CCR: Înfiinţarea Comisiei pentru evaluarea democraţiei este constituţională

Elena Deacu
Politică / 15 iulie 2015

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins miercuri, ca neîntemeiată, sesizarea PNL privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept în România.

În consecinţă, înfiinţarea acestei comisii nu încalcă Constituţia.

Pe 24 iunie, senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a anunţat că PNL va ataca la CCR hotărârea Senatului privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept în România.

"Am decis să atacăm la CCR hotărârea proaspăt votată de Senat privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept în România (...) imediat după publicarea în Monitorul Oficial", declara atunci senatorul PNL.

Liberalul preciza că prin, constituirea acestei comisii, preşedintele Senatului şi majoritatea parlamentară fac un "abuz".

"Senatul are dreptul, Constituţia îi permite să constituie aceste comisii speciale, în principal pentru a elabora mai uşor anumite texte, legi, dar se prevăd şi alte scopuri care motivează constituirea comisiei, care trebuie să fie în acord cu Constituţia şi aici avem de-a face cu o încălcare a textului constituţional", a spus Popa.

El mai susţinea că scopul comisiei este subiectiv, arătând că acele concluzii ale acestui for vor fi abuzive.

De asemenea, liberalul preciza că independenţa şi imparţialitatea sistemului judiciar sunt prevăzute în două decizii ale CCR.

Plenul Senatului a adoptat în luna iunie, cu 66 de voturi pentru, 34 împotrivă şi 4 abţineri, proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept în România.

Senatul a fost de acord ca din comisie să facă parte 9 membri (4 de la PSD, 3 - PNL, unul - PLR şi unul - UDMR), dar grupul PNL a votat împotriva constituirii acestei comisii şi a refuzat să îşi desemneze reprezentanţi.

Din partea grupului senatorilor PSD, din comisie fac parte Georgică Severin, Frătean Alexandru, Timotei Stuparu, Gabriela Creţu, din partea PLR - Daniel Barbu, din partea UDMR - Pataki Csaba.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a prezentat Biroului permanent un memorandum privind înfiinţarea Comisiei speciale pentru evaluarea stării de democraţie şi a statului de drept, urmând ca liderii grupurilor să discute această propunere cu partidele pe care le reprezintă în Senat.

În hotărârea privind constituirea Comisiei speciale se arată că, în luna aprilie 2016, comisia va prezenta Senatului raportul final asupra activităţii desfăşurate, însoţit de recomandări "de lege ferenda".

"Se constituie Comisia specială pentru evaluarea stării de democraţie şi a statului de drept în România în scopul de a întocmi şi de a prezenta Senatului şi, prin intermediul acestuia, societăţii româneşti o evaluare amănunţită, analitică şi obiectivă atât a calităţii practicilor şi instituţiilor democratice din România, cât şi a modului în care puterile în stat funcţionează potrivit principiului constituţional al separaţiei, echilibrului şi controlului reciproc", se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit hotărârii, Comisia specială are următoarele atribuţii: organizează dezbateri publice şi consultări cu societatea civilă, mediul academic şi reprezentanţi ai instituţiilor, întocmeşte o documentare extensivă cu privire la tematica aflată sub evaluare.

De asemenea, printre atribuţiile Comisiei se află realizarea unui raport care va măsura participarea şi reprezentarea politică, densitatea şi intensitatea reţelelor de asociativitate, libertatea de exprimare, respectul faţă de minorităţile de orice natură, gradul de acceptabilitate a pluralismului, raportul dintre viaţa privată şi securitatea colectivă, capacitatea de reglare a erorilor şi abuzurilor instituţionale, responsabilitatea politică, transparenţa deciziilor guvernamentale, calitatea deliberării instituţionale şi a dezbaterii publice, independenţa şi imparţialitatea sistemului judiciar, rigoarea şi raţionalitatea procedurilor, controlul Parlamentului asupra Executivului, controlul civil asupra instituţiilor de forţă, consistenţa drepturilor şi libertăţilor individuale, precum şi a garanţiilor constituţionale, formele şi eficacitatea controlului cetăţenesc asupra tuturor instituţiilor şi puterilor statului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Salut comisia din tot sufletul. Avem nevoie de ea pentru ca sub sintagma de stat de drept ni se baga pe gat toate mizeriile. Intai avem nevoie de democratie, si apoi de stat de drept. Unde statul de drept afecteaza principiile democratice, trebuie renuntat la staul de drepti. Puterea in primul rand trebuie sa fie legitima, a noastra a celor care platim taxe aici, nu a celor asimilati noua. Esti cetatean daca platesti taxe aici ! Daca nu platesti, cere drepturi cui ii platesti nu noua !

    Traim timpuri in care nemtii si americanii ii invata pe Greci democratia.

    Ridicolul situatiei este absolut delicios. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb