CĂTĂLIN IVAN: "Sunt de acord cu Viktor Orban că multe lucruri nu merg bine în UE "

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Politică / 12 aprilie 2018

"Sunt de acord cu Viktor Orban că multe lucruri nu merg bine în UE "

Viktor Orban a ieşit, duminică, învingător la alegerile legislative din Ungaria, fiind la al treilea mandat consecutiv la conducerea guvernului de la Budapesta. Partidul Fidesz, pe care l-a fondat în 1988, a obţinut 48,8% din voturile exprimate, un scor mai bun ca în urmă cu patru ani, şi a devansat Jobbik, care a câştigat circa 20% din voturi, în timp ce socialiştii au avut în jur de 12%.

Viktor Orban a reuşit să obţină 133 din cele 199 de mandate în Parlamentul ungar, o "supermajoritate" de două treimi, la fel ca în 2010 şi 2014, care-i va permite o aprobare prin vot a unor modificări constituţionale.

După victorie, Viktor Orban a avertizat Uniunea Europeană, potrivit EFE, că lucrurile nu mai pot continua aşa, precizând: "Nu ne înfruntăm cu Europa. Vrem o Uniune Europeană de succes şi puternică, dar pentru aceasta trebuie ca toţi să putem spune ceea ce ne deranjează". În opinia comentatorilor occidentali, tacticile autoritariste ale lui Orban, inspirate de Rusia, reprezintă o provocare majoră pentru valorile Uniunii Europene.

Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat că graniţele suveranităţii naţionale şi puterile instituţiilor europene ar trebui să fie clar definite. Guvernul ungar îşi menţine poziţia că problemele provocate de imigraţie reprezintă cele mai mari pericole şi provocări pentru viitorul Europei, a mai spus Kovacs.

"Toate grupurile politice şi Parlamentul European sunt de acord că politicile UE şi instituţiile europene trebuie reformate pentru a face faţă noilor provocări în faţa economiei şi societăţii europene", susţine europarlamentarul Theodor Stolojan, adăugând: "Dar ce trebuie schimbat şi cum anume rămâne de convenit între statele membre. Există puncte de vedere diferite. Victoria FIDESZ în Ungaria întăreşte poziţia statelor membre care văd soluţia în direcţia unei integrări limitate. Pentru România, dimpotrivă, o cât mai mare integrare posibilă, la care ţara noastră să fie parte, va avea o influenţă pozitivă din punct de vedere atât politic, cât şi economic. Avem în vedere înclinaţia noastră naturală, dovedită, pentru derapaje politice şi economice".

Europarlamentarul Cristian Preda ne-a precizat: "Orban Viktor e copiat deja de Dragnea. Criticile la adresa UE, înfăţişarea migranţilor ca «invadatori» şi transformarea lui Soros în «ţap ispăşitor» au fost deja asumate de şeful PSD. Aceste teme vor fi probabil folosite în alegerile din 2019".

Victoria clară a lui Victor Orban îi dă un bonus de putere la Bruxelles prin legitimitatea electorală proaspăt redobândită acasă, ne-a declarat europarlamentarul PSD Andi Cristea, menţionând: "Dincolo de retorica sa îndrăzneaţă însă, nu vă aşteptaţi la schimbări radicale în UE sau la Bruxelles, Ungaria nu este un stat cu o populaţie mare. Practic şi metaforic totodată, Orban agită o sabie mare la poarta UE, dar călăreşte, cu tot respectul, un cal mic. Demersurile sale europene capătă greutate abia în combinaţie cu state mai mari precum Polonia. România are ca interes o Europa coezivă, reformată, care să funcţioneze bine şi în favoarea estului. Rămânem eurofili, pozitivi faţă de Bruxelles, dar şi cu o doză crescândă de demnitate necesară".

La rândul său, europarlamentarul Cătălin Ivan a menţionat: "Sunt de acord cu Viktor Orban că sunt multe lucruri care nu merg bine în Uniunea Europeană şi că nu mai pot continua aşa, însă la fel de îngrijorătoare, dacă nu mai îngrijorătoare, este lipsa democraţiei în Ungaria. Nivelul foarte ridicat al corupţiei, sabotarea activităţii politice a partidelor de opoziţie folosind instituţiile statului sunt cel puţin la fel de îngrijorătoare. Din păcate, în Ungaria nu au fost alegeri libere, iar asta nu are cum să ajute nici Ungaria, nici Uniunea Europeană".

Europarlamentarul Laurenţiu Rebega ne-a declarat: "Ce să vă spun?! Omul zice multe şi la bucurie, nu doar la necaz! Aşa şi cu Orban: victoria FIDESZ a fost, probabil, mai mare decât propriile sale aşteptări. Iar după victorie, când toată presa şi opinia publică aşteaptă declaraţii, premierul maghiar a spus o chestie care poate fi interpretată oricum, în funcţie de ceea ce doreşte cel care ascultă. Eu cred că, tocmai, lucrurile vor continua exact aşa ca până acum! Mai exact, Guvernul Orban îşi va continua politica de respingere a migranţilor, iar liberalii din Occident îl vor critica. Cu toate acestea, Ungaria nu riscă aproape nimic pe plan european. Economia maghiară este legată strâns de Germania şi Austria, iar FIDESZ este membru în cel mai puternic şi influent partid european, PPE, adică tocmai grupul politic care face şi desface totul la Bruxelles. Eu aş îndrăzni chiar să speculez că este un fel de înţelegere tacită: Orban este lăsat să spună ceea ce ceilalţi lideri din PPE nu au curajul!

Cât despre România, aici lucrurile sunt mai puţin clare. Vedeţi, vorba poetului, nu este acelaşi lucru dacă doi oameni diferiţi spun acelaşi lucru!

Pentru occidentali există un «naţionalism acceptabil», care este al lui Orban, şi «naţionalisme inacceptabile», de exemplu, cel românesc. România nu a ştiut şi nu ştie să găsească tonul potrivit în politica externă. Fiind foarte obedienţi, nimeni nu are încredere în noi, fie că ne chemăm Iliescu, Băsescu, Dragnea sau Ludovic Orban. Soluţiile pentru noi sunt aici, nu pot veni din afară! Trebuie să avem curaj, responsabilitate şi să nu ne schimbăm la orice adiere de vânt!"

Europarlamentarul Adina Vălean ne-a transmis: "Ironic, Orban are dreptate. Lucrurile nu mai pot continua aşa. E nevoie de «mai multă Europă», nu mai puţină, iar liderii actuali pot găsi inspiraţie în personalităţi pro-europene care au contribuit la istoria noastră comună".

În opinia eurodeputatului Csaba Sogor, fiecare stat membru are dreptul şi responsabilitatea de a-şi exprima propria viziune privind viitorul Uniunii Europene şi de a contribui, fie prin discuţii, fie prin vot la stabilirea politicilor europene care ne vor defini viitorul comun. Domnia sa susţine: "Nici Ungaria, nici România şi niciun alt stat membru nu face excepţie de la această regulă".

Totodată, domnul Sogor consideră că nu există motive pentru care rezultatul alegerilor din Ungaria ar trebui să influenţeze în orice fel politica internă şi externă a României, care sunt prerogative ale Guvernului României. Csaba Sogor speră că guvernele din Ungaria şi România vor menţine relaţii pozitive şi echilibrate, ceea ce va fi în avantajul ambelor ţări, dar mai ales al comunităţii maghiare din România.

Europarlamentarul Maria Grapini ne-a transmis: "Rezultatul alegerilor din Ungaria era previzibil. Viktor Orban a abordat o politică protecţionistă, a promis cetăţenilor independenţa totală în politicile intern , a respins primirea migranţilor şi, evident, că şi-a întărit popularitatea. Cetăţenii nu se uită prea mult la restrângerea unor drepturi, cum ar fi libertatea de exprimare pe care regimul Orban a restrâns-o în ultimii ani şi nici la lipsa de transparenţă în luarea deciziilor la nivel naţional, principii pe care UE pune mare accent şi care ar trebui să ne intereseze că cetăţeni. Viktor Orban face joc dublu. Formaţiunea politică care îl susţine face parte din grupul politic popular din Parlamentul European şi când vine în Parlament vorbeşte despre politicile europene nemaipomenite ale grupului PPE. Când merge în ţară, în Ungaria, le spune cetăţenilor că nu ţine cont de UE, face ce vrea!

Greşeala grupului popularilor este că acceptă jocul dublu al lui Viktor Orban. Este clar că a ştiut să speculeze inteligent subsidiaritatea prevăzută în Tratatul UE, pe care şi noi, România, ar trebui să o utilizăm, dar de acolo până la a vrea să fii în două bărci este cale lungă!

Eu cred că statele membre trebuie să fie consultate în toate problemele majore ale Uniunii şi acest lucru se întâmplă în cadrul Consiliului unde sunt toţi şefii de stat şi de guverne. Nu am auzit ca domnul Orban să fie foarte vocal în multe dintre situaţiile pe care le contestă doar că să-şi crească popularitatea. Cetăţenii maghiari ar trebui să fie informaţi de acest joc dublu, dacă se va dori scăderea şanselor de dezvoltare a naţionalismului extremist şi a scăderii drepturilor cetăţenilor maghiari.

În România, consider că este o mai bună informare a cetăţenilor (nu suficientă însă) şi cred că influenţa lui Viktor Orban va fi mică. Foarte mulţi români nu agreează politica lui Orban şi de aceea cred că nu va putea avea o influenţă substanţială asupra politicii şi alegerilor din România".

La rândul său, europarlamentarul Victor Boştinaru ne-a declarat: "Alegerile confirmă consolidarea regimului iliberal în Ungaria, pe fondul rezultatelor foarte slabe al opoziţiei, atât la extrema dreapta - Jobbik -, cât şi la centrul-stânga fragmentat. Probabil că în Ungaria vor urma patru ani relativ calmi pentru Viktor Orban. Victoria lui însă va stimula evoluţii de tip asemănător în interiorul Uniunii Europene şi mă gândesc nu doar la Europa Centrală şi de Est. Este cu atât mai alarmantă reacţia ministrului de interne din Germania, domnul Seehofer, care pare a fi mai degrabă un susţinător al domnului Orban. În timp ce, alţi colegi din PPE, cum ar fi creştini-democraţii belgieni cer excluderea lui Orban din PPE.

Pentru România, victoria lui Viktor Orban va amâna probabil consolidarea relaţiilor dintre Bucureşti şi Budapesta, în ciuda unor declaraţii mai degrabă optimiste din cele două capitale. În schimb, probabil că puseul naţionalist - revizionist se va accentua cu ecouri directe în Transilvania şi preocuparea e cu atât mai care cu cât, apropierea dintre Budapesta şi Moscova e deja de notorietate, iar Ardealul este locul în care s-ar putea ca acestă cooperare Orban - Putin, ambii proaspăt realeşi cu scoruri foarte mari, să vadă chiar utilizarea raporturilor interetnice ca factor destabilizator".

Viktor Orban: "Poporul ungar a votat în favoarea suveranităţii naţionale"

Poporul ungar a votat în favoarea suveranităţii naţionale la alegerile generale de duminică, a declarat, recent, premierul ungar Viktor Orban, în cadrul unei conferinţe de presă, la parlament, cu media internaţională, transmite MTI, potrivit Agerpres.

Ungurii au decis la acest scrutin că doar ei pot stabili alături de cine vor să trăiască "şi noi trebuie să respectăm această decizie", a subliniat Orban, menţionând că vor fi "schimbări semnificative" în noul său guvern, iar cabinetul urmează să fie remaniat prin cooptarea de "oameni în majoritate noi".

Orban a dat pe de altă parte asigurări că Ungaria este o ţară care doreşte o Europă puternică având state puternice, iar guvernul său ar trebui să susţină o "Europă a naţiunilor" şi nu "Statele Unite ale Europei".

UE cere Ungariei să apere valorile blocului

Comisia Europeană a cerut Ungariei să contribuie la apărarea valorilor Uniunii Europene, după victoria electorală a premierului Viktor Orban. "UE este o uniune de democraţie şi valori", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, adăugând că executivul european şi preşedintele acestuia, Jean-Claude Juncker, cred că apărarea acestor valori este "o datorie comună a tuturor statelor membre, fără nicio excepţie".

Cotidianul de opoziţie Magyar Nemzet îşi încetează apariţia, după 80 de ani de activitate

Ziarul Magyar Nemzet, unul din cele două cotidiene de opoziţie în Ungaria, s-a închis începând de ieri, 11 aprilie, a anunţat editorul său într-un comunicat, citat de site-ul Index.hu, preluat de MTI. Cotidianul nu va mai apărea nici pe online.

Magyar Nemzet este proprietate a magnatului Lajos Simicska, pe vremuri aliat al prim-ministrului de dreapta Viktor Orban, dar care a căzut în dizgraţie şi a fost unul dintre cei mai înverşunaţi oponenţi ai acestuia în timpul alegerilor parlamentare.

Magnatul a anunţat că va închide şi postul Lanchid Radio, iar compania emblematică a grupului, televiziunea de ştiri Hir TV, va fi supusă unor modificări.

Potrivit informaţiilor cotidianului maghiar Nepszava, citate de Rador, politicianul Ungar Peter a făcut o ofertă pentru cumpărarea publicaţiilor Magyar Nemzet şi Heti Valasz, precum şi pentru achiziţionarea postului de radio Lanchíd. Ungar Peter este membru al partidului de opoziţie LMP, cel care abia a depăşit pragul electoral şi a intrat în parlament la alegerile de duminică, dar este moştenitorul unei averi considerabile şi coproprietarul acţiunilor majoritare ale firmei Pio-21 SRL.

La fel ca Vladimir Putin, Viktor Orban şi-a consolidat controlul asupra presei ungare. Szabolcs Panyi, jurnalist de investigaţie, susţine: "Apropiaţii guvernului, şi mă refer la oameni de afaceri, au obţinut împrumuturi ieftine de la bănci controlate de stat ca să achiziţioneze canale media, de pildă au cumpărat al doilea post de televiziune ca anvergură şi l-au transformat în instrument de propagandă".

De asemenea, Viktor Orban a creat, în jurul său, un cerc de oligarhi, care beneficiază de contracte cu statul.

Ungaria: Legea "Stop Soros" ar putea fi printre primele aprobate de noul Parlament

Una dintre primele legi care vor fi aprobate de noul Parlament ar putea fi cea care oferă guvernului posibilitatea de a interzice ONG-urile care susţin migraţia şi reprezintă "o ameninţare la securitatea naţională", a declarat un purtător de cuvânt al Fidesz, partidul condus de Viktor Orban, scrie The Independent, potrivit News.ro.

Noua legislaţie, supranumită "Stop Soros" de guvern înainte de vot, face parte din campania anti-imigraţie a lui Orban care îl are ca ţintă pe omul de afaceri ungar stabilit în SUA, George Soros. Acţiunile sale filantropice au ca scop susţinerea valorilor liberale şi graniţele deschise. "După ce este format Parlamentul la sfârşitul lui aprilie, la începutul lui mai în sesiunea parlamentară vom începe munca necesară intereselor ţării, care ar putea fi chiar pachetul de legi Stop Soros", a declarat purtătorul de cuvânt al Fidesz la postul naţional de radio.

Printre măsurile care ar urma să fie implementate se numără şi înregistrarea obligatorie a ONG-urilor care "susţin imigraţia ilegală", o taxă de 25% pentru donaţiile externe primite de astfel de ONG-uri şi ordine de restricţie pentru activişti prin care le este interzis să ajungă la graniţele UE din Ungaria. Aceste graniţe au fost întărite în 2015 în timpul crizei migranţilor.

Orban a declarat înainte de alegeri că are informaţii că anumiţi activişti sunt plătiţi de Soros. "Ştim numele celor implicaţi şi cum lucrează pentru a transforma Ungaria într-o ţară a migranţilor", a precizat Orban, menţionând că a creat proiectul de lege Stop Soros, care defineşte imigraţia ca fiind o problemă de securitate naţională.

Financial Times: "Un putregai antidemocratic s-a instalat la periferia Uniunii Europene "

Într-o epocă în care autocraţia şi corupţia au pornit în marş, UE proclamă cu mândrie că ea apără democraţia şi statul de drept, scrie Financial Times, potrivit hotnews.ro, precizând: "Dar, în vreme ce mai toţi cei 28 de membri ai blocului se pot lăuda cu acelaşi lucru fără a roşi, un putregai antidemocratic s-a instalat la periferia lui. Dacă nu va fi tratată, putreziciunea se va întinde către centru - şi ar putea în cele din urmă să distrugă pretenţia UE de a fi o comunitate a valorilor. Cel mai evident pericol vine din Ungaria.

(...) Viktor Orban tocmai a câştigat din nou puterea, în urma unei mari victorii electorale. Însă premierul ungar a subminat deja alte instituţii vitale pentru o societate liberă - independenţa justiţiei, libertatea presei şi organizaţiile nonguvernamentale, care pot trage guvernul la răspundere. Ungaria nu e singura problemă. Guvernul Poloniei este investigat de Comisia Europeană pentru subminarea statului de drept.

În Slovacia şi Malta, jurnalişti de investigaţie care cercetau corupţia la cele mai înalte niveluri ale guvernului au fost asasinaţi recent. Crimele nu au fost rezolvate în nici unul dintre cazuri - deşi premierul slovac Robert Fico a demisionat. Între timp, în Cehia vecină, premier este Andrej Babis, un miliardar şi proprietarul a două dintre cele mai mari ziare ale ţării - şi el este investigat sub suspiciunea de fraudă.

Înalţi oficiali ai UE recunosc că Bulgaria, actuala deţinătoare a preşedinţiei rotative a UE, are o problemă persistentă cu crima organizată. Guvernul român s-a ciocnit cu Bruxelles-ul din cauza corupţiei. Multe dintre aceste probleme cangrenează ţări relativ mici, care nu figurează frecvent în presa internaţională. Guvernele lor ştiu cum să joace jocul european, scoţând pe gură vorbele pioase aşteptate de la ele".

Teodor Stolojan: "Toate grupurile politice şi Parlamentul European sunt de acord că politicile UE şi instituţiile europene trebuie reformate ".

Cristian Preda: "Orban Viktor e copiat deja de Dragnea".

Laurenţiu Rebega: "Ungaria nu riscă aproape nimic pe plan european".

Andi Cristea: "Victoria clară a lui Victor Orban îi dă un bonus de putere la Bruxelles".

Viktor Orban avertizează UE că "lucrurile nu mai pot continua aşa".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Tara care e condusă de socialiști tinde spre sărăcie?

    Renega spune bine. 

    Vânzarea ziarului nu e totuna cu închiderea lui, falimentul ei. 

    Adevărul doare, supăra.

    Autostrăzi, drumuri au construit la noi promisiuni fripte: vom face, vom drege dar în realitate nimic. Teoria ca teoria dar practica ne omoară. 

    1. ... vom face, vom drege... de la Dragnea ni se trage. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb