Doar ceva mai mult de o treime din camerele teritoriale au rămas fidele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) după Adunarea Generală de joi care s-a soldat cu realegerea lui Victor Babiuc la preşedinţia ei, căci reprezentanţii a 26 de camere teritoriale (dintr-un total de 42) s-au retras înainte de vot cu intenţia să constituie o Uniune paralelă.
Mihail Vlasov - fostul vicepreşedinte CCIR - ambiţiosul care nu a renunţat niciodată să-şi dorească preşedinţia, a făcut tot ceea ce a putut să-şi impună formula de vot care l-ar fi propulsat în scaunul visat şi să o împiedice pe cea promovată de preşedintele în exerciţiu Victor Babiuc.
Drept urmare, şase ore Adunarea a deliberat (zbierete, înjurături, scandal) asupra reprezentativităţii membrilor care pot să voteze valid.
În cuprinsul Adunării Generale, cei 25 de aliaţi ai lui Vlasov reprezintă, totuşi, o minoritate, pe care cei prezenţi nu au validat-o, în integralitate, să voteze (cum şi-ar fi dorit Vlasov).
Partida lui Babiuc afirmă că, din cei 25, au fost excluse cele mai importante Camere teritoriale - Bucureşti, Constanţa, Cluj, Dolj, Prahova, Gorj, Galaţi - pentru că, într-o adunare pregătitoare, camerele mai mici (cele 25) s-au votat unele pe altele, între ele.
Constatând după şase ore că şansele de succes i se diminuea-ză, Mihail Vlasov a apelat la ges-turi spectaculoase - a rupt Statutul CCIR (la care, pe atunci, era, încă, vicepreşedinte) şi a părăsit sala, rostind sonor: "Plec, cine vrea, să vină după mine!"
Se pare că, în acel moment, aliaţii săi n-au priceput mesajul şi nu s-a urnit nimeni. Vlasov s-a dus în hol, a fumat o ţigară, a văzut că nu vine nimeni, aşa că s-a întors, dar, nu la prezidiu, ci în sală. A stat ce a stat şi s-a întors în prezidiu.
Babiuc a dat pauză, timp în care, probabil, Vlasov le-o fi explicat aliaţilor că la vorba magică "Plec!", ei trebuie să vină şi ei.
După pauză, Vlasov s-a dus la microfon şi le-a zis "Plec!" şi atunci au venit şi ei.
Cei rămaşi la Adunare l-au votat preşedinte pe Babiuc, dar, în condiţiile în care douăzeci şi şapte de camere vor să facă o altă instituţie centrală, victoria lui este o victorie a lui Pyrus.
Vineri, cele 26 de camere teritoriale secesioniste au transmis un Comunicat în care îl acuză pe Babiuc de două pagini de fărădelegi (rezumate) faţă de Statutul CCIR. Dincolo de umorul pe care îl gâdilă involuntar, situaţia sistemului cameral românesc devine mai tristă şi mai nesemnificativă pentru mediul nostru de afaceri.