Lumea medicală la nivel global este în alertă după apariţia ultimului virus, care îşi fac "de cap" în China. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a convocat, pentru azi, o întâlnire de urgenţă a unei comisii de experţi, pentru a analiza dacă epidemia cu coronavirusul care provoacă pneumonie din China reprezintă o urgenţă internaţională.
Convocarea întâlnirii a avut loc după răspândirea virusului din oraşul chinez Wuhan, unde au fost infectate aproape 200 de persoane, în alte oraşe din China, inclusiv în Beijing şi Shanghai, un al patrulea caz fiind depistat în afara Chinei.
Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut luni mobilizarea în vederea opririi "hotărâte" a extinderii noului virus care a ucis trei oameni în ţară, din decembrie, şi a început să contamineze state vecine. China a anunţat luni a treia moarte din cauza misteriosului virus apărut luna trecută, în contextul în care epidemia s-a extins către nordul şi sudul ţării, cu doar câteva zile înainte de marea migraţie de Anul Nou chinezesc.
Potrivit autorităţilor, epidemia era localizată până acum la Wuhan (centru), o aglomeraţie cu aproximativ 11 milioane de locuitori, unde virusul din familia SARS - a apărut luna trecută. Însă, pentru prima oară, autorităţile sanitare au semnalat cazuri noi în alte oraşe din ţară - două la Beijing (nord) şi altul la Shenzhen, o metropolă situată în sudul extrem, în dreptul Hong Kongului. Coreea de Sud a anunţat la rândul ei primul caz de boală, la o femeie din China care a călătorit duminică din oraşul chinez Wuhan la Aeroportul Internaţional Incheon, informează news.ro. Sute de milioane de turişti chinezi vor călători în ţară şi în străinătate în timpul vacanţei pentru Noul An chinezesc, care va începe în această săptămână. Virusul provine din aceeaşi familie de coronavirusuri ca Severe Acute Respiratory Syndrome-SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), care a omorât aproape 800 de oameni la nivel global în timpul epidemiei din 2002/2003, care a debutat tot în China. Simptomele includ febră mare şi dificultăţi de respiraţie, similare cu multe alte afecţiuni respiratorii, ceea ce implică complicaţii în diagnosticare. Comisia Naţională pentru Sănătate din China a anunţat intensificarea eforturilor de prevenţie, dar a recunoscut că nu cunoaşte încă sursa virusului.