CAZURI CONTRABANDĂ

Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 26 martie 2015

Grupare de criminalitate organizată, descoperită cu suportul SRI

Autorităţile din judeţele Timiş şi Arad suspectează că, în perioada august 2014 - februarie 2015, pe raza celor două judeţe şi a unor localităţi limitrofe a acţionat o grupare de criminalitate organizată transfrontalieră, care a avut ca principală preocupare infracţională contrabanda cu ţigări, provenite în special din Ucraina.

Din probele administrate de autorităţi, rezultă că ţigările provenite din contrabandă, în zona respectivă, erau achiziţionate în special de pe raza judeţului Suceava, fiind transportate cu regularitate de 3-4 ori pe săptămână, în autovehicule prevăzute cu spaţii special amenajate, ulterior fiind depozitate la diferite adrese, în vederea comercializării.

S-a reţinut că, în perioada menţionată, membrii grupării infracţionale au efectuat peste 24 de de transporturi, reuşind să achiziţioneze şi ulterior să comercializeze peste 150 de baxuri de ţigarete provenite din contrabandă, în valoare de aproximativ 250.000 de euro.

La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Timişoara urmau să fie aduse, în vederea audierii, un număr de 26 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul Operaţiuni Speciale Timişoara. Totodată, la percheziţii au participat şi efective din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Timişoara şi IJJ Suceava.

Ţigarete de contrabandă de 72.000 de lei, la Salonta

În data de 7 martie, la PTF Salonta, din judeţul Bihor, s-a prezentat, pe sensul de ieşire din ţară, pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, cetăţeanul ucrainean Oleh H., în vârstă de 37 de ani, care conducea o autoutilitară marca Mercedes Benz Sprinter, însoţit de cetăţeanul ucrainean Rustam P., în vârstă de 38 de ani.

La controlul specific efectuat, au fost descoperite ascunse, între compartimentul marfă şi spaţiul destinat pasagerilor, într-un loc special amenajat, mai multe pachete de ţigarete marca Marlboro Gold Night, pe care erau aplicate timbre de Ucraina, pentru care cei doi nu posedau documente de provenienţă.

Persoanele în cauză au declarat că ţigările nu le aparţin şi că nu ştiau că o cantitate de ţigări se află ascunsă în autovehicul.

Produsele au fost inventariate, rezultând 189.980 de ţigarete, în valoare totală de aproximativ 72.000 de lei. Atât ţigările, cât şi autovehiculul, în valoare de aproximativ 20.000 lei, au fost reţinute în vederea confiscării, iar cetăţenilor ucrainieni li s-au întocmit acte de urmărire penală, pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere în afara antrepozitului fiscal, fără să fie marcate corespunzător.

Ţigări ascunse în adăposturile animalelor şi scorburile copacilor

În zona de Frontieră Sighetu Marmaţiei a fost declanşată, în 4 martie, o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări de provenienţă ucraineană.

În urma monitorizării zonei de competenţă şi a unor măsuri specifice, poliţiştii de frontieră au observat, pe o păşune dintre localităţile Onceşti şi Berbeşti, jud. Maramureş, trei bărbaţi care transportau, în spate, mai multe colete voluminoase.

Deşi au încercat să fugă, persoanele în cauză au fost reţinute, fiind descoperite 27 de baxuri care conţineau ţigări de provenienţă ucraineană, iar în imediată apropiere, într-un adăpost de animale şi în scorbura unui copac, încă 47 de baxuri, din acelaşi lot.

Cele trei persoane, domiciliate pe raza jud. Maramureş, care au recunoscut implicarea în activitatea infracţională, declarând că au vrut să facă bani din contrabandă, împreună cu ţigările de contrabandă, au fost reţinute.

A doua zi dimineaţă, au mai fost descoperite zece colete cu ţigări - 41.927 de pachete de diferite mărci, de provenienţă ucraineană, în valoare de 374.000 de lei, întreaga cantitate fiind ridicată în vederea confiscării.

Cei trei tineri sunt cercetaţi acum pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

Colete "pescuite" cu lanseta, pe malul Prutului

11.000 de pachete de ţigări de diferite mărci, în valoare de aproximativ 122.155 lei, au fost găsite în colete transportate de patru persoane, cetăţeni români, la frontiera Tutora, din judeţul Iaşi, în data de 3 martie.

Poliţiştii de frontieră au reţinut persoanele, care au trecut ilegal ţigările, trăgând coletele cu lansete de pescuit, de pe malul moldovenesc al râului Prut.

A fost dispusă confiscarea ţigaretelor şi a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

Cercetările continuă, împreună cu autorităţile de frontieră din R. Moldova, în vederea stabilirii întregii arii infracţionale şi depistării tuturor persoanelor implicate.

Mai multe acţiuni de contrabandă, la final de februarie

În zona SPF Rădăuţi - ITPF Sighetu Marmaţiei, poliţiştii de frontieră au oprit pentru control, în 27 februarie, pe raza localităţii Vicovu de Sus, un autoturism marca Hyundai Santa Fe, condus de un cetăţean român în vârstă de 44 ani, domiciliat în judeţul Suceava.

În autoturism, au fost găsite ascunse în bord, portiere şi roata de rezervă, 2.530 de pachete cu ţigări, de diferite mărci, de provenienţă ucraineană.

Întreagă cantitate de ţigări, în valoare de 25.300 lei, a fost ridicată în vederea confiscării, iar autoturismul în valoare de 10.000 lei a fost indisponibilizat la sediul SPF Brodina, în vederea continuării cercetărilor.

La aceeaşi dată, pe raza localităţii Valea Vişeului, jud. Maramureş, într-un autoturism al cărui şofer, la observarea patrulei poliţiei de frontieră, a demarat în trombă, încercând să fugă, au fost descoperite mai multe baxuri ce conţineau 5.960 pachete cu ţigări din Ucraina, în valoare de 52.800 lei, cantitatea fiind ridicată în vederea confiscării.

În 25 februarie, poliţiştii de frontieră de la PF Vişeu de Sus au organizat şi desfăşurat o acţiune, în zona de responsabilitate, pe linia combaterii contrabandei cu ţigări.

A fost identificat un autoturism marca Skoda, ce avea în portbagaj şase colete cu ţigări.Totodată, în apropiere a mai fost descoperit un autoturism, marca BMW, care avea rolul de antemergător în asigurarea transportului ilegal de ţigări.

Pe timpul verificărilor, s-a constatat că autoturismul marca BMW este radiat din circulaţie din luna ianuarie 2015.

Lucrători din cadrul aceluiaşi sector, pe timpul unei acţiuni pe linia combaterii contrabandei cu produse accizabile din tutun, au depistat în trafic, pe raza localităţii Bogdan Vodă, jud. Maramureş, un autoturism al cărui şofer, la observarea patrulei poliţiei de frontieră, a întors şi a virat pe o stradă lăturalnică.

Drept urmare, s-a trecut la urmărirea autovehiculului, care a fost descoperit abandonat. La controlul efectuat asupra acestuia au fost descoperite mai multe baxuri cu ţigări, fapt pentru care a fost condus la sediul sectorului, în vederea continuării cercetărilor.

Ţigările aflate în autoturism au fost inventariate, rezultând cantitatea de 15.370 de pachete, în valoare de 136.000 lei.

Trafic ilegal, cu caii

În zona de Frontieră Iaşi, în timpul unei acţiuni specifice, un autoturism marca Renault Laguna, condus de un cetăţean român de 29 ani, însoţit de un tânăr de 24 de ani cu antecedente penale (fiind depistat în anii 2013 şi 2014 că încearcă să introducă ilegal ţigarete de contrabandă în România), transporta mai multe colete voluminoase, încărcate cu 7.880 de pachete marca Ashima.

Cei doi tineri au declarat că au găsit coletele la ieşirea din satul Bosia şi intenţionau să le transporte la o secţie de poliţie de pe raza municipiului Iaşi.

De asemenea, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Iaşi au organizat o acţiune specifică, în data de 4 februarie, pe timpul căreia au depistat, pe malul râului Prut, cinci colete ce conţineau cantitatea de 6.880 pachete de ţigări de diferite mărci.

Ţigările descoperite în cele două cazuri, în valoare totală de 141.317 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, în cauză fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

Cercetările continuă împreună cu autorităţile de frontieră ale statului vecin, în vederea stabilirii întregii arii infracţionale şi pentru identificarea tuturor persoanelor implicate.

Tot la Iaşi, în 5 februarie, un echipaj al poliţiei de frontieră, care execută misiunea cu autospecială dotată cu aparatură de termoviziune, a observat, pe direcţia localităţii de frontieră Vânători, un atelaj hipo, care se deplasa dinspre fâşia de protecţie către interiorul ţării.

Cele două persoane implicate au declarat că se aflau în zonă pentru a demola o clădire abandonată din cadrul unei ferme părăsite.

În urma controlului atelajului, au fost descoperite, pe lângă diverse unelte, şi mai multe pachete de ţigări marca Plugarul, cu timbru de acciza R. Moldova, pe care cei doi au declarat că le-au cumpărat din municipiul Galaţi pentru consumul propriu.

Extinzând cercetările în zonă, în apropierea fâşiei de protecţie, într-un canal colector, autorităţile au descoperit 20 de saci de rafie, în care se aflau pachete cu ţigarete din acelaşi lot.

În urma inventarierii celor 20 de saci, a rezultat un număr de 17.201 pachete ţigarete, în valoare de 75.836 lei, care au fost ridicate în vederea confiscării.

Unul dintre cei doi români a mai fost depistat de poliţiştii de frontieră gălăţeni în anul 2009, în cadrul operaţiunii Mateloţii, încercând să introducă ilegal ţigarete de contrabandă în România.

Ţigări fabricate în Grecia, la bordul unei nave

730 de pachete de ţigări marca Assos, fabricate în Grecia, au fost identificate, în 5 februarie, la nivelul 3 al unei nave sub pavilion Panama, cu un echipaj format din 13 marinari, navă aflată la încărcare cu cereale în Portul Galaţi.

Extinzând cercetările, echipa de control a mai descoperit în plafonul sălii de comandă a navei alte 1.470 de ţigarete, aceeaşi marcă.

Ofiţerul secund, un cetăţean sirian în vârstă de 25 de ani, a declarat că ţigările îi aparţin şi că le-a cumpărat din Turcia, intenţionând să le comercializeze.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii ţigaretelor, în valoare totală de 5.404 lei, în vederea confiscării, cetăţeanul sirian fiind sancţionat contravenţional cu amendă, în valoare de 10.000 lei.

Contrabandă şi împuşcături

În 31 ianuarie, pe raza localităţii de frontieră Teceu Mic, judeţul Maramureş, localitate situată pe malul românesc al râului Tisa, au fost surprinse mai multe persoane de sex masculin care trecuseră prin apă, din Ucraina, şi depozitau pe malul românesc, unde se află staţionată o autoutilitară, mai multe colete voluminoase.

La intervenţia poliţiştilor de frontieră, bărbaţii nu s-au supus, fapt pentru care a fost executat, conform procedurilor legale în vigoare, un foc de avertisment în plan vertical.

Nici de această dată persoanele în cauză nu s-au oprit, abandonând coletele şi sărind în apele râului Tisa, retrăgându-se în Ucraina. La faţa locului au fost descoperite 27 de colete ce conţineau ţigări şi un microbuz marca Volkswagen, înmatriculat în România, cu care ar fi urmat să fie transportate ţigările.

Cele 18.780 de pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 167.000 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar microbuzul a fost indisponibilizat pentru continuarea cercetărilor.

Poliţiştii de frontieră din Moldova s-au implicat în identificarea unor traficanţi

Pe direcţia localităţii de frontieră Horodiştea, doi bărbaţi încărcau, în 21 ianuarie, colete voluminoase în două autovehicule de teren, parcate în apropierea malului românesc al răului Prut. Cele două persoane nu s-au supus somaţiilor legale şi au fugit, abandonând mijloacele de transport.

În interiorul unuia dintre autovehicule, înmatriculate în Bulgaria, au fost descoperite 35 de colete, ce conţineau 17.500 pachete de ţigarete de diferite mărci, cu timbru de acciză R. Moldova.

Poliţiştii noştri de frontieră au procedat la informarea omologilor din Republica Moldova despre evenimentul de frontieră produs. La data de 23 ianuarie autorităţile de frontieră din Moldova au informat că, în urmă cercetărilor efectuate, au identificat şapte persoane implicate în activitatea infracţională.

Ţigaretele, în valoare de 156.247 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar autovehiculele în valoare de 22.100 lei au fost indisponibilizate până la finalizarea cercetărilor.

Autovehicul de mare tonaj, abandonat de traficantul de tutun

Un autovehicul de mare tonaj se deplasa dinspre frontiera de stat spre interiorul ţării, în data de 17 ianuarie.

Pe rază localităţii de frontieră Frătăuţii Noi, din judeţul Suceava, poliţiştii de frontieră au procedat la oprirea acestuia, folosind semnalele acustice şi luminoase ale autospecialei din dotare, însă şoferul a ignorat semnalele, continuându-şi deplasarea în mare viteză.

Ulterior, poliţiştii de frontieră au executat 12 focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale, însă nici de această dată şoferul nu a oprit, virând pe un teren agricol şi abandonând camionul.

Autovehiculul era neînmatriculat şi plin cu ţigări de provenienţă ucraineană. Acesta a fost condus la sediul Poliţiei de Frontieră, unde, în urma inventarierii ţigărilor, a rezultat cantitatea de 88.720 pachete, de diferite mărci, din Ucraina.

Ţigările, care valorau peste 200.000 de euro, au fost ridicate în vederea confiscării, iar camionul în valoare de 22.000 de lei, a fost indisponibilizat la sediul Poliţiei de Frontieră.

Cercetările se efectuează sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, în vederea identificării persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale, fiind anunţate despre eveniment şi autorităţile de frontieră din Ucraina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb