Câteva sute de persoane, membri ai Sindicatului Ţevi Sudate Arcelor Mittal Galaţi, din cadrul Federaţiei Metarom, au pichetat marţi sediul Guvernului, între orele 11:00 - 14:00, nemulţumiţi de faptul că la licitaţia pentru construcţia gazoductului BRUA au fost acceptate doar firme din Rusia şi Turcia.
Preşedintele sindicatului, Ioviţă Lungu, a declarat pentru Agerpres: "Noi protestăm faţă de proiectul BRUA. Cred că nu foarte multă lume din ţară ştie ce înseamnă proiectul BRUA, noi le spunem că acest proiect este sponsorizat prin bani europeni şi bani publici din România, este o variantă de ocolire a teritoriului rusesc, cu gaze aduse din Kazahstan. Noi protestăm deoarece la licitaţia pentru construcţia de ţevi au fost acceptate doar firme din Turcia şi Rusia, ceea ce nu este normal. Banii europeni şi fondurile noastre publice se duc în altă parte în afară de România, unde legile europene spun clar că acest contract trebuie atribuit unităţii noastre, deoarece cel puţin 50% vor fi cu bani din Europa şi producţie europeană şi restul să fie producţie non-europeană. Întreprinderea noastră este capabilă să producă această conductă de 550 de kilometri".
Mai mult, acesta a precizat că sindicatul a deschis un proces împotriva Transgaz.
"Noi, mai departe, am deschis proces la Alba Iulia împotriva Transgaz, acestea sunt singurele modalităţi de a acţiona, dar şi de a ieşi în stradă să îi atenţionăm, că mai sunt oameni în ţară care vor să muncească", a spus Ioviţă Lungu.
Sindicaliştii au sunat din vuvuzele şi au fluturat pancarte pe care scria: "Corupţia voastră e mai tare ca oţelul nostru? Suntem în UE ca să importăm din China?", "Nu plătiţi slujbele din China; protejaţi industria care a mai rămas", "Putin mai producem, ne omorâţi pe toţi?", "Ţevile româneşti - bune în toată lumea, nu şi la noi", "Bani europeni pentru producători europeni, UE = comunitatea oţelului, aţi uitat?".
Ministrul Energiei, Toma Petcu, declara în luna martie că lucrările la gazoductul BRUA (Bulgaria - România - Ungaria - Austria) vor începe la sfârşitul acestui an, iar conducta va fi funcţională în 2020, când ExxonMobil şi OMV Petrom vor începe extracţia gazelor naturale din Marea Neagră.
Noul gazoduct ar fi urmat să aibă o lungime totală de 550 de kilometri. Transgaz va primi de la Comisia Europeană 179 de milioane de euro pentru acest proiect.