Oficiali americani şi ruşi vor lua parte la negocieri de securitate pe 10 ianuarie, în contextul unor tensiuni tot mai mari din cauza Ucrainei, a declarat luni un purtător de cuvânt al administraţiei Biden, citat de Reuters şi Hotnews.
De asemenea, Rusia şi NATO vor participa probabil la alte discuţii pe 12 ianuarie, iar o reuniune regională mai amplă, incluzând Moscova, Washington şi mai multe ţări europene, este programată pentru 13 ianuarie, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Moscova, care a neliniştit Occidentul prin masarea de soldaţi în apropierea Ucrainei, a prezentat o listă de cerinţe privind propunerile de securitate pe care doreşte să le negocieze, inclusiv o promisiune că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina.
"Când ne vom aşeza la masa de discuţii, Rusia îşi poate pune pe masă preocupările sale, iar noi ne vom pune pe masă şi preocupările noastre cu privire la activităţile Rusiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, care a refuzat să fie numit şi a precizat că nu se vor lua decizii cu privire la Ucraina fără implicarea Kievului.
"Vor exista domenii în care putem face progrese şi domenii în care nu vom fi de acord. Despre asta este vorba în diplomaţie", a adăugat acesta.
Preşedintele SUA, Joe Biden, a promulgat luni o lege ce prevede cheltuieli masive şi care, printre altele, va oferi 300 de milioane de dolari pentru o iniţiativă de sprijinire a forţelor armate ucrainene şi alte miliarde de dolari pentru apărarea europeană în sens larg.
Administraţia americană, care crede că preşedintele rus Vladimir Putin ia în considerare o invazie a Ucrainei, fostă vecină sovietică, a promis sancţiuni rapide şi brutale în cazul unei astfel de incursiuni. Rusia neagă astfel de intenţii.
Oficialii ruşi au confirmat anterior că intenţionează să participe la negocierile de securitate din ianuarie cu Statele Unite şi că iau în considerare posibilitatea de a se alătura discuţiilor NATO din 12 ianuarie. Întâlnirile din ziua următoare vor fi găzduite de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa.
1. Degeaba
(mesaj trimis de Keynes în data de 28.12.2021, 15:05)
Revin la un comentariu anterior legat de mercenarii ceceni din Ucraina. Se pare că existența lor pe teren a fost recunoscută ieri când Cecenia, condusă de Kadîrov, și-a declarat din nou loialitatea de necontestat în fața Federației Ruse, amenințând direct Ucraina și Occidentul.
Cecenii sunt gata să lupte ca „forță de infanterie” la ordinele lui Putin și ale Rusiei
Ultima oară ieri, în timpul conferinței de presă anuale pe care Ramzan Kadîrov a susținut-o. Liderul cecen a precizat că cecenii sunt gata să lupte alături de Federația Rusă împotriva Ucrainei și împotriva Occidentului.
„Existența Kievului aduce implicit și existența riscului ca Occidentul să desfășoare baze militare acolo (n.a. - în Ucraina). (...) Sunt convins că președintele nostru (n.a. - Vladimir Putin) nu va permite acest lucru.
Noi, cecenii, suntem gata să acționăm ca forță de infanterie, dislocată oriunde și să îndeplinim fără probleme ordinele”, a conchis Kadîrov, în cadrul conferinței sale anuale, citat de agenția de presă rusă Tass.
Pe de altă parte, în ceea ce privește relația tensionată dintre Federația Rusă și NATO, secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg a decis să convoace Consiliul NATO-Rusia pe 12 ianuarie şi este în contact direct cu Moscova.
La mijlocul lunii decembrie, Rusia a prezentat două proiecte de tratate, unul destinat Statelor Unite, celălalt NATO, în care îşi prezintă cererile de obţinere a unor garanţii care să ducă la detensionarea situaţiei.
Aceste documente interzic extinderea NATO, în special către Ucraina, şi limitează cooperarea militară occidentală în Europa de Est şi fostele ţări membre ale URSS fără a impune măsuri similare Rusiei.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2021, 15:20)
Deci mujicul are voie sa ocupe teritoriile altor state vezi Crimeea, sa creeze enclave separatiste pe teritoriile altor state, Transnistria in Moldova, Donbas in Ukraina, Nagorno Karabah, si mai nou dicteaza directia politica si economica a altor state. Deci ei se simt amentati daca alte state vor sa-si decida singure directia si vor sa fie independente. Noi sa nu ne simtim amenintati ca ei fac exercitii militare la granita altor state, ei insa mimozele se simt amenintate ca Ucraina si Moldova vor sa adere la UE si NATO