O eventuală procedură de încălcare a Tratatului UE (infringement) de către România din cauza imixtiunii în 2008 în independenţa autorităţii de reglementare a telecomunicaţiilor (ANC) va fi anunţată joi,a declarat pentru NewsIn Martin Selmayr, purtător de cuvânt al comisarului pentru telecomunicaţii.
"Comisia Europeană este încă în pregătiri. Dacă o decizie va fi luată, aceasta va fi anunţată joi la ora 12.00 (13.00 ora României)", a precizat Selmayr.
Romania a primit deja două scrisori de avertizare din partea comisarului de resort Viviane Reding, după ce şeful fostei Autorităţi Naţionale de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), Dan Georgescu, a fost demis iar autoritatea restructurată prin ordonanţă de urgenţă.
Într-un discurs rostit la Veneţia în luna octombrie, Reding dădea România drept exemplu negativ în domeniul telecomunicaţiilor, din cauza "legislaţiei slabe şi inconsistente".
"Operatorii vor ezita să investească în promiţătoarea piaţă românească dacă şeful autorităţii naţionale de reglementare a telecomunicaţiilor poate fi dat afară de două ori în trei ani, după care de fiecare dată autoritatea este complet reorganizată prin ordonanţă de urgenţă!" a spus comisarul.
Dan Georgescu a declarat în octombrie pentru NewsIn că este mirat de rapiditatea cu care Guvernul a hotărât desfiinţarea ANRCTI. El a spus că nu înţelege cum actul normativ a obţinut toate avizele necesare.
Dan Georgescu a fost demis în luna august 2008 de către premierul Tăriceanu, iar pe 18 septembrie 2008, la o zi după ce Georgescu a câştigat în instanţă contestarea deciziei, Guvernul a hotărât prin ordonanţă de urgenţă înfiinţarea unei alte autorităţi, ANC, şi desfiinţarea ANRCTI.
Potrivit textului Ordonanţei de Urgenţă, Autoritatea a fost restructurată "având în vedere prejudiciile importante aduse interesului public prin perpetuarea şi amplificarea blocajelor în activitatea economică ce se desfăşoară pe internet, prin nivelul foarte ridicat al infracţionalităţii informatice şi proliferarea mesajelor comerciale nesolicitate (de tip SPAM), ceea ce conduce la prejudicierea intereselor economice ale consumatorilor şi operatorilor economici din România şi din străinătate, precum şi la afectarea imaginii externe a României".
ANRCTI a fost înfiinţată în decembrie 2006, prin reorganizarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANRC), reglementatorul pieţelor de comunicaţii electronice şi servicii poştale, care şi-a extins astfel atribuţiile şi în domeniul tehnologiei informaţiei.
În luna aprilie 2007, ANRCTI a preluat şi atribuţiile Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI) în ceea ce priveşte managementul spectrului de frecvenţe radio şi supravegherea pieţei echipamentelor radio şi a echipamentelor terminale de comunicaţii.