Cătălin Chelu: Nu râvnesc la poziţia lui Dinel Staicu

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 septembrie 2008

Cătălin Chelu: Nu râvnesc la poziţia lui Dinel Staicu

"CNVM-ul ar trebui să elimine pragul ăsta de 1% care provoacă atâtea discuţii"

(Interviu cu Cătălin Chelu, Preşedintele SIF "Moldova" şi acţionar la SIF "Oltenia")

Reporter: Ne puteţi explica mai detaliat ce s-a întâmplat în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) de la SIF "Oltenia" de săptămâna trecută. Câţi acţionari au fost prezenţi? Câte voturi au fost suspendate?

Cătălin Chelu: Eu consider că, dacă era o problemă serioasă cu această concertare, era normal să se facă suspendarea voturilor la începutul şedinţei. Ei ce au făcut? Au dat buletinele de vot spre completare, au aşteptat să vadă statistica voturilor, câte sunt "pentru" şi câte sunt "împotrivă", după care au suspendat voturile.

În cadrul AGA au fost prezenţi circa 16% din acţionarii SIF "Oltenia". Voturile care erau pentru menţinerea domnului Staicu în funcţie reprezentau aproximativ 4%, restul de circa 12% erau împotrivă. Ca să îşi atingă scopul trebuiau să fie aproximativ 3% din voturi "împotrivă" şi, deci, au început să suspende voturile.

Puteau să suspende toate voturile "împotrivă", dar interesul lor era altul. Ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă prezenţa ar fi fost 25%? Ar fi suspendat peste 20% din voturi?

Iniţial s-a spus că sunt acţionari care deţin 12% şi acţionează concertat, pe urmă 10%, până la urmă au rămas doar 8%.

Eu am întrebat care este motivul pentru care au fost suspendate voturile, iar domnul preşedinte mi-a spus că aşa a hotărât el, fiind aprobat şi de către vicepreşedinte, dar am să cer oficial să fie demarată o anchetă internă privind suspendarea acestor voturi.

Reporter: Recent au apărut în presă informaţii conform cărora buletinele de vot care au fost trimise la AGA au acelaşi scris şi o parte din ele sunt trimise de pe acelaşi număr de fax. Cum comentaţi acest lucru?

Cătălin Chelu: Nu am de unde să ştiu dacă au fost trimise de pe acelaşi număr de fax, dar nu cred că de la un singur fax pot să trimită mai multe societăţi buletinul de vot.

În legătură cu afirmaţia că ar fi scrisul la fel, astea sunt prostii. Cum să fie scrisul la fel când pe buletinul de vot s-au bifat cruciuliţe? Nu este posibil.

Reporter: Mai mult, se pare că o parte din firmele pentru care există suspiciuni că ar fi controlate de dumneavoastră au aceeaşi adresă. Ce părere aveţi despre acest lucru?

Cătălin Chelu: În primul rând nu sunt firmele mele şi nici nu cred că au aceeaşi adresă. Este adevărat că firmele sunt din Galaţi, dar care este problema că sunt din acelaşi oraş? Membrii Consiliului de Administraţie de la SIF "Oltenia" nu sunt toţi din Craiova?

Reporter: Reprezentanţii SIF "Oltenia" spun că dumneavoastră controlaţi direct şi indirect peste 8,4% din acţiunile SIF5. Este adevărat?

Cătălin Chelu: Nu este adevărat.

Reporter: Aţi contestat în instanţă decizia AGA de săptămâna trecută?

Cătălin Chelu: Încă nu am contestat în instanţă decizia AGA pentru că dânşii nu vor să elibereze decizia. Se găsesc tot felul de motive, că mai durează, că e la notar, dar o să cer instanţei să îi oblige să elibereze această decizie.

Reporter: Domnul Dinel Staicu susţine că aţi încercat să îl înlăturaţi de la conducerea SIF "Oltenia" pentru a putea ocupa funcţia domniei sale. Cum comentaţi acest lucru?

Cătălin Chelu: Este foarte clar că nu doream să fac acest lucru. O persoană nu poate să fie preşedinte la două SIF-uri şi cum eu sunt preşedintele SIF "Moldova" nici nu se punea problema acestui lucru. Afirmaţia domnului Staicu este nefondată, dacă s-ar fi întâmplat acest lucru acum câteva luni aş fi înţeles, dar acum nu are niciun sens.

Eu am votat pentru eliminarea domniei sale deoarece situaţia juridică pe care o are nu este adecvată pentru un preşedinte de SIF. Nimeni nu a vrut să-l termine sau să-l dea jos.

Dacă domnul Staicu nu avea nimic de ascuns nu ar fi procedat aşa. Dar ce om este acela care la început avea circa 14% din SIF "Oltenia", iar după ce a intrat în Consiliul de Administraţie şi a devenit preşedinte a vândut tot? Cum să îl las pe el să administreze o afacere în care eu am investit, cum să am încredere în el? Nu pot să am încredere.

Reporter: Consideraţi că trebuie să se implice CNVM-ul în această situaţie pentru a clarifica povestea voturilor suspendate?

Cătălin Chelu: CNVM-ul ar trebui să se implice şi să rezolve această situaţie. Ar mai trebui şi să elimine pragul ăsta de 1% care provoacă atâtea discuţii. De ce trebuie să fie SIF-urile mai paradoxale decât alte societăţi şi nu intră şi ele în rândul lumii.

O să ajungem în situaţia în care un acţionar majoritar de la o societate o sa vrea sa ia o decizie şi o să vină un acţionar minoritar ce deţine 1-2% să îi spună: Stai că tu acţionezi în mod concertat!

SAPOU

O parte din acţionarii SIF "Oltenia" au decis, în cadrul Adunării

Generale a Acţionarilor de săptămâna trecută, menţinerea lui Dinel Staicu în funcţiile de preşedinte şi director general al societăţii, deşi acesta a fost trimis în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Dinel Staicu este acuzat de către DNA, în două dosare, pentru fraudarea Bancii Internaţionale a Religiilor (BIR).

Problematica acestei şedinţe constă în suspendarea unor voturi ce ar fi schimbat decizia.

Imediat după şedinţa AGA, Dinel Staicu, a declarat, că se va autosuspenda din funcţiile deţinute în cadrul societăţii, adăugând că directorul general al SIF "Moldova", Cătălin Chelu, este cel care a încercat să îl destituie din funcţie.

Insert

În cursul zilei de ieri, domnul Cătălin Chelu a transmis către CNVM şi spre ştiinţa Bursei de Valori Bucureşti o sesizare în care solicită să se facă o investigare cu privire la AGA de la SIF "Oltenia. Domnul Chelu exprimându-şi indignarea faţă de modul incorect şi nelegal în care s-a desfăşurat AGA.

Insert2

Domnul Dinel Staicu, preşedintele SIF "Oltenia", nu a putut fi contactat. La apelarea domniei sale un robot ne informează că "acest telefon este ascultat", după care apelul se termină.

Tudor Ciurezu, vicepreşedintele SIF "Oltenia", ne-a confirmat că pe domnul Staicu îl putem contacta doar pe acel număr.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca se vrea opinia actionarilor de la sifuri,ar fi bine sa se accepte participarea actionarilor la adunari cu ajutorul internetului(s-a incercat la sif1 si 2),publicand pe net din timp materialele,fiecare actionar va vota cf. nr.de actiuni detinute.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb