Caznele unui proiect: fondul suveran

IZABELA SÎRBU, ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 21 aprilie 2010

Un proiect căsăpit?... sau doar încropit?...

Un proiect căsăpit?... sau doar încropit?...

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Fondul de investiţii al statului, redescoperit pe bucăţi

    Varianta optimistă: Fondul de Investiţii Naţional, funcţional abia peste alte şapte luni

    Şapte luni, şase săptămâni şi cinci zile...

    Importantul proiect al Guvernului - Fondul de Investiţii Naţional, se redescoperă în fiecare lună, ca, apoi, după alte luni să aflăm că este încă doar într-o fază "incipientă"....

    Şapte luni...

    Ideea unui fond suveran de inves-tiţii al statului a fost materializată încă de acum şapte luni, în septembrie 2009, dar ruptura guvernului PDL- PSD l-a făcut uitat prin sertarele ministeriale. Toate pachetele statului urmau să fie strânse atunci la un loc într-un megafond de investiţii (denumirea iniţială Fondul Român de Investiţii) care să le valorifice les-ne pe piaţa de capital, să ajute întreprinderile în dificultate şi să sprijine politicile economice şi financiare ale Guvenului. Fondul ar fi devenit cel mai important investitor de pe piaţa noastră de capital, având avantajul că, spre deosebire de instituţiile publice, putea intra şi ieşi lesne din afaceri, oferind şi informaţii reale despre economie şi întreprinderile cu potenţial. Primii bani pentru constituirea fondului urmau să vină de la CEC şi rezerva valutară a BNR

    ...şase săptămâni...

    Noul Guvern Boc a redescoperit noul proiect, dar, la nivel de intenţie, l-a redimensionat, reducându-l doar la participaţiile Ministerului Economiei şi ale AVAS. Ca urmare i-a schimbat şi numele, tot în etape. Întâi Fondul Naţional de Investiţii. Speriat de fostul experiment FNI, Guvernul i-a schimbat rapid numele, inversând ultimele două cuvinte. Aşa a apărut Fondul de Investiţii Naţional. Doar cu numele, nimic aşezat pe hârtie. Doar aproximări că ar putea avea din start un portofoliu de un miliard de euro. Nimic despre CEC şi rezerva valutară.

    Acum vreo şase săptămâni, ministrul economiei, Adriean Videanu, ne anunţa că, în câteva săptămâni, proiectul va intra în primă lectură pe masa Guvernului.

    ...cinci zile.

    Între timp, au mai trecut şi vreo cinci zile, ca să forţăm comparaţia cu filmul lui Mungiu, iar surse din Ministerul Economiei susţin că proiectul este într-un stadiu "foarte incipient": OPSPI şi AVAS au constitit abia o listă a participaţiilor statului în diverse companii. Lista completă cu participaţiile statului exista încă de acum şapte luni, ataşată la vechiul proiect.

    Nici vorbă acum, însă, despre demararea procedurilor de evaluare.

    Pentru ca Fondul să devină realitate sunt necesare luni bune de lucru intens şi promovarea mai multor hotărâri de Guvern.

    Aceleaşi surse mai afirmă că, după aprobarea constituirii Fondului, cu patrimoniul aferent, trebuie avizate mijloacele de valorificare a activelor. Apoi, trebuie realizate evaluările necesare, după care trebuie aplicate procedurile de obţinere a lichidităţilor.

    Ieri, a apărut şi informaţia că va fi implicat în noul fond şi CEC şi BNR...

    Exact ca acum şapte luni... Şi atunci? De ce a trecut atât timp ca Guvernul să redescopere ce avea deja pe masă de luni bune?

    ...şi din nou şapte luni...

    Toate aceste operaţiuni vor necesita mult timp şi multe licitaţii (pentru desemnarea evaluatorilor şi a intermediarilor pentru ofertele publice). Numai selectarea evaluatorilor şi a intermediarilor va dura 3-4 luni, mai susţin surse din OPSPI. Banii obţinuţi din valorificarea activelor ar urma să fie folosiţi la finanţarea investiţiilor.

    Prin Ministerul Economiei se zvoneşte că s-ar mai fi făcut o evaluare sumară a participaţiilor minoritare ale statului, în urmă cu vreo trei ani, fix înaintea crizei. La vremea respectivă, statul ar fi putut câştiga vreo trei miliarde euro, faţă de miliardul pe care speră acum să îl obţină prin constituirea fondului.

    În ritmul actual, avem toate şansele ca acest proiect anticriză să fie trecut prin Guvern peste vreo şapte luni, şi să devină cu adevărat funcţional peste vreo doi-trei ani, când criza va fi fost deja depăşită.

    Nu de alta, dar statul mai are o experienţă similară - Fondul Proprietatea - nelistat nici după patru ani, trei luni, şi două zile de la înfiinţare...

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Asta este parerea mea; nu se va face. Si stiti de ce ? Fondul va presupune "miscari de trupe" si la OPSPI si la AVAS. Credeti ca salariatii de acolo sunt asa doritori sa dea certitudinea de azi pe nesiguranta de maine ? Eu nu cred.

      Iar daca se va face, credeti ca va avea rezultate fulminante ? Iarasi eu nu cred. Poate sunt rautacios, dar si acolo vor lucra functionari care vor avea tot interesul sa gestioneze mult si bine patrimoniul primit spre administrare. 

      1. si daca se va face va fi mult mai tarziu decat zic guvernantii

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb