Comisia Europeană (CE) doreşte să pună în funcţiune o instanţă specializată în brevete europene - Curtea Unică în materie de Brevete, ajutând întreprinderile şi inventatorii să îşi protejeze brevetele, conform unui comunicat de presă emis de instituţie.
Iniţiativa vine în urma propunerii CE de finalizarea cadrului juridic privind protecţia prin brevet la nivelul UE, prin actualizarea reglementărilor UE referitoare la competenţa judiciară şi recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti.
Viviane Reding, comisar al UE pentru justiţie, a declarat: "Prin modificarea reglementărilor privind recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti, se creează condiţiile necesare pentru ca noua Curte Unică în materie de Brevete să-şi înceapă activitatea. În cazul unui litigiu, societăţile nu vor mai trebui să introducă acţiuni în faţa instanţelor din diferite ţări."
"Datorită eliminării obstacolelor birocratice, a costurilor suplimentare şi a incertitudinii juridice determinate de existenţa a 28 de sisteme juridice diferite şi adesea contradictorii, piaţa unică va deveni mai atractivă. Acesta este un foarte bun exemplu privind modul în care politicile de justiţie pot stimula creşterea economică", a mai afirmat domnia sa.
Comisarul pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, a adăugat: "Este esenţial pentru competitivitatea Europei ca inovatorii să beneficieze cât mai rapid de avantajele multiple oferite de îndelung aşteptatul brevet unitar european. Acordul politic din decembrie 2012 a reprezentat un progres major, dar brevetul unitar va deveni realitate după instituirea Curţii Unice în materie de Brevete. Este necesar să realizăm acest obiectiv cât mai curând cu putinţă, iar propunerea de astăzi reprezintă încă un pas important în această direcţie."
"În 2011, s-au acordat 224 000 de brevete în Statele Unite şi 172 000 în China, în timp ce în Europa s-au acordat doar 62 000 de brevete europene. Unul dintre motivele acestei diferenţe este costul prohibitiv şi complexitatea procesului de obţinere a protecţiei prin brevet la nivelul întregii pieţe unice a UE. În prezent, oricine doreşte să obţină protecţie, la nivel european, pentru o invenţie trebuie să obţină brevete europene în toate cele 28 de state membre. Titularul brevetului poate fi implicat în litigii multiple în diferite ţări pentru acelaşi caz. Dar acest lucru se va schimba în viitorul apropiat, datorită acordului referitor la pachetul privind brevetul unitar", se arată în comunicatul de presă emis de CE.