar toate regulile", a spus un protestatar din Ottawa pentru CNN, adăugând că este dispus să protesteze cât de mult va fi nevoie. "Pot să încerce să scape de noi, dar nu plecăm."

Camionagiii au perturbat activitatea Aeroportului Internaţional din Ottawa

Blocadele au perturbat transportul de bunuri şi a provocat probleme pentru mai multe uzine auto din apropierea graniţei dintre SUA şi Canada. Ford, General Motors şi Stellantis au anunţat că întâmpină probleme legate de producţie din cauza protestelor.

Între 60 şi 70 de automobile au fost folosite joi în încercarea de a perturba traficul în zona Aeroportului Internaţional din Ottawa. Şoferii au încercuit terminalele de sosiri şi plecări, potrivit unei declaraţii a oficialilor aeroportului.

Între 60 şi 70 de automobile au fost folosite pentru a perturba traficul în jurul Aeroportului Internaţional din Ottawa. Foto: Profimedia Images

Oficialii au luat deja mai multe măsuri legale pentru a întrerupe demonstraţiile.

Primarul oraşului Windsor a declarat pentru CNN că, în decursul zilei de vineri, se vor face demersuri pentru obţinerea unui ordin judecătoresc împotriva protestatarilor. Dacă manifestanţii "nu sunt dispuşi să plece", primarul oraşului a spus că vor fi folosite camioane de tractare şi alte echipamente la "mutarea vehiculelor din drum" pentru a redeschide vama.

"Punctul acesta de trecere este prea important pentru economia naţională a ambelor ţări", a mai spus primarul. "Milioane de oameni de pe ambele părţi ale graniţei au ce mânca datorită acestui punct de trecere."

"Există posibilitatea izbucnirii violenţelor" - oprirea demonstraţiilor, o operaţiune delicată

Dacă protestatarii nu vor pleca, ordinul judecătoresc le va oferi poliţiştilor mai multă autoritatea în felul în care vor răspunde pentru a rezolva situaţia. Cu toate acestea, primarul a admis faptul că oprirea manifestaţiilor este o operaţiune delicată.

"Este foarte frustrant pentru că oamenii vor ca noi să intrăm în forţă peste [protestatari] şi să îi alungăm, dar există posibilitatea izbucnirii violenţelor", a spus primarul canadian. "Am văzut protestatari care şi-au scos răngile de fier când poliţia a încercat să tracteze o maşină. Lucrurile ar putea să se intensifice foarte, foarte repede."

"Încercăm să negociem pentru că nu ne dorim ca, după ce alungăm azi 100 sau 200 de protestatari, să avem de-a face cu alţi 300 care vor veni să îi înlocuiească mâine", a explicat primarul.

Poliţia din Ottawa a spus că s-au făcut 25 de arestări de când au început protestele şi că s-au dat peste 1.500 de amenzi pentru infracţiuni legate de trafic, perturbarea liniştii şi altele.

Proteste similare s-ar putea să aibă loc de partea cealaltă a graniţei. Oficialii americani au avertizat că proteste ar putea avea loc în SUA, acolo unde media conservatoare a discutat în termeni pozitivi despre acest subiect.

Protestele se extind pe plan mondial - SUA, Franţa şi Australia, printre ţările afectate

Evenimentul "Super Bowl", ce va avea loc duminică, ar putea să atragă astfel de proteste, au avertizat oficialii.

Mai mult, protestele s-ar putea extinde şi în alte ţări. Poze cu camionagiii canadieni circulă pe reţelele sociale, iar, de la începutul manifestaţiilor, mai multe figuri importante de extremă dreapta din ţări precum SUA, Australia şi Germania i-au lăudat pe protestatari şi au distribuit mai departe imaginile şi declaraţiile lor, scrie The New York Times.

Participanţi ai "Convoiului libertăţii" din Franaţa, care urmează modelul canadienilor, se îndreaptă spre Paris. Foto: Profimedia Images

Tot activitatea grupurilor de discuţii online s-ar putea să fi stat şi la baza deciziei autorităţilor franceze şi belgiene de a interzice blocarea drumurilor naţionale pentru a preveni proteste similare, informează France24.

Poliţia capitalei Franţei a anunţat că protestul "Convoiul libertăţii", organizat în Franţa de către şoferii care manifestează împotriva restricţiilor anti-Covid-19, va fi oprit la intrarea în Paris.

Protestatarilor le va fi interzis accesul în Paris între 11 şi 14 februarie. Cei care încalcă regulile riscă până la doi ani de închisoare, amenzi de 4.500 de euro şi suspendarea carnetului de conducere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb