Comisia Europeană (CE) a emis orientări pentru statele membre ale UE în care există norme care duc la pierderea drepturilor de vot ale cetăţenilor în cadrul alegerilor naţionale pentru simplul fapt că şi-au exercitat dreptul la liberă circulaţie în UE, se arată într-un comunicat de presă trimis astăzi redacţiei.
Cinci state membre (Danemarca, Irlanda, Cipru, Malta şi Marea Britanie) aplică în prezent regimuri care au acest efect. Deşi în temeiul tratatelor UE existente, statele membre au competenţa de a stabili categoriile de persoane care beneficiază de dreptul de vot în cadrul alegerilor naţionale, astfel de practici de privare de dreptul de vot pot afecta drepturile privind libera circulaţie în UE.
"Dreptul de vot este unul dintre drepturile politice fundamentale ale cetăţeniei şi constituie însăşi esenţa democraţiei. A-i priva pe cetăţeni de dreptul lor de a-şi exprima votul atunci când se mută într-o altă ţară a UE înseamnă practic a sancţiona cetăţenii pentru că şi-au exercitat dreptul la liberă circulaţie. Prin astfel de practici există riscul ca aceştia să devină cetăţeni de categoria a doua", a declarat vicepreşedintele CE Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie.
Practicile de privare de dreptul de vot contravin unuia dintre principiile fondatoare ale cetăţeniei Uniunii, care vizează conferirea de drepturi suplimentare cetăţenilor, şi nu privarea acestora de drepturi.
Principala justificare pentru normele de privare de dreptul de vot şi anume faptul că cetăţenii care locuiesc în străinătate nu mai au suficiente legături cu ţara lor de origine pare a nu mai fi valabilă în lumea de azi interconectată, se mai arată în comunicat.