Comisia Europeană (CE) a anunţat că Essen (Germania), Ljubljana (Slovenia), Nijmegen (Olanda),Oslo (Norvegia) şi Umeå (Suedia) sunt cele cinci oraşe finaliste selecţionate pentru următoarea etapă a premiului "Capitala europeană verde 2016". În fiecare an, acest premiu este decernat unui oraş european ca recompensă pentru realizările sale din perspectiva unui mediu durabil.
Pentru prima dată de la crearea competiţiei, au fost eligibile pentru a candida oraşe din întreaga Europă cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori. Anterior, doar oraşele cu mai mult de 200.000 de locuitori erau eligibile.
Comisarul UE pentru mediu, dl Janez Potoènik, a declarat: "Această listă de finalişti prezintă o mare diversitate, cu oraşe mari şi mici care concurează pentru a câştiga titlul de < Capitala europeană verde 2016 >. Este încurajator să constat calitatea acestor candidaturi care prevăd, toate, parteneriate între autorităţile locale şi cetăţeni menite să amelioreze mediul urban şi să încurajeze dezvoltarea durabilă."
Essen, Ljubljana, Nijmegen, Oslo şi Umeå au fost selecţionate dintr-o listă de 12 candidaturi din întreaga Europă. Un juriu independent format din experţi a evaluat fiecare candidatură pe baza următorilor indicatori:
- atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea;
- transportul local;
- zonele urbane verzi, care includ componenta privind utilizarea durabilă a terenurilor;
- natura şi biodiversitatea;
- calitatea aerului înconjurător;
- calitatea acustică a mediului;
- cantitatea de deşeuri generate şi gestionarea acestora;
- gestionarea apei;
- tratarea apelor reziduale;
- ecoinovarea şi locurile de muncă sustenabile;
- performanţa energetică;
- gestionarea integrată a mediului.
Următoarea etapă va avea loc la 23 iunie, când oraşele selecţionate îşi vor prezenta la Copenhaga, actuala capitală europeană verde, în faţa juriului, viziunea, potenţialul de a servi drept model pentru alte oraşe, precum şi strategia de comunicare. În urma deliberărilor juriului, titlul de "Capitala europeană verde 2016" va fi decernat în ziua următoare, pe 24 iunie, cu ocazia ceremoniei oficiale de înmânare a premiului organizate la Copenhaga.
Din 2010, când a avut loc prima ediţie a competiţiei, şase oraşe au primit titlul de "Capitala verde a Europei". Titlul a fost câştigat pentru întâia oară de Stockholm, apoi de Hamburg în 2011, de Vitoria-Gasteiz în 2012 şi de Nantes în 2013. Copenhaga deţine titlul actual, care va fi preluat de Bristol în 2015.
Europa este în prezent o societate predominant urbană, peste două treimi dintre europeni locuind în oraşe şi municipii. Multe probleme de mediu cu care se confruntă societatea noastră îşi au originea în zonele urbane, dar tot zonele urbane sunt cele care concentrează voinţa şi capacitatea de inovare necesare pentru rezolvarea acestor probleme. Premiul "Capitala europeană verde" a fost conceput ca o iniţiativă de a recunoaşte eforturile depuse, de a încuraja oraşele să adopte noi măsuri, de a scoate în evidenţă şi a încuraja schimbul de bune practici între oraşele europene.