România a exportat în Italia bunuri în valoare de peste 4,6 miliarde de euro, reprezentând 17,9% din totalul exporturior româneşti, şi a importat în valoare de aproximativ 6 miliarde de euro, se arată într-un comunicat remis joi, agenţiei NewsIn, al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).
Acest trend ascendent va continua şi în 2007, Italia rămânând o piaţă de desfacere a produselor româneşti cu o pondere de 18,3% din totalul volumului de export al României şi a doua piaţă de origine pentru mărfurile aduse în Romania (după Germania), cu o pondere de 12,9% din totalul importurilor, au declarat reprezentanţii CCIR în cadrul unei întâlniri cu firmele din Italia şi România cu profil agro-alimentar.
"Relaţiile comerciale italo-romane au traversat o fază lungă de expansiune. Acest lucru a făcut ca ţara noastră să dobândească rolul de partener comercial de prim rang al Italiei, cu o activitate de schimburi reciproce în continuă creştere. Peste 16,2% din volumul schimburilor comerciale ale României s-au desfăşurat cu Italia", a declarat Simona Marascu, consilier în Ministerul pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale prezent la acest eveniment.
În România activează 22.314 societăţi italiene, cu un total al investiţiilor directe de 736 milioane euro. Formele de investiţie realizate merg de la cumpărarea de institute de credit locale preexistente (Unicredit, Veneto Banca, S. Paolo), la deschiderea de sucursale (Banca di Roma) şi până la constituirea de desk - Italia pe lângă bancile internaţionale care operează aici (Banca Popolare di Vicenza). Pe de altă parte, se înregistrează prezenţa unor grupuri de dimensiuni mari în sectorul energetic, textil, chimic şi siderurgic: Enel, Grupul Pirelli şi Grupul Tenaris, Ansaldo, Butangas, Italstrade.