Cauzele eşecului lui Donald Trump

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 9 noiembrie 2020

Cristian Pîrvulescu

Gerald Ford, Jimmy Carter, George Bush senior: cei trei preşedinţi ai Statelor Unite - doi republicani şi un democrat - au în comun cu Donald Trump ratarea celui de-al doilea mandat prezidenţial. Sunt sigurii care, după al doilea război mondial, nu au reuşit să-şi reînnoiască mandatul. De fapt, de la Herbert Hoover - ales în 1928 şi care a fost preşedinte în timpul Marii Crize -, până la Gerald Ford - primul şi sigurul preşedinte al SUA care nu a fost ales nici preşedinte, nici vicepreşedinte şi care a preluat mandatul după demisia lui Richard Nixon, în 1975 - deci aproape cinci decenii, toţi preşedinţii care au candidat la propria lor succesiune au reuşit să câştige un al doilea mandat.

În general, un preşedinte american în funcţie este avantajat în raport cu challengerii săi şi-şi poate reînnoi fără mari dificultăţi mandatul. Din 1789, când îşi începea mandatul primul preşedinte american - George Washington - până astăzi, doar 10 preşedinţi, inclusiv Donald Trump, nu au reuşit să câştige al doilea mandat succesiv. Unul dintre aceştia, Grover Cleveland, deşi nu a câştigat al doilea mandat succesiv, fiind înfrânt în 1888, şi-a luat revanşa în 1892 împotriva celui care-l învinsese cu patru ani înainte, Benjamin Harrison, fiind şi al 22-lea şi al 24-lea preşedinte al Americii. Iar în întreg secolul al XIX-lea, în afara celor doi pomeniţi mai sus, doar doi membri ai familiei Adams, John Adams în 1800 şi fiul său, John Quincy Adams în 1828, nu au câştigat al doilea mandat. Iar în secolul al XX-lea, în afara celor patru amintiţi mai sus - Herbert Hoover, Gerald Ford, Jimmy Carter şi George Bush senior - doar William Howard Taft, în 1912, nu a reuşit să câştige un al doilea mandat. Deci Donald Trump este primul preşedinte din secolul al XXI-lea nu câştigă al doilea mandat.

Lipsit de orice experienţă politică - a fost primul preşedinte ales fără să fi ocupat vreodată funcţii politice sau militare -, Donald Trump a încercat să folosească o combinaţie letală de populism şi fundamentalism ca politică de substituţie. Această alegere ideologică l-a pus în situaţia de a fi mereu minoritar, fiind sigurul preşedinte american a cărui popularitate nu a trecut niciodată de 50% în sondajele Gallup. Respingerea sa de către majoritatea opiniei publice americane s-a tradus şi în voturile obţinute, căci nici în 2016, nici în 2020, Donald Trump nu a reuşit să câştige votul popular. Strategia sa a mizat pe câştigarea marilor electori, nu a votului popular, concentrându-se asupra câtorva state şi încercând să descurajeze mobilizarea electorală a democraţilor, ca şi în 2016, printr-o paletă largă de ştiri contrafăcute şi manipulări. Dar victoria lui Joe Biden - un candidat centrist care putea convinge şi electoratul indecis, motiv pentru care s-a încercat compromiterea sa încă din 2019 - era evidentă înainte de 3 noiembrie datorită votului masiv cu anticipaţie care a atins 100 de milioane de voturi. Anticipând o asemenea situaţie, campania Trump a încercat din vară să acrediteze ideea că votul prin corespondenţă este un mijloc de falsificare a alegerilor.

Toţi cei 9 preşedinţi anteriori care n-au fost realeşi au fost victimele conjuncturii politico-economice şi/sau ale luptelor intestine din propriile lor partide. În cazul lui Donald Trump, criza Covid a jucat un rol în înfrângerea sa, dar ceea ce l-a pus dintru-început într-o situaţie complicată a fost propensiunea sa pentru combinaţia ideologică dintre populism şi fundamentalism. Aceasta a fost şi cheia succesului său din 2016 şi cea a eşecului din 2020. Deşi cele două curente ideologice sunt cât se poate de diferite, există un punct comun pe care Donald Trump l-a speculat: populiştii şi fundamentaliştii sunt ostili modernităţii şi consecinţelor sale. Avantajele poziţiei de preşedinte în funcţie - controlul executivului, dar mai ales capacitatea de a impune temele de dezbatere şi de campanie - au fost limitate de orientarea lor ideologică.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. cauza principala , banul lui soros , gates , si a celor care iubesc profitul mai mult decat tara , concretizat in o suta de milioane de scrisori , adica voturi .pana si imigrantii l-au votat pe Trump. o singura categorie l-a votat pe bune , pe biden , cei care nu le place munca .

    1. Bine zis.

    Totuși despre Biden au apărut niște informații ce-l implicau în acte de corupție. Să înțeleg că scandalul Hunter Biden a fost contrafăcut?

    Nu pot să nu admir abilitatea retorică a domnului Cristian Pârvulescu "analist politic" furnizat de fosta Ștefan Gheorghiu publicului neavizat de orientare ideologica stângistă care recurge la diversiunea istorică și pseudodemagogică pentru a masca lipsa totală de calități politice și cognitive a contracandidatului lui Trump și a abate atenția de la succesele notabile de politică internă și externă ale fostului afacerist newyorkez potrivit principiului consacrat din bagajul propagandistic "calomniați/mințiți mereu, sigur va rămâne ceva !".

    Felicitări Bursa ! Deontologic ați intrat în siajul unor publicații ca 24digi și Libertatea la noi, NYT, CNN sau FoxNews la ei.  

    1. de bine , de rau , Bursa . te lasa sa comentezi ce vrei . ce ai spus despre parvulescu e adevarat , dar a scris ce a vrut el , nu i-a spus Bursa ce sa scrie . in zilele astea de cenzura nord koreeana , ar trebui sa spui , multumesc ! cu nyt , cnn, si acum si fox news , nu am treaba , au treaba americanii . la noi incearca sa rezisti 5 minute la digi sri sau la antena 3 ( mai putin m. badea ) si ai sa spui ,felicitari Bursa , serios , nu ironic .

      Bursa mi se pare personal o publicație foarte ok. Sper să rămână la fel în continuare.

      Din păcate este doar excepția de la regula massmediei actuale aservită diverselor interese mai mult sau mai puțin obscure. Sunt de acord însă că acest articol e părtinitor. Părerea mea. 

      Bursa e de 30 de ani asa si din cate stiu eu, nu s-a abatut niciodata de la crezul unei publicatii cu personalitate puternica si fara aservire. Nu poti judeca o publicatie dupa un articol de autor, ca te contrazice alt articol de alt autor si ploaia de stiri de toate orientarile.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb